Друге народження альбому Еріха Кольбенгаєра у Чернівцях

Друге народження альбому Еріха Кольбенгаєра у Чернівцях

01.12.2019, 22:47

Чернівецькі поліграфісти повторили австрійський стародрук «Взори вишивок домашного промислу на Буковинї» 

Унікальна подія в культурному просторі України відбулася в Чернівцях, про яку, за словами її учасників, будуть згадувати і через сто, і через тисячу років. У виставковій залі Центру культури «Вернісаж» при добірному товаристві урочисто презентували передрукований альбом «Взори вишивок домашного промислу на Буковинї» Еріха Кольбенгаєра, який вийшов у Віденській цісарсько-королівській друкарні 1912 року і давно став раритетним виданням. 

За цим незрівнянним святковим дійством стоїть фантастична історія. Директор Чернівецької промислової школи Еріх Кольбенгаєр у 1902-1912 роках, як зазначено на титульній сторінці стародруку, «зібрав, нарисував і обробив» найкращі буковинські орнаменти румунів і українців, поширені в Північній та Південній Буковині. В передньому слові до цього великого етнографічного дослідження, він пояснив мету своїх тривалих мандрівок у «малому коронному краї», що лежав «на скрайнім сході австро-угорської монархії, межуючи з Росією і Румунією»: «Щоби сей багатий скарб добути, єго загалови показати і приступним зробити, з другого боку аби єго охоронити від небезпеки, щоби не зник і не пропав, але щоби кілько мога найбільше сего скарбу спасти; отсим бажанєм перенятий, піднявся я сеї праці і, переїхавши від десяток літ край уздовж і впоперек на боки, виконав єї». 

Презентація репринтного видання, надрукованого в чернівецькій друкарні «АНТ-ЛТД» за сприяння її директора, досвідченого поліграфіста Василя Глібки, розпочалася прочитанням уривків із передмови Еріха Кольбенгаєра. Його озвучили учасники камерного хору «Чернівці», у виконанні яких заспівом до святкового дійства прозвучала «Грецька літургія» нашого славетного краянина – композитора  Євсебія Мандичевського під керівництвом Надії Селезньової. Зворушливими оплесками вдячні спадкоємці привітали прикінцеві слова дослідника: «Коли моєю працею мені удасться причинитися в етнографічнім згляді до докладнійшого пізнаня і вірного осуду краю, в якім я провів більш як половину мого житя на поважанім і приємнім становиску, добути в найширших кругах заслужене признанє і оціненє для мешканців сего краю і на конець подати специяльним дослідам на полі народної штуки добрі прислуги і поясненя до дальшої богатої в добутки праці: то ціль моєї праці осягнена».

Ця неймовірна давня історія отримала гідне продовження в наш час завдяки директорці мережі крамниць для рукоділля «Санта» й організаторці щорічних виставок «Вишиваний дивотвір» Одарці Кучерявій. Від своєї родини вона успадкувала безцінний альбом Еріха Кольбенгаєра, в якому настільки добре збереглися всі листки, що з них вдалося зробити якісні фотокопії. Таким багатством наразі не можуть похвалитися навіть чернівецькі музеї. Тому володарка стародруку  прийняла для себе непросте рішення – повторити раритетне видання, щоб воно стало доступним широкому колу майстрів народної вишивки, поповнило книжкові колекції музеїв і найбільших бібліотек Буковини та України. Це майже неймовірно, але Одарка Іллівна зуміла переконати депутатський корпус Чернівецької міської ради, які прийняли рішення виділити на передрук старовинної книги чверть мільйона українських гривень. 

Але це була лишень прелюдія до надзвичайно складного видавничого проекту, в якому вирішальне слово мали сказати поліграфісти. Їм належало сучасними технічними засобами передати палітру кольорів 75 орнаментальних сторінок дуже якісного стародруку, зокрема відтінки золотих і срібних ниток та леліток. Як визнав директор друкарні Василь Глібка, на перший погляд здалося, що це нескладно, але відтак прийшли і сумніви, і навіть відчай. Проте шляху до не відступу не було, оскільки від передруку альбому Е.Кольбенгаєра не випадково відмовлялися інші друкарні. Технології високого і глибокого друку, які застосовували віденські друкарі, відійшли. За мірками сучасної поліграфії, вони були примітивними, але завдяки їм вони досягали високої майстерності. Тому для працівників друкарні це був своєрідний виклик – максимально точно передати раритетний оригінал. Впоратися з цим завданням вдалося не так швидко, як того всім хотілося. Ця робота зайняла майже два роки творчих мук, суперечок, пошуків і врешті співпраці з відомим художником-оформлювачем Іваном Баланом.  

Чернівецький міський голова Олексій Каспрук, начальниця управління культури обласної державної адміністрації Віра Китайгородська і начальниця управління культури міськради Юлія Сафтенко привітали творчу команду, яка працювала над передруком, і за вагомий особистий внесок у видання альбому «Взори вишивок домашного промислу на Буковинї» нагородили почесними відзнаками і подарунками керівницю видавничого проекту Одарку Кучеряву, директорку видавництва «Буковина» Людмилу Черняк, директора друкарні «АНТ-ЛТД» Василя Глібку, авторку статті про життя і творчість Еріха Кольбенгаєра Марію Никирсу, автора фоторепродукцій Сергія Деркача, технічного редактора Сергія Лазаревича та дизайнерку Ольгу Овсієнко та інших. 

Презентаційна імпреза відбувалася в оточенні 75 вишитих орнаментальних сторінок альбому, які відтворили 109 учасниць виставки «Вишиваний дивотвір». Цей міжнародний мистецький  проект під назвою «Вишиті сторінки альбому «Взори вишивок домашного промислу на Буковинї» 2017 року був зареєстрований у Книзі рекордів України. Тож справедливо зауважила голова громадської орагнізації «Вишиваний дивотвір» Одарка Кучерява, що Буковина має дві книги Еріха Кольбенгаєра – вишиту і друковану. З таким надбанням можна прославляти наш край і його талановитий люд у ближніх і дальніх світах. На відзначення цієї знаменної події диригентка і художня керівниця камерного хору «Чернівці», заслужена діячка мистецтв України Надія Селезньова написала музичну посвяту – «Гімн Буковині», який прозвучав величним завершальним акордом неповторного святкового дійства. 

Анна ЯНУШЕВСЬКА. 

Газета «Буковина», 28 листопада 2019 року. 

 

1