'Дмитро обмовив себе у чернівецькій міліції', - дружина Дмитра Гнапа

"Дмитро обмовив себе у чернівецькій міліції", - дружина Дмитра Гнапа

29.03.2012, 20:05

Продовження історії Дмитра Гнапа.

Колишньому правоохоронцеві закидають викрадення авто, та ні машини, ні її власника ніхто не бачив навіть у суді. Дружина ж підсудного розказала, яку чорну схему викрив її чоловік.

Чоловік Ганни був міліціянтом. Розпочинав дільничним, а обірвалася кар'єра в Київському УБОЗі.

- Він займався специфічними справами. Розглядав нелегальний ввіз автомобілів. І коли він докопався до певного каналу, йому почали дзвонити невідомі та погрожувати, - розповіла Ганна Гнап, дружина.

Ганна каже: від хабарів відмовився. Тоді Дмитра самого звинуватили у викраденні автомобіля. Вже 2 роки Дмитро в чернівецькому СІЗО. Дружина й мати приїздять із Києва на кожне засідання суду. Знімати процес забороняють навіть у перервах. Адвокат Гнапа пояснює, що фільмувати не дають, бо справа унікальна. Без постраждалого.

- Досі ніхто не бачив потерпілого, який нібито звернувся із заявою про угон автомобіля. І не знайшли автомобіль, який нібито угнали, - підкреслив Ґідаят Алієв, адвокат.

Утікають від камери і суддя, і прокурор. Він вимагає посадити колишнього правоохоронця на 7 років.

Нема авто, нема постраждалого, нема свідків, головний доказ - зізнання підсудного. Дружина стверджує, що Дмитро обмовив себе після тортур у чернівецькій міліції. Як це було, він розповів у суді.

- Ми знаємо, що в тебе молода дівчина-дружина, ми їй зробимо проблеми. Різні гадості говорили, я розумів, що якщо вони зі мною таке зробили - з працівником УБОЗу - і за мене система не заступилася, то я розумів, що з моєю дружиною можуть зробити що завгодно, з матір’ю можуть зробити що завгодно. Тому я піддався на такий тиск, - сказав Дмитро Гнап, підозрюваний.

За словами Дмитра, власник начебто вкраденого автомобіля не приходить на суд, бо це саме та людина, яка організувала канал крадених машин із Румунії в Україну. Він підставив ворога. Каже, третина VIP-авто в Україні - крадені. Дає сайти, телефони, прізвища. Журналісти поїхали на зустріч в Івано-Франківськ. Купувати БМВ сьомої моделі. Власник хоче лише 17 тисяч доларів. Але не поточнює, як машина потрапила в Україну, і які документи мають. Злякавшись кількості наших запитань, продавець БМВ поспіхом попрощався.

Адвокат підсудного вважає, що справа проти Гнапа повністю розвалилася. Нема ні авто, ні постраждалого власника. Але визнати його невинним після двох років у СІЗО - рішення проти системи. За 2 тижні колишній правоохоронець має отримати вирок.

Раніше начальник УМВС у Чернівецькій області Микола Харабара назвав лист Гнапа "брєдом сивої кобили".

Джерело: citi.cv.ua

В'язень чернівецького СІЗО розповів, як "правоохоронці" вибивають з невинних зізнання у злочинах
05 січня 2012 

Лист 29-річного старшого лейтенанта столичного УБОЗу Дмитра Гнапа, що сидить у Чернівецькому СІЗО.

Він розслідував нелегальний ввіз в Україну автомобілів представницького класу, які йшли з Румунії та Молдови через Придністров'я. Міліціонеру погрожували невідомі, телефонували на мобільний. Пояснили, якщо не припинить розслідування, його посадять. 10 березня 2010-го Гнапа затримали, звинуватили в угоні автомобіля БМВ Х6 вартістю близько 50 тисяч євро. Три доби били, не давали спати, тримали прикутим до батареї. Змусили написати явку з повинною. Дмитру загрожує 7 років. Автомобіль, за даними "АВТ Баварія", з таким номером кузова заводом не вироблявся.

Гнап написав журналістам листа, в якому розкрив репресивні методи, якими користуються органи охорони правопорядку та правосуддя в Україні.

"Явка з повинною - один із основних документів, на підставі якого порушують кримінальні справи, розкривають злочини, осуджують, позбавляючи волі невинних громадян. У ст. 73 КпК України чітко визначено, що "показання підозрюваного підлягають перевірці. Визнання підозрюваним своєї вини може бути покладено в основу обвинувачення лише при підтвердженні цього визнання сукупністю доказів, що є у справі. Та на це не зважають.

Так відбувається тому, що 95% явок з повинною, які пишуть громадяни, не підкріплені речовими доказами, як того вимагає вищевказана стаття. Тих доказів взагалі не існує. Явки пишуть під фізичним та психологічним тиском працівників міліції. В 90% кримінальних справ, де в основу обвинувачення покладені явки з повинною, окрім зізнань нічого немає, отримують обвинувальні вироки в судах першої інстанції.

Такі незаконні явки одразу після їх підписання підкріплюють відтворенням обставин та місця скоєння злочину з відео фіксацією.

Це є додатковим фактором тиску на особу, яку обвинувачують у скоєнні злочину.

З досвіду роботи в лавах МВС та спостережень за процесами, які відбуваються в системі, можу сказати, що багато таких явок з повинною пишуться в умовах утримання під вартою, ізоляторах тимчасового тримання або в слідчих ізоляторах, до яких працівники міліції мають нелімітований доступ, а їх візити зазвичай ніде не фіксуються.

Навіщо це міліції? Відповідь очевидна - покращують статистичні показники розкриття злочинів. Відсотки ростуть, медальки отримують. Багато злочинів, в основному майнових (де щось викрадено, або пограбовано), які не розкриті по гарячих слідах через халатність та недбалість працівників міліції є кримінальними справами, які просто так не викинеш, не спалиш і вони по декілька місяців, а то й роками тягнуть вниз п'єдестал розкриття злочинів МВС.

Існує декілька способів здобути явку з повинною, розкрити злочин, навіть не виходячи з кабінету. Дуже часто явка з повинною є предметом торгу працівників міліції. Із 100% добровільно їх пише 5%, за винагороду - 35%, а тих 60%, хто не хоче по-доброму, - катують.

Спосіб 1: Основна маса злочинів списується на осіб, які вперше притягуються до кримінальної відповідальності і ніколи не були за ґратами. Таких осіб легше налякати незрозумілими термінами, тиском кайданок на руках, ударами гумового кийка або кулаками. При цьому, удари наносяться уміло й обережно, щоб було максимально боляче для особи, яку катують, але без великих пошкоджень на тілі. Це переважно удари по хребту в області шиї та попереку, нирки, пах, печінка. В деяких випадках коли руки особи в кайданках заведені за спину, одягають поліетиленовий пакет на голову. Під таким тиском для людини головне життя, тому і підписують явки з повинною, де під диктовку зазначають події, місце та обставини скоєння злочину, а міліціонери диктують і радіють.

Спосіб 2: Особи, які вживають наркотичні речовини, та яким в житті потрібна лише доза є постійними та дорогоцінними клієнтами працівників міліції на явку з повинною за ширку. Дуже часто, затримуючи осіб з наркотичними засобами, при наявності у них матеріальних можливостей, доводиться їх відпускати, а кримінальну справу знову таки списувати. Наприклад, затримують особу біля нічного клубу з наркотиками, привозять до райвідділу, бачать, що з багатої сім'ї, гарно одягнений, дорогі прикраси. Викликають батьків і вони вигороджують своє чадо за допомогою "американських президентів", потім керівник викликає і наказує відпустити, а наркотики залишаються.

Якщо матеріал зареєстрований, то на експертні дослідження направляють вже не наркотики, а чай - якщо була конопель-канабіс, медичні таблетки - якщо наркотики були у формі таблеток, цукрову пудру або муку замість кокаїну чи героїну. І грошей заробили, і наркотиків "намутили".

За ці наркотики залежні, які співпрацюють з міліцією на бартерних умовах, радо беруть на себе злочини, до яких вони не мають жодного відношення.

Спосіб 3. Особи, які обвинувачені у тяжких та особливо тяжких злочинах, і відносно яких обрано міру запобіжного заходу тримання під вартою, є об'єктами бартерних домовленостей з працівниками міліції на предмет взяття на себе легших злочинів. Якщо особі світить строк від 7 років то він з легкістю може взяти на себе злочин, за який максимальний строк 6 років, так як в Україні строки не плюсуються і тяжкий злочин поглинає легший.

Наприклад, особа, яка вчинила розбійний напад з легкістю може взяти на себе 5, а то й 10 епізодів крадіжок у транспорті, або грабунки квартир. А міліціонери натомість дають їм можливість дзвонити рідним (тобто мобільні телефони), наркотики, побачення, покращені умови утримання, цигарки, чай. Міліціонер іде до керівника СІЗО чи ІТТ, де отримує інформацію про осіб, що утримуються під вартою, по яких статтях вони обвинувачені, на якій стадії досудове чи судове слідство. Підбирає особу, і в слідчому кабінеті установи починає пропонувати бартерні умови, від яких рідко хто відмовляється. Погодився - добре, не погодився - 10 днів карцеру. Вибір невеликий.

Продовження листа Дмитра Гнипа читайте завтра, 6-го січня. У ньому йдеться про те, за скільки можна купити посади та як досягаються високі показники розкриття злочинів.

"Я не успеваю, что мне делать?" - "Снять штаны и бегать": як у міліції "розслідують" злочини
07 січня 2012 
Продовження листа 29-річного старшого лейтенанта столичного УБОЗу Дмитра Гнапа, що сидить у СІЗО у Чернівцях.

Нагадаємо, він розслідував нелегальний ввіз в Україну автомобілів представницького класу, які йшли з Румунії та Молдови через Придністров'я. Міліціонеру погрожували невідомі, телефонували на мобільний. Пояснили, якщо не припинить розслідування, його посадять. 10 березня 2010-го Гнапа затримали, звинуватили в угоні автомобіля БМВ Х6. Три доби били, не давали спати, тримали прикутим до батареї. Змусили написати явку з повинною. Дмитру загрожує 7 років. Автомобіль, за даними "АВТ Баварія", з таким номером кузова заводом не вироблявся.

Гнап написав журналістам листа. У першій частині "Як "правоохоронці" вибивають з невинних зізнання в злочинах", він описав всі складнощі, які можуть виникнути в громадян при підписанні явки з повинною.

У другій частині підсудний правоохоронець описує важливість зв'язків усередині системи та як накручують статистику розслідуваності злочинів.

"Рівень професіоналізму в системі органів внутрішніх справ дуже низький у зв'язку з мізерними зарплатами, що викликає плинність кадрів і високий рівень корупції.

Раніше, щоб потрапити на роботу до органів внутрішніх справ необхідно було відслужити в армії, пройти підготовку у спеціалізованій школі міліції, або вищому спеціалізованому закладі МВС. Заступивши на службу, за новачком закріплювали наставника, який протягом року передавав навички та практичні знання. Сьогодні усе набагато простіше.

Хто тікає із села, не має ні освіти, ні зв'язків. Такі йдуть на чорнову роботу до МВС на посаду інспектора патрульно-постової служби ППС. Хто має зв'язки, за декілька років служби сідає в тепле крісло начальника відділу і просиджує трудові будні за монітором комп'ютера, де займається будь-якою справою, тільки не працює. Переписується з дівчатами, або по порносайтах лазить в інтернеті. Я працював в інформаційному відділі і мав доступ до інформації, хто які сторінки в мережі відвідував. Соромно казати, але були такі, що проявляли інтерес до оголених хлопців та відео з ними. Але більше всього шокує, що це роблять керівники МВС.

Зв'язки можна замінити грошима. До прикладу, після закінчення навчання я був зосереджений на питанні, до якого відділу піти працювати. Запропонували "рибне місце" в одному з районних відділів столиці на посаду оперуповноваженного відділу по боротьбі з економічною злочинністю "всього лише" за $ 4000 тисячі. У мене було лише 500 гривень, на які треба було прожити півмісяця. Доки я намагався зрозуміти що до чого, відділ кадрів направив мене працювати дільничним. Це було перше розчарування в доблесній службі в погонах.

У системі МВС діє та сама система показників, що і за Радянського Союзу, тобто міліція діє не на попередження скоєння злочинів або їх мінімізації, а на те, щоб максимальна кількість злочинів була розкрита лише на папері. Нікого не цікавить, що страждають невинні люди, яких загнали в кут. Навіть Тимошенко на посаді Прем'єра і Луценко на посаді Міністра МВС цим не переймалися доти, доки самі не потрапили в жорна системи.

Для підвищення показників по деяких видах злочинів в МВС існують оперативно-профілактичні заходи з виявлення злочинців, заборонених предметів та речовин.

При поточному навантаженні слідчого або оперативного працівника органів внутрішніх справ, виконувати ці заходи неможливо. Але міністр - заступникам, заступники та начальники управлінь - керівникам відділів, а вони своїм підлеглим роз'яснюють ненормативною лексикою, розкидаючи слину по столі, стукаючи кулаком, лякаючи звільненням, що до виконання цього завдання потрібно докласти усіх зусиль, а на запитання "Я не успеваю, что мне делать?" - відповідають: "Снять штаны и бегать".

Профілактичні заходи навчились долати без особливих зусиль. З мого досвіду: беруться особи без постійного місця проживання (бомжі), які за пляшку горілки або гроші перетворюються на злочинців прямо в службовому кабінеті. У них вилучаються наркотики, які міліціонери забрали в дітей-мажорів, патрони, які замість того, щоб відстріляти на щомісячних зборах МВС, отримують, розписуються і кидають до кишені - гільзи ніхто не рахує. А до кишені бомжа чи наркомана можна будь-що покласти, якщо захотіти - навіть автомат Калашникова.

Хоча основним завданням працівника міліції є захищати громадян своєї країни, захищають вони чомусь лише свої інтереси і красу мундира. Служу українському народу - слова присяги і відповідь на поздоровлення зі святом, але ці слова міліціонери розуміють кожен по-своєму.

У першу чергу, міліцію треба реформувати законодавчо, щоб унеможливити списання злочинів на непричетних до того осіб. Внести зміни до ст. 96 про явку з повинною, де зазначити: "Якщо особа, яка написала явку з повинною, відмовляється від своїх слів чи зазначає, що написала її примусово, то явку з повинною на досудовому чи судовому етапі слідства визнавати недійсною. Явка з повинною ні в якому разі не може бути покладена в основу обвинувачення".

Слід зробити прозорим процес допиту підозрюваних та потерпілих з обов'язковою відеофіксацією та зберігати записи протягом 5 років. Рахувати показники розкриття майнових злочинів не за зізнаннями чи явками з повинною, а за реальним відшкодуванням чи поверненням майна власнику.

Ці незначні на перший погляд зміни змусять змінити показники розкриття злочинів з "казкових" 80% до реальних 30% і зроблять міліцію справді ближчою до народу. У нашій країні статистика показників МВС більш важлива за реальний голос народу, що потерпає від міліцейського гніту. А міліціянти, як тепер їх модно називати, отримують заробітну плату в 3000 гривень, але їздять на "Лексусах" за $ 100 тисяч, які ніби "мама купила".

За матеріалами: Газета.ua

Харабара назвав лист в'язня чернівецького СІЗО "брєдом сивої кобили"
13 січня 2012 

У 2010-му році чернівецькі міліціонери затримали працівника столичного УБОЗу Дмитра Гнапа за звинуваченням у викраденні дорогого BMW. Нещодавно він оприлюднив скандальну заяву, в якій розповів про катування в Чернівецькому СІЗО та методи, завдяки яким правоохоронці нібито "вибивають" у затриманих зізнання.

Фатальна справа старшого лейтенанта Дмитра Гнапа була пов’язана з викриттям схем ввозу до України автомобілів представницького класу через Румунію та Молдову. У своїх листах з СІЗО колишній міліціонер пише, що зайшов надто далеко у своєму розслідуванні, відтак, почав отримувати телефонні дзвінки з погрозами. Невідомі наполягали на закритті справи. У разі непокори обіцяли запроторити його до в’язниці. 10 березня позаминулого року Дмитра Гнапа затримали чернівецькі правоохоронці.

Затримали 10-го, в ізолятор тимчасового тримання доставили 15-го. Захисники Дмитра Гнапа, посилаючись на офіційні документи, запитують, де їхній підзахисний перебував цілих п’ять днів? Сам ув’язнений запевняє, його прикували до батареї, не дозволяли спати і жорстоко катували. Головний міліціонер області не вірить жодному слову колишнього міліціонера.

- Перед тим, як його затримати в ІТТ, ви знаєте, що ми робимо, ми його обов’язково обстежуємо. Обстежуємо в судово-медичній експертизі, - виправдовується Микола Харабара.

Наразі справою Дмитра Гнапа займається прокуратура. Він звинувачується в угоні BMW х6, вартістю 50 тисяч євро. Паралельно з чернівецькими силовиками за розслідування справи взялися журналісти зі столиці, які власне й зв’язалися з офіційним представництвом BMW в Україні. Там про машину з таким номером кузова, виготовлену у 2008 році - ні сном, ні духом. Тобто, теоретично Гнап сидить у СІЗО за крадіжку неіснуючого авто. Місцеві міліціонери це спостереження не поспішають брати до уваги.

- Існує декілька способів здобути явку з повинною, розкрити злочин, навіть не виходячи з кабінету. Дуже часто явка з повинною є предметом торгу працівників міліції. Зі 100% добровільно їх пише 5%, за винагороду - 35%, а тих 60%, хто не хоче по-доброму - катують, - написав у своєму листі столичним журналістам Гнап.

- Я думаю, що це правда. Тому, що ніхто не знає краще цієї кухні, як та кухарка, яка на ній працює, - вважає Гюльнар Назарова, голова громадської організації "Права людини".

- Це все, ну, вибачте, ну, я думаю, нехай буковинці знають, "брєд сивої кобили", - переконаний Микола Харабара.

Телеканал "ТВА" не ставить крапку у власному розслідуванні справи Дмитра Гнапа. Тож у наступних випусках програми "Теми дня" ви дізнаєтеся нові подробиці резонансного затримання з перших вуст.

Прокуратура Буковини спростовує факт катування Гнапа

Суд планує оголосити вирок 13 квітня.

У період видалення суду в дорадчу кімнату для постановлення вироку у кримінальній справі, не чекаючи його оголошення, один із центральних телеканалів України 28 березня 2012 року, вважаємо, однобоко подав інформацію (телесюжет) про нібито сфальсифіковані матеріали і застосування відносно одного з підсудних, а саме колишнього працівника міліції, недозволених методів під час досудового слідства. А це може вплинути на об’єктивність суду під час прийняття рішення. У зв’язку із цим інформуємо громадськість про наступне.

23 вересня 2009 року слідчий відділ Першотравневого РВ УМВС України в Чернівецькій області порушив кримінальну справу за фактом незаконного заволодіння невстановленими особами автомобілем марки "BMW X6" під керуванням громадянина Румунії Б. за ознаками складу злочину, передбаченого ч.3 ст.289 КК України. 12 березня 2010 року порушено кримінальну справу за вказаним фактом стосовно колишнього працівника міліції Г., якому було обрано запобіжний захід - взяття під варту. Через 10 днів, у зв’язку зі встановленням факту причетності до вчиненого злочину працівника правоохоронного органу, зазначена кримінальна справа передана для подальшого досудового слідства у слідчий відділ прокуратури Чернівецької області.

Органи досудового слідства обвинувачують Г. в тому, що він, будучи працівником міліції, у вересні 2009 року за попередньою змовою ще з кількома спільниками, застосовуючи насильство, незаконно заволоділи автомобілем марки "BMW X6", вартістю 53 тисячі євро, спричинивши майнову шкоду громадянину Румунії на вказану суму. Зловмисники жорстоко побили власника іномарки, вкинули його в багажне відділення цієї ж автівки, а потім вивезли з Чернівців на територію Житомирської області, де й викинули в полі.

3-го вересня 2010-го дана кримінальна справа направлена до Шевченківського районного суду міста Чернівці для розгляду по суті. У зв’язку з її складністю, великою кількістю свідків тощо суд тривалий час займається її розглядом. Слідством були зібрані достатні докази у справі, які стали предметом детального розгляду в судовому засіданні, зокрема, був допитаний потерпілий - громадянин Румунії (який, зазначимо, на січневому судовому засіданні не мав навіть при собі паспорта). Наразі по вказаній кримінальній справі відбулися судові дебати та суд постановляє вирок, який буде оголошено орієнтовно 13 квітня цього року.

Доводи щодо застосування відносно колишнього працівника міліції недозволених методів досудового слідства були належним чином перевірені та свого підтвердження не знайшли. Більше того, слідчі дії з фігурантом даної кримінальної справи Г. проводилися за участю його адвоката та фіксувалися на відео. За наслідками перевірки прокуратура області прийняла рішення про відмову в порушенні стосовно працівників УМВС України в Чернівецькій області кримінальної справи на підставі ст.6 п.2 КПК України за відсутністю в їхніх діях складу злочину. Як повідомили у прес-службі прокуратури Чернівецької області, під час вивчення цих матеріалів встановлено, що вказане рішення про відмову в порушенні кримінальної справи прийнято у відповідності до вимог кримінально-процесуального законодавства і підстав для його скасування немає.

Як повідомлялось, начальник УМВС у Чернівецькій області Микола Харабара назвав лист Гнапа, в якому той розповів усі "секрети" роботи "правоохоронної" системи зсередини, "брєдом сивої кобили".

Джерело: citi.cv.ua