Дороговартісному проекту продовження проспекту Незалежності вже пророкують сумну долю проекту тунелю від Руської до П.-Кільцевої (ОНОВЛЕНО)

Дороговартісному проекту продовження проспекту Незалежності вже пророкують сумну долю проекту тунелю від Руської до П.-Кільцевої (ОНОВЛЕНО)

24.08.2019, 11:02

У Чернівцях відбулося перше громадське обговорення потенційного проекту продовження проспекту Незалежності. Йшлось також про перспективи облаштування малої об'їзної, яка суттєво розвантажила би центр Чернівців. Модерувала захід Тетяна Лебухорська. 

Враженнями від обговорення поділився  народний депутат України Георгій Мазурашу, який був присутній у залі "не в якості запрошеного (залученого) обраного нардепа, а просто небайдужого чернівчанина;)".

- Проектанти - молоді гості з Франківська. Ще були представники міської ради. Загалом, як на мене, обговорення було доволі конструктивним. І ця робота буде продовжена. Хоча є ймовірність, що все може закінчитися після того, як проектанти прорахують приблизну вартість проекту, яка може виявитися геть непідйомною найближчим часом для міського бюджету- припустив нардеп. -  Як згадували представники міськради, може бути так, як з проектом тунелю від Руської до П.-Кільцевої... Не хотів би, щоби мої припущення були приводом для песимізму:) А, може, все буде підйомної?;) Побачимо, не будемо забігати наперед;)

- Не обійшлось і без скандальчиків... Один з емоційних мешканців мікрорайону (так зрозумів), накричавшись, розпитував, чи є, мовляв, в залі люди з команди Зе. Я повернувся до нього, але він був весь в емоціях. І поговорити з ним так і не вдалось, бо молодий чоловік пішов швидше, - розповів Георгій Мазурашу.  - Як буде, покаже час. Головне, що мешканці мікрорайону зрозуміли: їх чують, позицію і побажання враховують;) Далі буде;)

ДОВІДКОВО: 

Проект оновленого вигляду так званого "старого Проспекту" в Чернівцях передбачає по дві смуги для руху транспорту в обидвох напрямках, смугу для паркування транспортних засобів з озелененням, яке розділятиме паркомісця та широку пішохідну зону із суміщеним велосипедним рухом.

Про це під час першої зустрічі щодо розробки техніко-економічного обгрунтування будівництва повідомили представники проектної команди UCG з Івано-Франківська, пише прес-служба міськради.

Як зазначила Катерина Лозовенко, менеджерка проекту, завдання полягає не у створенні автомагістралі, а в будівництві сучасної європейської вулиці, орієнтованої на людей, з урахуванням потреб різних груп учасників дорожнього руху. Важливим акцентом стане максимальне збереження існуючого озеленення вулиці. Окрім цього, проектанти запропонували створити нову відпочинкову зону площею майже 3 тис кв м, на території, яка вивільняється завдяки реорганізації вулиць.

Начальник відділу розвитку території міської ради Ярослав Кушнірик, начальник департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради Микола Собко відповіли на запитання мешканців, які стосувались часових рамок реалізації проекту та його фінансування. 

Наголошено, що ТЕО розробляється за кошти, залучені німецькою урядовою компанією GIZ без співфінансування з міського бюджету. Створення інтегрованої міської дороги у цьому районі визначено пріоритетним завданням в Інтегрованій концепції розвитку міста Чернівців до 2030 року, яке має бути першочергово реалізовано. Проектна команда UCG планує завершити розробку ТЕО до кінця вересня цього року та після громадського обговорення внести його на затвердження міської ради, яка вирішуватиме коли і з яких джерел фінансуватиметься виготовлення проектно-кошторисної документації проекту. Зважаючи на масштабні роботи, виготовлення робочого проекту займе щонайменше два роки.

Важливим результатом зустрічі став перелік проблемних питань та пропозицій, які озвучили мешканці. Одними із пропозицій мешканців є врахування потреб людей з інвалідністю під час реалізації як даного проекту, так і інших проектів у Чернівцях, заміна застарілих та будівництво нових інженерних мереж, створення дитячого майданчика та нових територій для відпочинку мешканців, облаштування додаткових проїздів між будинками. Всі пропозиції будуть додатково розглянуті на засіданні робочої групи з реалізації проекту та максимально інтегровані в техніко-економічне обгрунтування.

Тетяна Лебухорська, голова Буковинської агенції регіонального розвитку, яка в цьому проекті відповідає за роботу з зацікавленими сторонами, повідомила, що в рамках розробки ТЕО будуть проводитись додаткові зустрічі з мешканцями, господарства яких знаходяться на території проекту, зустрічі з представниками бізнесу. Крім того, на завершальному етапі відбудеться публічна презентація кінцевого результату для широкої громадськості, представників медіа.

Як виглядатиме «старий» проспект після з’єднання із «новим»: у мерії розповіли про проект 
Як виглядатиме «старий» проспект після з’єднання із «новим»: у мерії розповіли про проект 
Як виглядатиме «старий» проспект після з’єднання із «новим»: у мерії розповіли про проект

Довідка

Проект "Інтегрований розвиток міст в Україні" виконується німецькою урядовою компанією "DeutscheGesellschaftfürInternationaleZusammenarbeit (GIZ) GmbH". У ньому беруть участь Львів, Чернівці, Вінниця, Житомир, Полтава та Подільський район Києва. Уряд Німеччини фінансує проект у розмірі 7,25 млн євро, Уряд Швейцарії надає 1,85 млн євро.

DeutscheGesellschaftfürInternationaleZusammenarbeit (GIZ) GmbH підтримує Уряд Німеччини в досягненні цілей у сфері міжнародного співробітництва заради сталого розвитку. Пріоритетними напрямами співпраці Німеччини з Україною є: демократія, громадянське суспільство, державне управління, децентралізація, енергетика та сталий економічний розвиток. Окрім цього, у рамках співпраці з Німеччиною здійснюється підтримка у подоланні кризових ситуацій на сході України, а також співробітництво у сфері запобігання ВІЛ/СНІД.

1