Документальний роман «Вернон Кресс. Життя під прикриттям» Юрія Чорнея незабаром надійде у бібліотеки Буковини

Документальний роман «Вернон Кресс. Життя під прикриттям» Юрія Чорнея незабаром надійде у бібліотеки Буковини

10.02.2021, 23:00

Документальне розслідування історика та журналіста Юрія Чорнея «Вернон Кресс. Життя під прикриттям» незабаром буде доступним читачам бібліотек Буковини.

Автор та директор видавництва «Наші книги» Володимир Москалюк уже передали щойно надруковані примірники твору у обласну книгозбірню.

–      Поки люди проживатимуть свої життєві історії, доти існуватимуть ті, хто розповідатиме їх ширшому загалу. А відповідно також і ті, хто слухатиме ці історії або їх читатиме. У нашому поколінні ще у вигляді паперових книг, у майбутньому, коли вже наше власне життя саме стане далекою історією, сподіваюся, також, - прокоментував приємну подію автор дослідження Юрій Чорней. -  Нехай навіть злі язики тепер кажуть про закриті вже новими ОТГ книгозбірні у Новоселиці, Боянах... У Заставні за приміщення бібліотеки змагаються у суді...

–     Читачі майже трьох сотень буковинських бібліотек, які ще тримаються на плаву подвижництвом своїх працівників, невдовзі отримають змогу пірнути з головою, зануритися у безмежний космос затонулої чернівецької Атлантиди минулого, провідником до якого, як колись Вергілій для Данте, стане наш краянин, колишній чернівчанин, уродженець австрійського Інсбрука Петер Демант (Вернон Кресс). Спільно з видавцем Володимиром Москалюком мали честь передати до відділу комплектації обласної універсальної науковової біблітеки імені Михайла Івасюка півтори сотні примірників книги "Вернон Кресс. Життя під прикриттям".

Ця книга – фаховий історико-біографічний нон-фікшн, що поєднує ретельне документальне розслідування життєвих таємниць героя, якнайтісніше вписаних в контекст епохи. Це той випадок, коли життєпис однієї людини несподівано стає біографією міста, країни, цілого покоління. Невигадане життя під прикриттям Вернона Кресса – це історія Чернівців і буремного XX століття у подіях одного людського життя.

–      Книга покликана заперечити безликість історії, доторкнутися до вічності, відчути життя руками.  Це той людський вимір минулого, яким часто нехтують, коли розповідають про масштабні історичні події: голодомори, війни, геноциди… Але людське життя – це не узагальнення,  – продовжує автор розслідування  Юрій Чорней. – Кожне життя, включно з нашим, це найдрібніші деталі. Унікальні і неймовірно важливі, які власне і визначають нашу сутність. Історія часто стирає ці індивідуальні відмінності на користь сухій статистиці... Натомість тут маємо правду про ХХ століття, засвідчену самим людським життям, а не сухим рядком у нудному підручнику з історії.  

–      Переді мною стояло найпростіше і водночас найскладніше завдання: розповісти про людину, чернівчанина, у контексті його часу. Мені здалося цікавим прожити разом із моїм героєм його життя – від народження до смерті – і подивитися, які події чернівецької, вітчизняної, світової історії і яким чином на нього вплинули... Коли я це зробив, раптом з’ясувалося, що за кожним людським життям добре проглядається загальна історія. Особливо важливо, що йдеться про український погляд на відомі події минулого.

–      Було би цікаво здійснити такий самий дослід з мешканцями кількох європейських міст із ближчих до нас країн, наприклад, Центральної Європи. Тобто дослідити життя людей одного покоління в різних країнах і порівняти. Думаю, що результат нас би вразив. Так багато виявилося би у них спільного, так сильно ми пов’язані між собою, не підозрюючи про існування одне одного. Майже впевнений, що навіть знайшли би спільних знайомих. І це був би такий людський погляд на події великої історії.

Інколи саме життя укладає людські долі у такі карколомні сюжети, що їм позаздрить найвигадливіша фантазія. Мова про ті дивовижні збіги, які античні герої зазвичай називають «улюбленою розвагою богів». З одного боку Зиґмунд Фрейд, Густав Малер, Густав Клімт і Карл Краус – провідні представники віденської мистецької школи, Ольга Кобилянська, Йозеф Рот і Пауль Целан; з іншого – Йосиф Сталін і Варлам Шаламов, Борис Пастернак і Микола Бажан, Микита Хрущов і Максим Рильський, віце-президент США Генрі Волес і українська поетеса Ліна Костенко... Що поєднало таких різних людей? А заразом кілька сотень інших персонажів, які з'являються на 944 сторінках книги.  

Можливий варіант відповіді – універсальна практика шести рукостискань, згідно з якою двох будь-яких людей на Землі поєднує ланцюг п’яти спільних знайомих. Хоча у випадку Чернівців і австрійця Петера Деманта, який народився в Інсбруку, однак «батьківщиною серця» вважав головне місто Буковини, кількість ланок такого зв’язку часто скорочується до двох-трьох.

Роман видано за сприяння Чернівецької обласної державної адміністрації в рамках обласної програми підтримки книговидання.

Незабаром питайте у бібліотеках області!

May be an image of 2 людини, people standing та у приміщенні

 May be an image of 4 людини та people standing

May be an image of 3 людини, people standing та у приміщенні

May be an image of 3 людини, people standing, footwear, furniture та у приміщенні

May be an image of 3 людини, people standing та у приміщенні

 May be an image of 4 людини, people standing та у приміщенні

 

1