До декларації прокурора Анатолія Матіоса існували серйозні питання, але він пройшов до 2 туру відбору голови Антикорупційного Бюро (оновлено)

До декларації прокурора Анатолія Матіоса існували серйозні питання, але він пройшов до 2 туру відбору голови Антикорупційного Бюро (оновлено)

03.03.2015, 11:05

Рішення з відбору голови Антикорупційного Бюро Конкурсною комісією можна буде оскаржити в суді, стверджують представники антикорупційних організацій. Справа в тому, що під час відбору кандидатів на посаду Директора антикорупційного бюро, Конкурсна комісія розглядає документи учасників, які не можуть претендувати на посаду Директора антикорупційного бюро.

Так, наприклад, кандидат на посаду Директора, колишній грузинський посадовець, Давід Сакварелідзе під час першого туру співбесід на посаду директора НАБ, не підтвердив своє володіння українською мовою, що є однією з вимог до директора Бюро, відповідно до українського законодавства. Тим не менше, конкурсна комісія розглянула його кандидатуру та обрала його до короткого списку претендентів на 2 тур співбесід.

«У разі, якщо він стане 1 з 3 кандидатів, які пропонуватимуться Комісією Президенту, існує великий ризик оскарження рішення комісії у суді, стверджує Віталій Шабунін, голова правління «Центру протидії корупції». – Ми вже маємо прецедент в Україні з відбору директора «Укрзалізниці», коли один з претендентів оскаржив рішення  через незначне порушення законодавства в Дніпропетровському окружному адміністративному суді, заблокувавши конкурс та всі призначення. Комісія  повинна розуміти свою відповідальність та ризик, який несе за таке, навіть незначне порушення законодавства, даючи можливість оскаржити та заблокувати призначення Директора НАБ кожному з 176 претендентів».

Слід відзначити також, що всі голосування Конкурсної комісії, відповідно до законодавства, мають бути оприлюднені в протоколі поіменного голосування на сайті Адміністрації Президента, чого на разі не відбувається.

«Члени комісії, під час проведення інтерв’ю, ставлять собі в своїх записах бали, які потім окремо публічно не озвучуються. – стверджує Ярослав Юрчишин, член правління Transparency International  Україна. – Так, наприклад, в Комісії існували серйозні питання до декларації прокурора Анатолія Матіоса. Тим не менше, він пройшов до 2 туру, хоча комісія не озвучила поіменно, хто саме з її членів підтримав цю кандидатуру. Громадськості було б дуже цікаво знати та бачити публічно, як цього вимагає законодавство, хто саме підтримав кандидатуру з суттєвими зауваженнями до «прокурорської» декларації та рекомендував для «шортлісту» кандидатів».

"Заступник генпрокурора – головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив про притягнення до відповідальності 17 тис. дезертирів з лав Збройних сил.

Про це він, як претендент на посаду директора Національного антикорупційного бюро, повідомив на співбесіді з членами конкурсної комісії, повідомляють "Українські новини".

"Людина, що обіймає посаду головного військового прокурора, який змушений і приречений на тлі зубожіння населення залучати до кримінальної відповідальності понад 17 тис. дезертирів, не може бути добрим", – сказав він.

Матіос пообіцяв, що на посаді директора Антикорупційного бюро буде чесно боротися з корупцією".

Як відомо, наступне засідання Конкурсної комісії має відбутися 2 березня, а 2 тур співбесід, відповідно до рішення Комісії розпочнеться 3 березня, у вівторок, та триватиме до 4 березня, включно.

Контактна особа: Устінова Олександра, «Центр протидії корупції»

1