„Дуже обдарована особистість, людина-оркестр”:  у Рахові презентували „Каміння на всіх”

„Дуже обдарована особистість, людина-оркестр”: у Рахові презентували „Каміння на всіх”

07.09.2016, 23:22

Один із колег Олександра Масляника, який спеціально приїхав у Рахів з Ужгорода на презентацію книги „Каміння на всіх”, поглянувши на стенд, де було викладено майже два десятки видань, автором і співавтором яких є Олександр Іванович, так сказав про нього:

— То є щедро обдарована особистість, він ніхто інший, як людина-оркестр.

Власне, цей вислів ще не раз згадувався в інших виступах, бо то була справжня феєрія характеристики Олександра Масляника — письменника (тепер уже члена НСПУ), публіциста і видавця, головного редактора ряду часописів, заслуженого журналіста України, громадського діяча, який багато літ мешкає у Львові, але є уродженцем закарпатського міста Рахова. Щодо „людини-оркестра” я цілком погоджуюсь з тим, що ця риса — справді сутність Олександра Івановича, але дуже не хотілося б, аби дехто асоціював її з однойменною широковідомою французькою кінокомедією Луї де Фюнеса.

Та повернемось до книги „Каміння на всіх”, виданої у місті Лева ще в 2009 році, та з якою автор насмілився вийти на публічне обговорення тільки зараз, у свій 60-літній ювілей (5 серпня), бо скромно вважав, що ті 12 новел та оповідань навряд чи привернуть увагу фахівців та широкого загалу читачів. Дарма!

І ось знову думка Олександра Гавриша — добре знаного в Україні та ряді країн Європи, талановитого письменника, драматурга і журналіста, лауреата кількох престижних премій:

— Нині Рахів може пишатись уродженцями міста, його почесними громадянами, блискучими поетом і письменником Василем Кухтою та Олександром Масляником.

Від себе додам: обидва однолітки, однокласники і випускники місцевої середньої школи, що є вельми унікальним явищем.

Літературознавець зі Львова, який теж приїхав на вшанування творчості Олександра Масляника, зокрема книги „Каміння на всіх” сказав:

— Це видання є новим яскравим вкладом у сучасну українську літературу. Така оцінка органічно перегукувалась із попередньою презентацією книги у львівській обласній організації НСПУ.

  •  Із анотації до книги Олександра Масляника „Каміння на всіх”: „Вчаровує соковита мова, психологізм, ліризм прози, її філософічність й екзистенційність”.

 Із читацького загалу, що брав слово у Рахові, одностайно схвальними були у своїх виступах настоятель української греко-католицької церкви Успіння Пресвятої Богородиці отець Василь Носа, доктор біологічних наук, професор Федір Гамор, голова бухарестської філії союзу українців Румунії Ярослава Колотило, вчителі Микола Ткач та Анна Волошина із Рахівщини. Вважають, що письменник Олександр Масляник та його творчість цілком мають право відноситись до елітарної літератури в Україні. 

Підсумовуючи сказане вище, мені здається, що у дивосвіт літературотворення Олександра Масляника треба входити, як до церкви: зняти капелюха, тричі витерти ноги і низько вклонитись. Що я і роблю, друже-земляче!

 Василь Гейніш,

заслужений журналіст Україїни.

Глибока-Рахів-Глибока

 P.S. Цю приємну новину зі Львова було озвучено вже наприкінці презентації книги „Каміння на всіх”. Щойно міжнародну літературну премію обласної організації НСПУ у номінації „Проза” одностайно присуджено Олександру Маслянику. Вітаємо!

1