Дороги в Чернівцях і області зійшли разом з снігом через об'єктивні причини, - експерти

Дороги в Чернівцях і області зійшли разом з снігом через об'єктивні причини, - експерти

05.02.2019, 22:05

Фахівці стурбовані станом доріг по Чернівецькій області: є обєктивні причини ямковості

У зв’язку з нестабільними погодними умовами, починаючи з настанням несприятливих погодних умов осінньо – зимового періоду 2018– 2019 рр., фактично з 01 листопада 2018 року – 01 лютого 2019 року за даними Гідрометеоцентру Чернівецької області кількість опадів зі снігом була  67 діб, перехід середньодобової температури повітря через 0 º  С становила 60 діб.

      За словами Начальника відділу експлуатаційного утримання доріг та штучних споруд у Чернівецькій області Гаврилова В.Г., внаслідок частих коливань температури повітря, коли при плюсовій температурі повітря в день,  волога, що накопичується в порах, тріщинах та навіть незначних вибоїнах, при пониженні температури повітря вночі, сприяє прогресуванню руйнацій покриття дорожнього одягу . Як зазначив заступник директора з експлуатаційного утримання доріг ДП «Чернівецький облавтодор» Чорненький М.Л., для забезпечення проїзду в складні погодні умови здійснювалася обробка протиожеледними матеріалами автомобільних доріг, а саме ПСС ( піщано – соляна суміш) використано – 14450 тонн, сіль використано – 423 тонн, що створювало агресивне середовище для дорожнього покриття.

       Начальник відділу експлуатації автомобільних доріг та штучних споруд  Гаврилов В.Г. стверджує, що сукупність всіх цих факторів спровокувало до процесу стрімкого розвитку ямковості на автомобільних дорогах державного значення. Зазначена новоутворена ямковість прогресує на старих ділянках, які капітально не ремонтувалися через брак коштів останніми десятиліттями (20 – 30 років). Загальна протяжність доріг державного значення у Чернівецькій області 843 км, тому для утримання доріг державного значення в нормальному стані, щорічно потрібно виконувати капітальний та поточний середній ремонт доріг. Через недофінансування, обсяги руйнування автомобільних доріг, а це особливо зимовий період, постійно зростають. Збільшення інтенсивності дорожнього руху та навантаження на автодороги призводить до зношення дорожнього покриття. Це досить критична ситуація, тому надалі відтермінування ремонту автомобільних доріг призведе до ускладнення руху дорогами державного та місцевого значення.

       Узимку погодні умови дозволяють виконувати лише аварійні роботи холодною асфальтобетонною сумішшю, тому, з метою виправлення ситуації, що склалася, обласна виконавча влада, служба автомобільних доріг у Чернівецькій області надали невідкладні доручення ДП «Чернівецький облавтодор», що накопичує матеріально – технічні ресурси, з метою забезпечення безпеки дорожнього руху невідкладного виконання робіт з ліквідації аварійної ямковості, при наявності сприятливих погодних умов.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Единственный адекватный профессиональный ответ из  всего фейсбучного срача. 

avatar

Сева

06 лютого 2019 10:40