Досвід Чернівецької ОДА і буковинських лікарів у боротьбі  із коронавірусом - передовий приклад для всієї України

Досвід Чернівецької ОДА і буковинських лікарів у боротьбі із коронавірусом - передовий приклад для всієї України

20.09.2021, 10:21

Досвід та експертність Чернівецької ОДА, епідеміологів та лікарів, що борються із коронавірусом на Буковині, є передовими для Міністерства охорони здоров’я.

Про це заявив заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, який перебував із дводенним робочим візитом у Чернівецькій області.
 
За словами Ігоря Кузіна, ситуація із захворюваністю на COVID-19 в Україні має стрімку динаміку росту, за останній тиждень рівень госпіталізації збільшився на 38%, а заповнюваність ліжок у стаціонарах – на 50%.
 
Чернівецька область утретє є лідером у цих тенденціях саме тому, що тут якісно та ефективно працюють усі ланки системи протидії епідемії. Так, у краї прицільно та точно виявляють інфікованих людей, якісно працюють сімейні лікарі, грамотно розроблені маршрути пацієнта, а госпіталізацією хворих із COVID-19 керує єдиний координатор Центру екстреної медичної допомоги. Саме тому головний державний санітарний лікар України прибув до Чернівецької області, щоб вкотре пересвідчитися у дієвості буковинської моделі роботи.
 
«Моя мета – переконатися, що медична система регіону готова до навантажень та, за потреби, надати організаційно-технічну допомогу», – зауважив Ігор Кузін.
 
Сергій Осачук, своєю чергою, подякував за увагу до нашої області та всебічну підтримку Офісу Президента і Уряду у зміцненні системи охорони здоров’я Буковини.
 
«Ваш візит ми розцінюємо як підтвердження безпосередньої участі Президента та Уряду у спільній боротьбі із пандемією та збереженні життя людей. Ми невпинно вдосконалюємо медичну систему області, аби усі буковинці могли отримувати якісну та своєчасну допомогу», – сказав голова ОДА.
 
На зображенні може бути: 1 особа та сидить
 
На зображенні може бути: текст
 
Нагадаємо, Проєкт бюджету на 2022 рік передбачає підвищення заробітної плати для медиків.
 
Проєкт бюджету 2022 передбачає встановлення мінімальної заробітної плати для лікарів на рівні 20 тисяч гривень та 13,5 тисячі гривень — для середніх медичних працівників.
 
Підняття заробітної плати це крок на зустріч якісним медичним послугам, адже коли лікарі та медсестри відчувають підтримку від держави, то почувають себе захищеними, мотивованими та щасливими.
 
Про це заявив міністр Viktor Liashko.
 
Основні показники фінансування галузі відповідно до принятного на засідання КМУ проєкту бюджету:
 
- 2,6 млрд грн на закупівлю вакцин для захисту населення від COVID-19, з можливістю розширення фінансування за потреби
-  157,5 млрд грн — нова програма медичний гаранцій, що на 33,8 млрд грн більше ніж поточному році
- 3,1 млрд грн для централізованої закупівлі обладнання для лікарень та лабораторій
- 789,5 млн грн на проведення трансплантацій в Україні, що на 288,5 млн більше ніж цьогоріч
- 300 млн грн на розвиток біокластеру, що в 3 рази більше, ніж цього року з потенційним розширенням ще на 735 млн
 
Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/RW7dYKO
 
На зображенні може бути: текст
 
Нагадаємо, з 20 вересня – Уряд встановив нові карантинні обмеження
 
Як працюватимуть заклади освіти ?
 
На Урядовому порталі оприлюднено зміни до постанов Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. №1236 і від 29 червня 2021 р. №677, що встановлюють нові карантинні обмеження для запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19.
 
Відповідні зміни набирають чинності з 20 вересня 2021 року.
 
У разі введення жовтого рівня епідемічної небезпеки відвідування закладів освіти здобувачами освіти буде дозволено за умови наявності не менше як у 80% працівників закладу освіти документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, чи міжнародного, внутрішнього або іноземного сертифіката.
 
Сертифікат може підтверджувати:
 
· вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати);
· вакцинацію від COVID-19 повним курсом однодозної чи дводозної вакцини (зелені сертифікати);
· негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції;
· одужання особи від зазначеної хвороби.
· У разі введення червоного рівня епідемічної небезпеки відвідування закладів освіти здобувачами освіти буде дозволено, якщо 100% працівників закладу освіти матимуть документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, чи міжнародний, внутрішній або іноземний сертифікат.
 
Сертифікат може підтверджувати:
· вакцинацію від COVID-19 повним курсом однодозної чи дводозної вакцини (зелені сертифікати);
· негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції;
· одужання особи від зазначеної хвороби.
 
Строк чинності COVID-сертифікатів, що підтверджують вакцинацію від COVID-19 однією дозою вакцини (жовті сертифікати) від дати введення дози становитиме 120 днів, двома дозами (зелений сертифікат) – 365 днів. COVID-сертифікат, що підтверджує негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції, діятиме 72 години. Термін дії сертифіката про одужання від COVID-19 становитиме 180 днів.
 
COVID-сертифікати матимуть кольорові відмітки виключно в цифровому форматі, друкувати їх на папері відповідного кольору не потрібно. Чинність сертифіката має бути підтверджена за допомогою Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).
 
Більше про вакцинацію від COVID-19 в Україні можна дізнатися на порталі vaccination.covid19.gov.ua. Дізнайтесь, як записати колектив на щеплення або відвідати найближчий пункт чи центр масової вакцинації, за посиланням.
 
Детальний перелік пунктів і центрів – на list.covid19.gov.ua.
 
Національний контакт-центр МОЗ з питань протидії поширенню COVID-19 – за телефоном 0800 60 20 19.
 
 
На зображенні може бути: 1 особа та стоїть
 
Нагадаємо, школи, де від COVID-19 вакциновано менш ніж 80% колективу, закриють на карантин, а діти сидітимуть вдома. Дистанційний освітній процес буде заборонено.
 
Таку заяву у своєму відеозверненні зробив голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук https://fb.watch/7-4vq4Hghh/
 
«Цієї осені не буде дозволено викладання онлайн, жодного дистанційного освітнього процесу не буде відбуватися», – зазначив голова ОДА.
 
Сергій Осачук також повідомив, що нині у краї необхідного рівня щеплень досягли працівники менше 40% закладів освіти. Ідеться про дитсадки, школи, училища, коледжі та виші.
 
Крім того, за його словами, вже у наступний понеділок в Україні запровадять «жовту» зону епідемічної небезпеки, тож в освітян іще є кілька днів, щоб зробити щеплення.
 
«Тому закликаю батьків стати з нами поруч, бути солідарними, переконати викладачів, педагогів, учителів ваших шкіл, до кінця цього тижня вакцинуватися. Дозвольте вашим дітям ходити до школи.
 
Будьте здоровими, залишайтеся живими», – підсумував Сергій Осачук.
 
На зображенні може бути: 1 особа
 
В області є 16 училищ та ліцеїв, і в усіх від COVID-19 вакциновано 80% і більше колективу

Заклади професійно-технічної освіти Буковини готові до роботи в умовах «жовтої» зони карантинних обмежень. Загалом в області є 16 училищ та ліцеїв, і в усіх від COVID-19 вакциновано 80 і більше відсотків колективу. 

Тож вони можуть продовжувати навчання за умови погіршення епідеміологічної ситуації. Про це інформує Департамент освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації.

Так, 100% персоналу зробили щеплення у Сокирянському навчальному центрі № 67. 92% працівників імунізувалися у Глибоцькому професійному ліцеї, по 90% – у Вищому професійному художньому училищі №5, Чернівецькому професійному ліцеї сфери послуг та училищі радіоелектроніки. Решту закладів також мають показник від 80% і вище.

 
Як відомо, у школах та дитячих садочках краю працюють мобільні бригади з вакцинації. Медиків скерували до закладів освіти, аби максимально спростити процедуру для педагогів. Вони мають змогу імунізуватися прямо на робочому місці.
 
Із такою ініціативою виступив голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук.
 
«Не потрібно шукати ані пункти, ані центри вакцинації. Не варто переживати, що у вас уроки у школі. Ми йдемо до вас! Така пропозиція працюватиме від сьогодні до неділі включно», – сказав Сергій Осачук.
 
Також він наголосив, якщо директори шкіл не забезпечать готовність освітян вакцинуватися – нестимуть відповідальність.
 
«Якщо директор школи не забезпечить готовність вакцинуватися – персональна відповідальність лежатиме на ньому та голові громади. Тому закликаю берегти здоров'я!», – підсумував голова ОДА.
 
З’ясувати, скільки відсотків працівників зробили щеплення у тій чи іншій школі області можна за допомогою розробленого у Чернівецькій ОДА дашборду https://bukoda.gov.ua/covid19
 
Буковина першою в Україні запроваджує відкриту інформаційну платформу із даними про вакцинацію освітян.
 
Про це під час брифінгу заявив голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук
 
Дашборд уже працює у тестовому режимі. Тут можна знайти школи усіх територіальних громад краю та з’ясувати, скільки відсотків працівників вакцинувалися у кожній із них.
 
За словами Сергія Осачука, в ОДА вирішили зробити ці дані відкритими, бо прагнуть максимальної прозорості у питанні роботи шкіл після виходу області із «зеленої» зони карантину.
Немає опису світлини.
 
На зображенні може бути: 1 особа та у приміщенні
 
Олена Смандич працює учителькою початкових класів уже 36 років. Нині, аби мати змогу і далі навчати маленьких буковинців, вона зробила щеплення від COVID-19.
 
У Топорівську школу, де працює пані Олена, приїхала мобільна бригада з вакцинації. Тож процедура зайняла лише кілька хвилин, а педагогиня одразу змогла повернутися до своїх вихованців-другокласників.
 
– Обрала вакцину AstraZeneca. Таке рішення ухвалила після того, як ознайомилася з великою кількістю інформаційних матеріалів. Звісно ж, ми з дітками регулярно миємо та дезінфікуємо руки, дотримуємося інших заходів безпеки. Та я знаю, що перервати ланцюг поширення коронавірусу можна буде лише тоді, коли щепиться достатня кількість людей. Тому вакцинувалася сама, – пояснює Олена Смандич.
 
За словами директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації Олега Чорного, нині медики краю докладають усіх зусиль, аби відсоток вакцинованих освітян збільшився?
 
– Ми відпрацювали логістику так, що у кожен заклад освіти приїжджає мобільна бригада з вакцинації. Тож педагоги можуть обирати бажаний препарат та зробити щеплення просто на роботі, – зауважив Олег Чорний.
 
Він також повідомив, що на Буковині наразі є 84 пункти щеплення, 46 мобільних бригад та 10 центрів масової вакцинації.
 
Як відомо, в умовах «жовтого» рівня епідемічної небезпеки очно працюватимуть лише ті заклади освіти, де вакцинувалися мінімум 80% колективу. Решта перейдуть на дистанційне навчання.
 
На зображенні може бути: 1 особа
 
Відомий філолог, письменник, професор Богдан Мельничук також імунізувався від COVID-19.
 
Аби вакцинуватися, він із донькою Ярославою, теж науковицею та викладачкою, прийшов до мобільного пункту щеплення, який розгорнули у Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.
 
Батько і донька обрали різні вакцини, однак кажуть, упевнені, що процедура забезпечила їм додатковий захист від небезпечної хвороби.
 
10 вересня медики робили щеплення у IV корпусі ЧНУ. Таким чином, викладачі, співробітники та студенти університету мали змогу імунізуватися, не відриваючись від роботи та навчання.
 
На зображенні може бути: на відкритому повітрі
 
 
На Буковині 1 вересня вакцинувався від COVID-19 майже весь персонал закладу освіти.
 
Ідеться про Нижньопетровецький ліцей.
 
«Ліцей мав лише 26% вакцинованого персоналу. Однак, за ініціативою керівника, до них приїхала мобільна бригада і станом на зараз 100% колективу провакциновані», – розповіла вона.
 
Людвига Цуркан також зауважила, що 1 вересня стало відомо про 5 закладів освіти області, у яких вакцинувалося від 95 до 100% колективу.
 
На зображенні може бути: 1 особа та текст
 
COVID-19 стає пандемією невакцинованих!
 
Про це заявив міністр Viktor Liashko на засіданні Уряду.
 
«Наслідуючи практику розвинутих країн, ми пропонуємо наблизити якість життя вакцинованого населення до звичного. Тому цього тижня розпочали спільно з усіма міністерствами ґрунтовно працювати над змінами до карантинних норм, аби дотримуватись балансу між захистом населення від коронавірусу та його благополуччям», — заявив міністр.
 
Більшість обмежень, які передбачені в жовтому та червоному рівнях епідемічної безпеки, не будуть застосовуватись у разі, якщо будуть вакциновані колективи та відвідувачі закладів. При цьому для жовтого рівня буде достатньо однієї дози вакцини, а для червоного рівня - потрібен повний курс щеплення.
 
Як приклад, робота закладів освіти в жовтій зоні не буде обмежуватися за умови наявності у 80% педагогічних працівників документів, що засвідчують вакцинацію від COVID-19 хоча б однією дозою.
 
На зображенні може бути: текст
 
98% госпіталізованих із COVID-19 в Україні – невакциновані ????

За останні три місяці 98.1% госпіталізованих із COVID-19 в Україні — невакциновані. Про це повідомив заступник міністра — головний державний санітарний лікар країни Ігор Кузін.

«За даними Електронної системи охорони здоров’я впродовж останніх 3 місяців майже всі хто потрапляє в лікарню через важкий перебіг або ускладнення від COVID-19 в Україні — невакциновані. Якщо ви хочете вберегти себе від важкого перебігу, госпіталізації та смерті — зробіть щеплення вже сьогодні», — заявив Ігор Кузін.

Він додав, що зараз йде стрімке погіршення епідситуації, кількість нових випадків COVID-19 за добу збільшилась в 2 рази за минулий тиждень: з 3,3 тис. за понеділок, 13 вересня, до понад 6 тис. за п’ятницю, 17 вересня.

У зоні найвищого ризику важкого перебігу та смерті від COVID-19 люди старші 60 років, люди із супутніми захворюваннями, як-от цукровий діабет, серцево-судинні, онкологічні захворювання та ті, хто щоденно контактує з великою кількістю людей, наприклад медики, освітяни, соцпрацівники, працівники державних органів.

Нагадуємо, що вакцинація — це єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби.

Перелік центрів масової вакцинації та пунктів щеплень шукайте за посиланням: list.covid19.gov.ua.

Більше інформації про вакцинацію проти COVID-19 на vaccination.covid19.gov.ua.

Міністерство охорони здоров'я України
 
Практично 100% буковинців, які останнім часом інфікувалися COVID-19, не були щепленими від цієї хвороби.
 
Про це під час брифінгу заявив голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук.
 
Він зазначив, що темпи імунізації на Буковині не спадають, від тижня до тижня вони мають позитивну динаміку.
 
«Разом із тим, вакцинальна кампанія є надто повільною, щоби ми могли максимально озброїлися та захистили себе», – зауважив він.
 
За словами голови ОДА, у краї збільшили кількість пунктів щеплення, зараз їх є 84.
 
Також щодня працюють 10 центрів масової вакцинації. Кілька із них для зручності розгорнули у великих торговельних центрах. У вільному доступі зараз чотири вакцини на вибір – AstraZeneca, CoronaVac, Moderna, Pfizer.
 
«Інфікуватися, захворіти, може кожен. Однак той, хто вакцинувався, буде мати значно легший перебіг цієї недуги, який не порушить звичного ритму і укладу життя», – підсумував Сергій Осачук.
 
Щеплення можна також зробити у своїй поліклініці, або амбулаторії. Для прикладу, нову амбулаторію у Лужанах, що на Кіцманщині, відкрили торік.
 
У Мамаївській громаді, на території якої працює амбулаторія, доступні усі наявні в Україні вакцини – AstraZeneca, CoronaVac, Moderna, Pfizer. Медики активно запрошують жителів зробити щеплення.
  
На зображенні може бути: одна або кілька осіб
 
Буковина у повній мірі забезпечена вакцинами від COVID-19.
 
Препарати зберігають на складі, звідки доправляють їх до центрів вакцинації та пунктів щеплення.
 
Найбільше у краї наразі є препарату AstraZeneca – 82 тисячі доз. Вакцини CoronaVac Буковина має 72,9 тисячі доз, Moderna – 9,9 тисячі, Pfizer – 7,7 тисячі
 
Охочі імунізуватися можуть вибрати один із цих чотирьох препаратів.
 
Зробити процедуру можна у одному із 10 центрів масової вакцинації, які працюють в області щоденно з 12:00 до 18:00 (адреси за посиланням ???????? https://bukoda.gov.ua/vaccination), або ж у пунктах щеплення.
 
На зображенні може бути: у приміщенні
 
Водночас, COVID-сертифікат тепер діятиме рік.
 
З 20 вересня документи про вакцинацію діятимуть до 365 днів. Йдеться про міжнародні і внутрішні COVID-сертифікати, повідомляють у постанові Кабміну.
 
Раніше ж COVID-сертифікати мали термін 180 днів.
 
Після одужання від коронавірусу документи будуть дійсними 180 днів з дати забору аналізів, а після негативного тесту — упродовж 72 годин.
 
Цей сертифікат можна отримати в застосунку Дія. Для цього потрібно перейти у розділ «Послуги». Для отримання документу потрібен електронний цифровий підпис, який можна створити у додатку. Усю інформацію про вакцинацію братимуть з електронного реєстру.
 
Загалом у застосунку буде два сертифікати: міжнародний (для подорожей) та внутрішній. У міжнародному — більше медичної інформації без фото людини, у внутрішньому — фото людини та менше медичної інформації.
 
Найпростіший спосіб – згенерувати ковідний сертифікат в Дія 
 
1?? Для цього потрібно зайти у застосунку у розділ «Послуги»
2?? Далі натиснути «COVID-сертифікат» та «Згенерувати сертифікат»
3?? Заяву на обробку медичних даних треба підтвердити «Дія. Підписом»
 
Лише після цього дані про вакцинацію підтягнуться з системи е-Health і сертифікат опиниться у переліку ваших цифрових документів.
 
Якщо ж вам не вдалося його активувати, зайдіть в меню «Дії» у розділ «Служба підтримки» та оберіть зручний для себе спосіб спілкування.
 
Окрім додатку ковідний сертифікат можна отримати, звернувшись до свого сімейного лікаря.
 
Важливо: сертифікат буде доступний, якщо ви повністю вакциновані
 
Відео з покроковою інструкцією  https://youtu.be/rIMPhfej55A
 
Матеріал опубліковано у рамках угоди про оприлюднення офіційної інформації, створеної в процесі діяльності Чернівецької обласної державної адміністрації.
 
На зображенні може бути: телефон, екран та текст
 
1