Дональд Туск: Європейський Союз визнає той серйозний поступ, що його Україна здійснила у процесі впровадження реформ

Дональд Туск: Європейський Союз визнає той серйозний поступ, що його Україна здійснила у процесі впровадження реформ

10.07.2018, 10:31
Виступ Дональда Туска, Президента Європейської Ради, на саміті ЄС-Україна, 9 липня 2018 року
 
Щойно ми завершили двадцятий саміт ЄС-Україна. Це була добра можливість знову наголосити на потужному партнерстві та непохитній дружбі між Європейським Союзом та Україною, а також обговорити шляхи їхнього подальшого розвитку.

Наше партнерство спирається на міцний фундамент.

Наша Угода про асоціацію, зокрема її частина про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, повністю набула чинності рік тому. Маємо чіткий та позитивний результат. Водночас економіка України поступово виходить з кризи і знову демонструє позитивну динаміку. 

Те саме можна сказати і про безвізовий режим. За півроку після того, як набула чинності візова лібералізація, цією новою можливістю скористалися понад півмільйона українців.

Сьогодні ми знову підтвердили нашу рішучу відданість просуванню політичної асоціації та економічної інтеграції України з Європейським Союзом, спираючись на спільні цінності демократії, верховенства права та прав людини. Тобто на ті самі цінності, за які люди боролися на Майдані, і за які мільйони українців продовжують боротися відтоді.

Європейський Союз визнає той серйозний поступ, що його Україна здійснила у процесі впровадження реформ. Минулого року українська влада зініціювала низку реформ, зокрема реформу пенсійної сфери та охорони здоров’я, які будуть складними у короткостроковій перспективі, але у довгостроковій перспективі зроблять Україну сильнішою.

Ми вітаємо нещодавній закон про створення Вищого антикорупційного суду та чекаємо на ухвалення поправок, які потрібні для належної роботи суду. Антикорупційні реформи мають залишатися пріоритетом порядку денного України.

ЄС продовжує надавати свою непохитну підтримку територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України. Непорушним залишається і наше невизнання незаконної анексії Криму та Севастополя. Нещодавно ми розширили список осіб, яким заборонено в’їзд до Європейського Союзу. Це сталося після того, як на кримському півострові було проведено російські президентські вибори, і як було розпочато будівництво Керченського мосту без згоди України.

Ми продовжуємо вимагати повного виконання Мінських угод, і наголошуємо на відповідальності Росії за війну на сході України. Кілька днів тому лідери ЄС одностайно погодилися знову продовжити на шість місяців наші економічні санкції проти Росії. За даними ООН, від 2014 року у цьому конфлікті загинуло понад 10 250 осіб; понад 24 600 було поранено. І це відбувається у Європі.

Сьогодні ми також згадуємо про трагічне збиття рейсу MH-17; два тижні тому на саміті в Брюсселі про цю трагедію згадували європейські лідери. Ми вшановуємо пам’ять жертв, закликаємо Росію визнати свою відповідальність за трагедію та очікуємо притягнення до відповідальності тих, хто у ній винний.

Завершуючи свою промову, я хотів би нагадати, що минулого року наш саміт було проведено у день народження незаконно ув’язненого українського режисера та письменника Олега Сенцова. Прикро про це говорити: він залишається у в’язниці і вже понад 50 днів продовжує голодування. Я хотів би ще раз закликати звільнити його, а також всіх тих, кого незаконно утримують у Криму та в Росії.

І ще один особистий коментар. Незалежність України та безпека Польщі і всього регіону залежать величезним чином від відносин між Києвом та Варшавою. Нещодавня напруженість показує, що не всі вивчили уроки історії. Тільки повна солідарність між Україною та Польщею може врятувати нас в майбутньому від повторення трагічної історії. Я закликаю владу обох країн до нового підходу до питання наших відносин і до позитивного мислення. Конфлікту між нами можуть прагнути тільки наші супротивники, або політично безглузді.

Дякую.
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заява за підсумками 20-го саміту ЄС-Україна, Брюссель, 9 липня 2018 року
1