'Слуги народу' Другановський і Просяний, яких підозрюють у дрейфі до Разумкова, раптом так запереживали за Зеленського, що почали валити мерську більшість у міськраді

"Слуги народу" Другановський і Просяний, яких підозрюють у дрейфі до Разумкова, раптом так запереживали за Зеленського, що почали валити мерську більшість у міськраді

21.11.2021, 13:07

Депутати Чернівецької міської ради Віталій Другановський і Олексій Просяний, обрані до складу міської ради від політичної партії "Слуга народу", майже одночасно прозріли та розродилися гнівними прокльонами на адресу "Європейської солідарності".  

І якщо зверення Другановського носить більш загальний характер, а його закиди стосуються одночасно усіх і нікого конкретно, то інвектива Просяного прямо вказує на однопартійця Петра Порошенка.

Проблема в тому, що йдеться не просто про колегу Другановського і самого Просяного по сесійній залі Чернівецької міської ради, але й по промерській владній більшості. Тієї самої, якій належить усі повнота влади у місті після обрання мером Романа Клічука, і до якої увійшли депутати від партій "Єдина Альтернатива", "Слуга народу", "Європейська солідарність", "Пропозиція". Усе це за найактивнішої участі та прямого сприяння куратора ОПЗЖ на Буковині Михайла Папієва. 

Попередній випад представника "Європейської солідарності" і одночасно секретаря міської ради Сергія Добржанського, який обізвав Президента України "клоуном", Віталій Другановський фактично залишив поза увагою. З ініціативою припинити повноваження секретаря виконкому Сергія Добржанського за глузливі дописи про президента виступив не він, а  депутатка від "Слуги народу" Оксана Зубжицька.

Натомість Другановський, який на словах засудив вчинок колеги по владній коаліції, не спромігся забезпечити результативного голосування з даного питання. Формально, для цього у коаліції, до якої він сам належить, нібито не вистачило голосів. На своє виправдання Другановський заявив, що проект рішення Зубжицька зареєструвала за дуже короткий термін до проведення сесії міськради. Тому у нього нібито не було ні часу, ні можливості, щоб провести певні перемовини, аби отримати підтримку в депутатів з інших фракцій.

- Вона дуже швидко зареєструвала цей проект рішення, що ми навіть не обговорювали його на фракції і на певному етапі він став для нас новиною, - сказав той, хто мав би першим стати на сторожі інтересів патрона, їм'я і рейтинг якого зробили його депутатом міської ради.   

"Слуга народу" Другановський не робить трагедії з того, що у міськраді співпрацює з антипрезидентськими політичними силами, а для усунення Добржанського, який образив Зеленського, забракло голосів

Через дописи про Зеленського. У Чернівцях депутатка хоче припинити повноваження секретаря виконкому

Однак якраз із цим у Другановського конкретні проблеми. Не заглиблюючись у деталі, які добре відомі чернівчанам, саме Другановського називають у переліку перших кандидатів на виліт зі складу міської ради після того, як запрацює законодавча норма про застосування імперативного мандату. 

Щобільше, після початку політичної гри Разумкова, Другановського і Просяного бачать саме у складі його нової команди. 

Депутатську більшість Чернівецької облради переформатують на базі фракцій «Слуга народу», «Батьківщина», «За майбутнє» і «Народний контроль»

На цьому тлі пізнє "пропрезидентське" прозріння двох депутатів від партії "Слуга народу" і навіть оприлюдннення відповідних заяв набуває зовсім іншого значення. Вдаване обурення "слуг" викликали слова депутата від "Європейської солідарності" Андрія Шалеєва:

- Після виступу на "Шустері" Генерала Василя Бурби , можна сміливо заявляти, що ЗЕ - зрадник! А ще, промайнула думка, що спецслужби країни агресора, провели ще крутішу операцію посадивши в крісло президента і керівника його офісу своїх людей, а саме - Зеленського і Ярмака... просто бінго.... Якби Зеленський був незалежним і мав би честь, подав у відставку після такого сам....

 Швидше за все, реакція Другановського і Просяного на випад Шалеєва є нічим іншим, як відволікаючим маневром, щоб приховати їхні справжні наміри. 

Зокрема, дестабілізувати табір пропрезидентських політиків на Буковині, створити передумови для дострокового розпуску Чернівецької міської ради, шляхом розвалу нинішньої владної більшості, а якщо пощастить, то й для позачергових парламентських виборів. Усе згідно з планом, намальованим Папієвим при формуванні владної конфігурації на Буковині і в Чернівцях. 

'Слуга народу' Другановський не робить трагедії з того, що у міськраді співпрацює з антипрезидентськими політичними силами, а для усунення Добржанського, який образив  Зеленського, забракло голосів

Заперечення звинувачень Шалеєва на адресу Зеленського і закиди Порошенку та "Європейській солідарності" від Просяного є настільки безпомічними і давно спростовані в суспільній свідомоті, що інакше ніж формальністю з метою подальшої дискредитації Президента сприймати їх неможливо.  

- Вони мислять не державними інтересами, а клановими, - звертається Другановський до анонімів. -  Це саме стосується і окремих чернівецьких горе-діячів. Замість того, щоб якісно виконувати свою роботу в місцевому самоврядуванні, вони раптом уявили себе великими політиканами. Будучи на службі в Чернівецької громади, ці особи мали б демонструвати успіхи в забезпеченні комфортного життя для чернівчан. Натомість вони ображають Президента і водночас всіх громадян, які голосували за нашу команду. 
 
І страшне покарання тим, хто посміє його ослухатися: "Схаменіться", - махає пальчиком Другановський, відверто глузуючи з ситуації і з президента. 
 
Зате інший його натяк, який і видає справжні наміри, більш прозорий - це прихована погроза дострокими виборами: "Зрадники на політичному узбіччі, а державники отримали найбільший мандат довіри в історії України. І отримають його ще раз. Про це свідчать результати абсолютно всіх соціологічних досліджень".
 

Реваншисти з ОПЗЖ, "Європейської солідрності", а тепер і політики, які орієнтуються на Разумкова, не бажають чекати визначений законодавством строк, щоб чимшвидше повернути країну під свій контроль.    

Ілля МАРКУС 

1