Дружня підтримка Папієва не допомогла Фірташу уникнути рішення про екстрадицію до США

Дружня підтримка Папієва не допомогла Фірташу уникнути рішення про екстрадицію до США

25.06.2019, 15:42

Верховний суд Австрії 25 червня почав засідання, на якому вирішить, чи має український олігарх Дмитро Фірташ бути екстрадований до США, на засіданні присутній нардеп, член партії "Опозиційна платформа – За життя" Сергій Льовочкін.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Зазначається, що за словами Льовочкіна, він "приїхав підтримати друга".

Повідомляється, що також у залі суду присутній депутат від "Опозиційного блоку", який за часів президентства Віктора Януковича очолював Чернівецьку ОДА, Михайло Папієв. 

"Я тут теж як друг, приїхав підтримати. Впевнений, що Дмитро Фірташ ні в чому не винуватий", – сказав він.

За даними видання, Фірташ перед засіданням суду справу не коментував, на запитання журналістів не відповів. Ухвалене рішення не буде остаточним, воно може бути оскаржене.

Повідомляється, що наприкінці минулого тижня федеральна суддя Ребекка Палмаєр в американському Чикаго відмовилася скасувати звинувачення в хабарництві проти Фірташа, про що повідомляли американські ЗМІ.

В обвинувальному висновку прокурорів містяться звинувачення Фірташа в змові з метою дати хабар в Індії для видобутку титану, що використовується в реактивних двигунах.

Нагадаємо, Американський сенатор Роджер Уікер заявив, що український олігарх Дмитро Фірташ заробив "сотні мільйонів незаконних доходів" на газових угодах, очiкуючи екстрадиції до США.

Фірташу було пред'явлено звинувачення у 2014 році. Як стверджувала федеральна прокуратура у Північному окрузі Іллінойсу, він грав роль в підкупі індійських чиновників, щоб укласти вигідну угоду з видобутку корисних копалин для продажу титану Boeing.

Олігарх був заарештований у Відні в березні 2014 року. Звільнений під заставу в 174 мільйони доларів і з тих пір оскаржує свою екстрадицію в США.
Він став відомим після появи скандальної компанії "Росукренерго" - газового посередника між Росією і Україною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екс-голова Чернівецької ОДА їздив на день народження до Фірташа (ОНОВЛЕНО)

Верховний суд Австрії дозволив екстрадицію українського олігарха Дмитра Фірташа до США.

Про це 25 червня заявив суддя Верховного суду Австрії, повідомляє "Радіо Свобода".

Суд Австрії вирішив не задовольняти апеляцію адвокатів олігарха. Зазначається, що тепер рішення має затвердити міністр юстиції Австрії своїм підписом, а після того можна проводити екстрадицію.

Фірташ і його захисники рішення не коментували і залишили будівлю суду.

Про вірогідність такого рішення суду повідомлялося на початку червня. За словами одного з адвоката Фірташа Дена Вебба, олігарха можуть видати США через 7-10 днів після судового засідання.

Детальніше про олігарха читайте в публікації ЕП: "Хто є пан Фірташ?"

Нагадаємо, Фірташа затримали в Австрії в березні 2014 року на запит американських слідчих, але випустили під заставу у 125 мільйонів євро і з тих пір він оскаржував свою екстрадицію в США.

США звинувачує Фірташа у дачі хабара розміром 18,5 мільйонів доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ у Індії поза конкурсом. Олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.

Сполучені Штати направили до Австрії запит на екстрадицію Фірташа, але 30 квітня 2015 року Земельний суд Відня у кримінальних справах відмовив Мін'юсту США і не віддав олігарха.

Пізніше Фірташ направив до Конституційного суду Австрії подання з вимогою визнати неконституційною угоду про екстрадицію між Австрією і Штатами, але суд відмовив у розгляді скарги.

Він став відомим після появи скандальної компанії "Росукренерго" - газового посередника між Росією і Україною.

Популярність Фірташу принесла також його війна з екс-прем'єром Юлією Тимошенко.

1