Довганич не став керівником 'Буковинської книги' (+ коментар Віктора Довганича)

Довганич не став керівником "Буковинської книги" (+ коментар Віктора Довганича)

16.08.2013, 02:23

Профільній комісії Чернівецької обласної ради наразі забракло голосів для призначення Віктора Довганича в.о. гендиректора ОКП "Буковинська книга". Проти проголосував депутат від "Фронту Змін" Сергій Юлик, депутат Малімоник утримався. Як вказують джерела BukNews, не підняли руки "за" Довганича депутати Шилепницький і Харабара, проте їхні голоси все одно зарахували, як подані "за". Проте і цього  не вистачило для результативного голосування з цього питання. Всього у засіданні комісії взяли участь 7 депутатів. Для ухвалення позитивного рішення потрібно було, щоб "за" проголосували усі семеро. Віктор Довганич, нагадаємо, був одним з кількох претендентів на цю посаду. Раніше його призначили в.о. директора "Букініста"

Нове обласне комунальне підприємство "Буковинська книга" було створено на базі мережі обласних комунальних книгарень, які влада вирішила реорганізувати. Процес, який тривав більше року і досі не завершився супроводжувався скандалами, судовими позовами, вуличними акціями протесту. 

Кандидатура Довганича, як можливого керівника новоутвореного підприємства, сплила відносно нещодавно. Культурна громада міста сприйняла її неоднозначно. З одно боку пан Довганич справді сприяв частковому впорядкуванню ситуації в "Букіністі". Звільнена з посади його керівника Марина Лібанова отримала в суборенду торговельні площі в цій книграні, щоправда вже як приватний підприємець. З іншого боку експерти вислювлювали сумніви щодо намірів можливого керівника займатися  саме книжковою торгівлею, а не іншими видами діяльності. 

Водночас задіяні у процесі реорганізації книгарень продовжують оскаржувати це рішення обласної ради в судах, як незаконне. Зокрема, це стосується керівника книграні "Лучаферул", яка не відмовилася від свого судового позову до обласної ради.  

Щоб помститися скаржниці обласна рада відмовилася посприяти їй в продовженні оренди на магазин, який є власністю міста. 

Влада також нічого не робить, щоб покращити матеріальне забезпечення своїх власних підприємств. Прохання про виділення коштів для обладнання касових апаратів сучасними модемами, з яким книгарні звернулися до чиновників, залишилося без задоволення.

Згідно з інформацією BukNews, директорки кількох книгарень зверталися до секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина з пропозицією перетворити їхні підприємсва з обласних у міські комунальні книгарні. Тим більше, що приміщення, які вони нині займають, і так належать місту. Проте, за інформацією джерел BukNews, очільник міста відмовився розглядати таку можливість. 

Щобільше, згідно з деякою інформацією, готується передача цих приміщень з міської в обласну комунальну власність. А яким чином розпорядяться цим майном депутати від області можна припускати вже з того, з якою легкістю і з якими порушеннями вони звільняли з посад директорів книгарень і взагалі проводили всю реорганізацію. 

Коментар Віктора Довганича щодо ситуації навколо його призначення в.о. гендиректором "Буковинської книги"

Блоґ v-dovhanych.vkursi.com: Віктор Довганич

Дочекався, поки всі місцеві ЗМІ та інтернет видання повідомлять про вчорашнє засідання профільної комісії обласної ради, на якому розглядалось, в тому числі, і питання призначення в.о. генерального директора обласного комунального підприємства «Буковинська книга». Не буду давати оцінки тим виданням, які тупо скопіювали новину з інших джерел, навіть не змінивши заголовка.

Хочу зрозуміти, чому журналісти так однобоко висвітлюють новину, яку вважають важливою для суспільства. Якщо це непрофесіоналізм, то мені шкода поважні видання, в яких працюють такі журналісти. Хоча думаю, вони все прекрасно розуміють, така нині журналістика…

Ніхто не повідомив, що це призначення не просто директора, незалежно від прізвища, а надання можливості терміново зареєструвати підприємство «Буковинська книга», про що так не вірять опозиціонери. Згідно закону зареєструвати підприємство може тільки керівник, не важливо як його прізвище, який з моменту реєстрації несе повну відповідальність за діяльність підприємства.

Під час свого депутатства входив до складу саме цієї комісії, тому знайомий з регламентом її роботи не з інших джерел. Ще тоді була закладена процедура персонального голосування саме в цій комісії, на відміну від інших комісій, де можна було голос передати.

Знаючи публічну інформацію про те, що опозиція не вірить намірам влади створити комунальне підприємство, був впевнений, що як тільки з'явиться нагода вони підтвердять свою позицію реальними справами. Але не тут то було. Вся сутність намірів опозиції проявилась під час голосування. Депутат Сергій Юлик, просив не підставляти його перед партійним керівництвом, і що його три дні гвалтували минулий раз, коли він проголосував за моє призначення в.о. директора «Букініста», і щоб я не ображався, нічого особистого, це питання політичне. Зрозуміло, що цю позицію він доніс і до іншого депутата від «Фронту Змін» пана Малімоніка, який просто утримався.

І що в результаті?

Не міг собі представити таких дій опозиції, це не державницька позиція. Всього в комісії працює 13 депутатів, зрозуміло, що на наступному засіданні буде більше депутатів і питання буде вірішено. Але, час який тепер спливає працює проти книгарень, проти організації нормальної роботи підприємств. Борги збільшуються, як по оплаті за оренду приміщення, так і по виплаті заробітної плати, постачальники в очікуванні, а сезон може закінчитись так і не почавшись. Отже, винна знов буде влада. Чого ж ви хочете, панове опозиціонери?

Раніше ми повідомляли:

Рівняння на Унгуряна, або чи добуватиме гравій «Буковинська книга»?

Концепція порятунку книгарень а la Довганич книголюбів не переконала

1


КОМЕНТАРІ (3)

Стаття не відповідає  дійсності. Склад комісії 13 чоловік, з них присутні були 7, мінімум необхідних. Для ухвалення рішення необхідно 7. Результати голосування за 5, в т.ч. і Харабара і Шилепницькмй, утримався 1-малімоник, проти 1 -Юлик, якому декілька разів звонив Бурбак, і кричав про партійну дисципліну.

avatar

герман

15 серпня 2013 21:44

В статті допущена груба помилка - Михайлішин не очільник, очільник - це Папієв.

А Михайлішин В. - керманич.

Прошу надалі журналістам правильно застососувати назви місій цих прекрасних людей на Буковині.

 

avatar

Великий К.

15 серпня 2013 22:13

Наіані Чернівчани сподіваються на якусь реорганізацію? Йде "робота" по захопленню приміщень книгарень. Не вийшло з нахрапу, так вони діють вже хітріше. 

avatar

Чернівчанин

17 серпня 2013 17:05