До підприємців 5 сектору, які понад дві години перешкоджали рухові транспорту в обласному центрі, ніхто з чиновників так і не вийшов (фоторепортаж)

До підприємців 5 сектору, які понад дві години перешкоджали рухові транспорту в обласному центрі, ніхто з чиновників так і не вийшов (фоторепортаж)

16.08.2013, 00:01

Підприємці вимагали, щоб до них вийшов хтось з представників влади і пояснив, які саме рішення було ухвалено на виконкомі міської ради 13-го серпня щодо реконструкції 5 сектору ринку. Про свою акцію вони у встановленому законом порядку повідомили мерію заздалегідь. Учасники зібрання пояснюють, що оприлюденний напередодні цього засідання виконкому проект рішення ніякої реконструкції не передбачав, але за неї раптом проголосували. До того ж у підприємців взагалі  є сумніви щодо легітимності самого виконкому. Адже довести його до кінця 13-го серпня так і не вдалося. У мерії протестантам пояснили, що секретаря міської ради Михайлішина в приміщенні немає, він працює за своєю програмою. На телефонні дзвінки в.о. мера міста теж не відповідав. Дехто з підприємців дотелефонувався до члена виконкому на громадських засадах Василя Продана і попросив його прийти до людей, показати документи, які було ухвалено 13-го серпня. У свою чергу пан Василь Продан нібито запросив підприємців приїхати на ринок і розмовляти там, а не під стінами ратуші. Проте учасники акції заявили, що двом людям (очевидно Продану і Сербінчуку) легше приїхати до них, ніж сотні підприємців зараз добиратися до "Калинки". До того ж представники підприємців, які залишалися в цей час у 5-му секторі, швидко спростували інформацію, що Василь Продан справді чекає на них на "Калинці". Розшукати його там їм не вдалося. Народний депутат України Максим Бурбак зателефонував голові Чернівецької обласної ради панові Гайничеру і попросив розшукати колегу і однопартійця Віталія Михайлішина, щоб розблокувтаи рух транспорту в центрі міста. Той, за словами нардепа, пообіцяв допомогти, чим зможе. Насамкінець кілька учаників акції пішли в кабінет до заступника міського голови Петра Ротаря, який, як з'ясувалося, увесь час поки вони перешкоджали рухові транспорту і вимагали, щоб до них вийшов бодай хтось з представників влади, якщо така в місті є, спокійно працював на робочому місці. Щоправда й до цього чиновника дістатися виявилося не просто. Спочатку, коли преставники протестантів і кілька журналістів підійшли до дверей його приймальні, вони виявилися зачиненими. Але врешті всіх таки запустили до кабінету заступника міського голови. Проте вийти до людей і розповісти, що саме відбулося на виконкомі пан Ротар також відмовився. 

Таке вiдверте небажання Продана та Михайлiшина цивiлiзовано владнати конфлiкт означае лише одне - в них на кону дуууже великi грошi. I знищити мiсця пiдприемцiв iм треба за будь яку цiну, навiть паралiзувавши мiсто, адже люди правi лише одне слово очильника i люди не на вулицi а за столом перемовин, - про це на своїй сторінці у ФБ написав депутат Чернівецької міської ради Олексій Каспрук. 

Водночас, як повідомили у Секторі інформації та зв’язків з громадськістю міської ради, сьогодні близько 10-ти представників 5-го торгового сектору погрожували підприємцю, який під час засідання виконавчого комітету 13 серпня публічно підтримав проведення робіт з благоустрою.

«До мене підійшли з десяток підприємців, які проти проведення реконструкції, і почали погрожувати, – розповідає Олексій Березюк. – На мою адресу лунали безпідставні образи, погрози фізичної розправи. Також вони намагались чинити психологічний тиск, мовляв мені нема чого робити на 5-му секторі, щоб я звідси забирався. Застерігали мене, щоб я більше не підтримував публічно реконструкцію. Але ж хіба я винен, що я хочу торгувати в гарних умовах у зручному секторі, а не по коліна в багнюці? Які покупці до мене прийдуть у смердюче болото?»

У зв’язку з даними подіями Олексій Березюк звернувся із заявою до правоохоронних органів.

1