До Чернівців завітали артисти Будапештського театру оперети з нагоди 100-ліття «Королеви чардашу» (ФОТО)

До Чернівців завітали артисти Будапештського театру оперети з нагоди 100-ліття «Королеви чардашу» (ФОТО)

10.05.2017, 14:37
У вівторок, 9 травня, до Чернівців завітали артисти Будапештського театру оперети з унікальним ювілейним проектом «Королева чардашу 100 – найпопулярніші арії». Як повідомляє кореспондент БукІнфо, концерт камерної музики під такою назвою приурочений до 100-річчя з часу прем’єри всесвітньовідомої оперети Імре Кальмана «Сільва». Виконавці – солісти Еніке Леваї, Томан Фаркаш, Сільві Сенди, Петер Лакі за участю квінтету оркестру Будапештського театру оперети. Концерт відбувся за сприяння Генерального консульства Угорщини в м.Ужгород.
 
Чернівці стали фінальним акордом світового ювілейного турне колективу з найвідомішими аріями з оперети «Сільва»; до того віртуози-виконавці підкорили глядацьку публіку таких міст, як Відень, Брюссель, Лондон, Пекін, Чунцін, Шанхай, Марибор та Делі.
 
Саме завдяки опереті «Сільва» Імре Кальман у свій час посів чільне місце у вітчизняній та світовій класичній музиці.
 
Арії з «Сільви» чернівецька аудиторія зустріла гучними оваціями. Легкість та вишуканість виконавської манери, делікатний гумор, точна до ситуації хореографія і високоестетичні костюми - усе це робило враження від почутого та побаченого направду довершеними.

Після тріумфального виступу угорських гостей привітала влада міста та області, артисти ж також зробили Чернівцям особливий дарунок – кілька фраз упродовж концертної програми прозвучали українською мовою.
 
«Всім відомий латинський вислів «Коли говорять гармати – музи мовчать». Імре Кальман своєю творчістю довів протилежне: коли говорять музи – гармати замовкають. Оперетта «Сільва» була написана в розгар Першої світової війни, і її головна тема – життя», - звернувся до усіх присутніх міський голова Олексій Каспрук.
 
Зазначимо, що це вже другий «візит» Імре Кальмана та його всесвітньовідомої «Сільви» у наше місто. Показ повного варіанту оперети відбувся у Чернівецькому обласному музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської у 2013 році.
 
Іванна СТЕФ’ЮК, для БукІнфо (с)
Фото автора
 
 
 
 
 
Свято музики не зіпсувала недолугість буковинських зверхників
 
1