До  Міжнародного дня рідної мови в Чернівецькому художньому музеї показали «Окрасу українського письменства»

До Міжнародного дня рідної мови в Чернівецькому художньому музеї показали «Окрасу українського письменства»

21.02.2021, 10:48

До відзначення Міжнародного дня рідної мови в Чернівецькому художньому музеї працює виставка «Окраса українського письменства» (зібрання ЧХМ, авторська колекція скульптора В. Гамаля). Експозиція присвячена ювілею видатних українських письменників: буковинця Ізидора Воробкевича – (185 років), Лесі Українки та Василя Стефаника (150 років). Мистецька спадщина ілюстрування творів класиків української літератури завжди займала особливе місце в українському образотворчому мистецтві, адже вдала якісна візуалізація змісту творів сприяє популярності української мови та літератури. 

До експозиції увійшли портрети видатних українських письменників у виконанні В. Кушнірюка (живопис), О. Криворучка та І. Балана (графіка),  В. Гамаля (скульптура). Образотворчі  версії прочитання твору Лесі Українки “Лісова пісня”, створені 1970 року, представляють роботи З. Давиденко (ескіз килима) та І. Малованюка (кераміка). Роботи трактовані в розповідній манері,  що було співзвучним тогочасним загальним настроям.  По-іншому інтерпретовані новели Василя Стефаника в серії ліноритів художником-шістдесятником І. Остафійчуком. У графічних аркушах, створених 1969 року, автор проілюстрував власні переживання від прочитаного, а не буквальний зміст літературних творів.   Добірку мистецьких творів вагомо доповнюють  книги, листівки, світлини. 

Мова – це найважливіший маркер національної самоідентифікації. Переконані, що українську мову треба не лише оберігати мовними законами чи квотами, а й популяризувати, зокрема, творами образотворчого мистецтва. Слід зазначити, що починаючи від 2012 року в рамках  виставкового проєкту Чернівецького художнього музею «Літературно-мистецька Буковина»  ми розгортаємо тематичні експозиції щонайменше тричі на рік: до Дня рідної мови, до відзначення Шевченківських днів, до Дня української писемності та мови.

Куратор виставки - Лариса Курущак, завідувачка відділом науково-освітньої роботи ЧХМ

 

1