Докази в кримінальному провадженні: Україна повернула наймасштабнішу колекцію старожитностей, частина якої зараз представлена в Музеї історії

Докази в кримінальному провадженні: Україна повернула наймасштабнішу колекцію старожитностей, частина якої зараз представлена в Музеї історії

25.06.2022, 13:53
Зараз Україна бореться за свободу, бо росія нас хоче стерти з лиця землі як державу і знищити як націю. Серед інструментів – масштабні воєнні злочини, вбивства і бомбардування, а ще - нице переписування історії та привласнення нашої культури. Вороги не тільки присвоюють наших князів, вони цуплять наші цінності – наразі розслідуємо викрадення окупантами колекції скіфського золота із Мелітопольского краєзнавчого музею. 8 років розграбовується музейний фонд тимчасово окупованого Криму, а російський Ермітаж веде незаконні археологічні роботи на об'єктах спадщини півострова.
 
Про це повідомила Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова.
 
Завдяки активній роботі правоохоронної системи нам вдається і віднаходити унікальні артефакти – ми виявили наймасштабнішу колекцію старожитностей, частина якої зараз представлена в Музеї історії України. Це докази в кримінальному провадженні.
 
Команда прокурорів, слідчих та оперативників ДСР Нацполіції та ДБР розслідує незаконну діяльність народного депутата України 3-4 скликань, колишнього Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим та інших осіб, пов’язану з фінансуванням так званої «ДНР», виводу грошових коштів до Російської Федерації з території України, а також ведення бізнесу на території окупованого Криму. За оперативною інформацією було відомо про наявність у нього реліктових речей та чорних археологічних знахідок.
 
Майже за тиждень обшуків нами виявлено документи щодо руху грошових коштів на підприємствах цього громадянина в окупованому Криму, докази його бізнес-зв’язків із Сергієм Аксьоновим та сплати податків на території півострова та інших тимчасово окупованих міст України.
 
А ще – більше 6000 предметів старовини: мечі, шаблі, шоломи, кольчугу, наконечники до стріл та списів, рушниці і карабіни, амфори, нашийні гривні, монети, предмети побуту та посуду. Все це вилучено в одному із офісних приміщень в Києві. Зокрема, в електрощитовій та на горищі, в далеких від належних умовах зберігання. Залучені у ході обшуку фахівці – експерти Національного музею історії України вважають, що історичні артефакти належать до епох від бронзового віку та пізнього середньовіччя. Серед знахідок - скіфські мечі Акінакі, кольчуга 12 сторіччя, шоломи епохи Еллінізму та посуд Трипільської культури.
 
Колекцію монет фахівці географічно відносять до Південного Причорномор'я часів Херсонеської Держави, Скіфського та Боспорських Царств, міста-держави Ольвії, 5-1 ст. до нашої ери.
Частина колекції ймовірно викрадена із музеїв тимчасово окупованого Криму – це слідству ще доведеться встановити. Серед знахідок в ході обшуку вилучено старовинну книгу «Саркофаги Галії», яка була експонатом Руського археологічного музею Константинополя, а потім частиною бібліотеки Херсонеського музею в Криму.
 
Ціна колекції попередньо – декілька мільйонів доларів США. Культурна цінність об’єктів буде встановлена у кримінальному провадженні в ході судової-мистецтвознавчої експертизи..
 
 
 
 
 
 
 
 
1