Довгобуд від Бешлея: капітальний ремонт освітлення парку Шевченка продовжили ще на один рік

Довгобуд від Бешлея: капітальний ремонт освітлення парку Шевченка продовжили ще на один рік

15.01.2020, 20:06

Чернівці славляться не тільки красивим університетом, а й затягнутими в часі незавершеними капітальними ремонтами. І пряма заслуга в цьому департаменту ЖКГ і його керівництва.

Мова йде про капітальний ремонт освітлення алей в Центральному парку Шевченка.

Подроиці від Центр реформ та розвитку - Чернівці.

У травні між Департаментом житлово-комунального господарства та Пожежно-будівельною фірмою «Схід» був укладений договір на капітальний ремонт освітлення алей парку Шевченка. Даний підрядник став переможцем тендеру. Сума договору 3 млн. 885 тис. грн. Хоча в департаменті зазначили, що загальна вартість проекту складе 4 мільйони 700 тисяч гривень з урахуванням державної субвенції. .Дата закінчення всіх видів робіт згідно договору – 31 грудня 2019 року.

На часі вже 2020 рік, а роботи зроблені тільки на третину. Щоправда департамент наприкінці року уклав додатковий договір на продовження терміну його дії до кінця 2020 року з терміном завершення капітальних робіт до 31.07.2020 року. Це означає, що ще рік чернівчани спостерігатимуть в центральному парку розриті траншеї, робочу техніку і відсутність нормального освітлення.

Це поширена практика департаменту житлово-комунального господарства. В Чернівцях відомо ряд об’єктів, ремонт і реконструкція яких мали б давно завершитись, а тривають роками на основі додаткових договорів. Тут можна довго згадувати капітальний ремонт Проспекту Незалежності чи капітальний ремонт Переяслівської . Через розтягнуті терміни значно зростає і загальна вартість робіт.

Станом на зараз, департамент перерахував фірмі «Схід» 1 414 000 грн. по договору на капітальний ремонт освітлення парку Шевченка. Наприкінці листопада представник пожежної будівельної фірми «Схід», заявив що всі роботи ведуться за графіком і до кінця року усі заплановані роботи будуть виконані. Результатом на кінець року став додатковий договір на продовження термінів ще на рік…

Хоча в міській раді встигли відзвітувати, що «у Чернівцях освітили Центральний парк Шевченка» і підрядник завершив виконання першого етапу робіт. Але на даний момент мали б завершитись всі роботи… Керівництво парку зазначило, що на даний момент замінено 49 опор та ліхтарів з запланованих 145.

ДЕКІЛЬКА ФАКТІВ ПРО ПОЖЕЖНУ БУДІВЕЛЬНУ ФІРМУ «СХІД»:

ТОВ Пожежна будівельна фірма «Схід» зареєстрована в місті Івано-Франківськ. За 2019 рік дана фірма взяла участь тільки в 3 тендерах, які відбувались в Івано-Франківській області, в той же час взяла участь в 21 тендері в Чернівецькій області. За 2019 рік в Івано-Франківській області дана фірма підписала договорів на 220 тис. грн.., в той же час в Чернівецькій області фірма підписала договорів на більше ніж 80 млн.грн. Виходить підрядник отримує доходи в Чернівцях, а наповнює податками бюджет Івано-Франківської області за місцем реєстрації.

Як повідомив сайт https://times.cv.ua/, лише 24 грудня у парку Шевченка запрацювало нове економне освітлення, адже чернівчани неодноразово нарікали на те, що в центральному парку Чернівців у темну пору доби не прогуляєшся через темряву. А це і питання безпеки містян.

Та перед Різдвом виявилось, що освітлення в парку не працює. Телеведучий “Чернівецького променя” Святослав Вишинський у мережі “Facebook” опублікував фото, зроблене в ніч з 5 на 6 січня. На знімку видно, що в центральному парку міста не світить жоден ліхтар.

Як прокоментував ситуацію секретар Чернівецької міської ради Василь Продан, світло на ніч вимикають за рішенням дирекції парку.

Прийде весна, будемо знімати“, – написав Василь Продан, натякаючи чи то на мера, чи то на директора парку Юрія Венгринюка.

Нагадаємо, на даний проєкт витратили 1,5 мільйона гривень з державної субвенції. Наразі замінили 49 опор та ліхтарів. Але парк і далі потопає у пітьмі.

1