Для війни з Клічуком залучені серйозні фінанси, задіяно київські зв’язки, включно з силовиками, і все з однією метою — знову дорватися до влади, - Версії

Для війни з Клічуком залучені серйозні фінанси, задіяно київські зв’язки, включно з силовиками, і все з однією метою — знову дорватися до влади, - Версії

24.02.2021, 18:38

Скандал зі спробами тиску на Чернівецького міського голову та нову владну команду ратуші вийшов вже далеко за межі тихих Чернівців і перекинувся на київські пагорби. Ситуацію у Чернівцях відстежують і активно коментують численні видання. Деякі з представлених в мережі матеріалів без коментарів пропонуємо увазі наших читачів.

  В Черновцах попытка реванша. Те, кто с треском проиграл выборы, пытаются сместить нового мэра

 Причем, с использованием местных карманных силовиков

Днями, синхронизировано и одномоментно у членов команды "Единая Альтернатива", которые победили на местных выборах в горсовет, областную раду, районные исполнительные органы прошла серия обысков. В том числе, и у лидера "Единой Альтернативы" - строителя Владимира Мороза.

 Ничем другим, как открытым давлением на политическую силу, которой отдали предпочтение черновчане и буковинцы, такую завидную синхронность прокурорских не назовешь.

 Местные СМИ объясняют такую оперативность тем, что сестра жены бывшего секретаря Черновицкого горсовета Василия Продана, который сегодня есть главным антагонистом Кличука, пребывает на должности зампрокурора.

 Напомним, Оксана Продан в недалеком прошлом народный депутат, а сам Василий Продан, сместивший вместе с соратниками бывшего мэра Каспрука, был несколько лет фактическим руководителем города. При нем и его предшественниках Черновцы из туристической жемчужины превратились в серый, полуразрушенный провинциальный город, который и достался команде Кличука.

На местных выборах Продан проиграл ему с треском, но пытался через суды переиграть ситуацию в свою пользу. Но не смог, даже упоминая всуе свои дружеские связи с небезызвестным Дмитрием Фирташем.

 Теперь, похоже, он со своим кланом пустился во все тяжкие, используя нужных людей, в том числе киевские связи.

 Вероятно, именно результатом таких схем стали массовые обыски на предприятиях и в офисах его политических конкурентов, которым черновчане на выборах выразили вотум доверия.

 Черновцы - город тихий, почти как омут, где черти водятся, тем более, что расположен он за Днестром на границе с Румынией. А это обстоятельство всегда развязывало руки местечковым правоохранителям. А не каждая киевская птица долетит до середины Днестра, поэтому концы всегда в воде.

 По этой причине на брифинге, который собрала "Единая Альтернатива" вместе с Кличуком, члены новой черновицкой команды апеллировали именно к президенту Зеленскому, за которого не так давно и Черновцы, и область проголосовали очень бойко и результативно. Люди обратились к гаранту Конституции с просьбой навести порядок в Черновцах, приструнить местных зарвавшихся мафиози, на которых уже негде ставить печати. И дать возможность новой команде, которая, кстати, конструктивно объединилась в советах со "Слугами народа", строить новое будущее своего города. Почти полностью уничтоженного правившими здесь ранее.

 Поддержал своего городского коллегу и председатель областного совета Алексей Бойко, избранный от "Аграрной партии". Он жестко отреагировал на "маски-шоу" в офисах депутатов от "Единой Альтернативы", которые провела местная прокуратура, где зампрокурора, вы уже знаете кто. Почему ж уже Черновицкая областная прокуратура санкционировала обыск на строительстве Владимира Мороза, расположенном на землях оборонного объекта - тоже большой-большой вопрос. И не только в части юрисдикции.

 "У тех, кто это затеял, или с головой не все в порядке, или с памятью плохо, забыли, к чему приводят служебные преступления", - написал Бойко после обысков у себя на Фейсбук.

 Вероятно, причина эскалации со стороны конкурентов вызвана еще и тем, что цивилизованным способом, используя сессионный зал, им реваншировать не удастся. Большинство формируется вокруг спайки "Единой Альтернативы" со "Слугами народа", а поэтому малочисленная фракция Продана теперь на правах зрителей. Иными словами, будет играть роль сыра на сессиях, при решении важных, в том числе финансовых вопросов.

 Что очень трудно объяснять господину Фирташу, связями с которым команда Продана "Рідне місто" постоянно хвастается. Олигарх не любит лузеров, а поэтому свято место долго пустым не будет. То есть кроме политического, это еще и экономический дефолт.

Вот и пошли в последний бой открыв все карты, нарываясь на разорительные финансовые издержки и засвечивая своих людей в разных структурах Черновцов и Киева.

А страдают из-за этого черновчане, над которыми ранее уже достаточно поиздевались, принудив уничтожать машины на разбитых дорогах, неделями ждать воды и тепла, ездить в старых троллейбусах без отопления. Может хватит, господа хорошие?

 Дмитро Ілляшев

 Джерело: https://from-ua.com/articles/588698-v-chernovcah-popitka-revansha-te-kto-s-treskom-proigral-vibori-pitayutsya-smestit-novogo-mera.html

 Роман Кличук: Давление на нашу команду усиливается, методы становятся более жесткими

Ну що ж, синхронні обшуки, проведені у кількох основних діячів партії «Єдина Альтернатива», яка виграла місцеві вибори у Чернівцях та області, включно з міським головою та очільником обласної організації, відкривають очі чернівчанам на те, що відбувалося у міській раді довгі роки. Маски знято, клани, які десятиліттями дерибанили міський бюджет, грабували місто, ділили його землі між своїми, програвши вибори, пішли у відкритий бій проти нинішнього мера.

 Залучені серйозні фінанси, задіяно усі можливі й неможливі київські зв’язки, включно з силовиками із зони впливу, і все з однією метою — знову дорватися до влади. Дискредитувати, підірвати довіру містян, зірвати поточну роботу, зламати стратегію, яка почала вже реалізовуватися, у тому числі через залучення іноземних партнерів.

 Вони розуміють, що Роману Клічуку буде достатньо пів року, щоби показати, як потрібно працювати, та як можуть змінюватися Чернівці за керівництва порядних людей. А цього вони допустити не можуть.

 Бо чернівчани одразу ж побачать, як їх дурили довгі роки, як привласнювали їхні кошти, як доводили Чернівці до нинішнього стану руїни. Як імітували роботу, як гарними словами прикривали відтік коштів у власні кишені з Калинівського ринку, де контейнери і павільони вчорну продавалися за 60-100 тисяч доларів США. А ті, хто перебуваючи на державних службах, здавав в оренду їх десятками.

 Це стосується і чернівецьких земель та нерухомості, яку депутати кількох скликань, зав’язані у сталих чернівецьких політичних кланах з суттю організованих злочинних угрупувань, роздавали своїм родичам, друзям, або ж за серйозні відкати.

 Крали на всіх щаблях чернівецької влади, хтось мільйонами, хтось десятками мільйонів, зводячи будинки у міських «царських селах» та купуючи квартири у Лондоні, чи набуваючи у власність державні здравниці понад Черемошем. Поїздіть гарно заасфальтованими вуличками тихих чернівецьких нових районів, і вам розкажуть, де і скільки будинків належить там колишнім депутатам та працівникам міської ради.

 А чернівчанам, котрі розбивали свої автомобілі і ламали підбори чи ноги на розбитих чернівецьких вулицях і дорогах, їздили у понищених вічних тролейбусах без опалення, тижнями сиділи без води і тепла у квартирах, у Ратуші показували ляльковий театр. З кумедними бургомістрами, які вривалися на сесії, з прямими телетрансляціями верхівки корупційного айсберга та із замовними громадськими активістами і міським божевільними.

 На всіх телеканалах, наближені до розподілу пирога владники розповідали, яке це прекрасне місто Чернівці, яка у нього шикарна історія, які чудові і талановиті люди тут жили, не забуваючи при цьому отримувати відкати навіть на спорудженні їм пам’ятників.

 Чернівчанам обіцяли питну воду у кранах, освітлення на вулицях і парках, асфальтування та іншу манну небесну, не перестаючи вигрібати бюджетні кошти. І люди терпіли, вірили, сподівалися, вмирали, не дочекавшись, та лягали у «золоту» землю на дорогущих міських цвинтарях.

 Найбільшою аферою для прикриття спільного пограбунку міста стало удаване протистояння кланів у Ратуші, що було схоже на казку про доброго і поганого поліцейського. І ця схема довго трималася на наївних, на кожних виборах повертаючи у владу одних і тих же.

 А тут з’явився Клічук з «Єдиною Альтернативою», свіжою, цікавою, креативною політсилою. І почав говорити правду, обіцяти реальне і можливе, демонструвати, що Чернівці йому не байдужі, а головною політичною амбіцією і покликанням він бачить виведення їх з того ганебного стану, у який їх загнали попередники. А ще він розпочав мову про ревізії та аудити, про з’ясування, куди раніше витрачалися фінанси, коли і у яких обсягах.

 І люди повірили та вибрали його своїм мером. Надія повернулася, прихильників та симпатиків ставало більше щодня, але згуртувалися і вороги. Зрозумівши, що так просто цього разу захопити владу у сесійній залі їм не вдасться, колишні міські правителі пішли ва-банк, не рахуючись з витратами, методами, принципами моралі.

 Розпочався відкритий наступ на законнообрану владу, на демократію, на інтереси чернівчан, з використанням усього напрацьованого кримінальним досвідом арсеналу, від безпрецедентних, брудних атак у ЗМІ — до залучення силовиків для продукування фейкових проваджень. З підключенням впливових людей у Києві.

 Обшуки, маски-шоу, кримінальні справи без судової перспективи в Україні завжди були дієвими інструментами для перешкоджання роботі, дискредитації, державного рекету. Але такі дії силовиків вже не мають довіри у суспільстві, більше того, вони дратують людей, котрі прагнуть змін, які зробили свій вибір на користь нової долі. Як це сталося у Чернівцях.

 Проте, схоже, саме на силовиків сподіваються вчорашні, бо більшість у раді вже не їхня, колишні бізнес-партнери по дерибану відводять очі, а партія влади, на чолі з Віталієм Другановським, пішла за людьми і підтримує новообраного міського голову та його лінію на порятунок Чернівців.

 Законного способу дієво протистояти реформам та змінам Клічука у вчорашніх нема. Але діставши такий нокаут на виборах, вони вже навіть не оглядаються на думку чернівчан, їм уже наплювати на залишки репутації, головне завдання — повернутися. І знову рвати місто на шматки, докрадати, донарізати, добивати до ручки.

 Підсилює цю істерику й позиціонування виборчих лузерів в очах відомого олігарха, якого довго вдавалося розводити на гроші, запевняючи, що у Чернівцях усе під контролем.

 То що врешті-решт відбувається у Чернівцях, бо все так схоже на спробу державного перевороту обласного рівня, на путч з використанням напіввійськових формувань, атаку на волевиявлення мирних громадян, у яких вкотре намагаються відібрати майбутнє. На тих же людей, які не так давно віддали свої голоси за президента Зеленського, теж у сподіванні на краще життя для своїх дітей.

 Тому у Чернівцях переконані, що держава на київському рівні не має права стояти осторонь чернівецьких подій, схоже, замовлених купкою невдоволених. Бо вони підривають авторитет не тільки державних інституцій, але й гаранта дотримання Конституції та прав громадян.

 На Фейсбук чернівчани пишуть, що за обшуками, ініційованими обласною прокуратурою, проглядається заступниця прокурора, яка є сестрою екс-депутатки ВР Оксани Продан — дружини екс-секретаря міської ради Василя Продана. А саме він з його партією «Рідне місто» з тріском програли вибори, і тепер є затятими опонентами Романа Клічука.

 На брифінгу, що зібрала команда «Єдиної Альтернативи» у Чернівцях, її членами, переважна більшість з котрих є депутатами міської та обласної рад, була висловлена колективна підтримка міського голови та інших колег, до яких завітали з обшуками силовики.

 «Тільки до мене на фірму приїхало близько трьох десятків осіб проводити обшуки. На автівках із якоюсь спеціальною технікою. І я, як бізнесмен, рахую, скільки ж це грошей, а саме наших із вами податків, іде на такі задоволення приватних забаганок. Як наслідок — нічого не знайшли. Логічно. Бо наша компанія вже більше 25 років на ринку, і ми турбуємося про свою репутацію», — заявив депутат Чернівецької міськради та власник фірми «ГріКо» Сергій Гринюк.

 Міський голова Чернівців Роман Клічук чітко роз’яснив ситуацію, якою він її бачить.

 «Атаки відбуваються як на мене особисто, так і на членів моєї команди. Придумуються безпідставні причини по кримінальних провадженнях. Ви були свідками виборів, ви бачили, скільки лилося бруду на мене особисто і на нашу команду. Мене звинувачували у чому тільки можна було: і в найомі кілерів, і в торгівлі спиртом, у ритті тунелю Париж-Бомбей. На сьогодні це не зупинилося, і триває далі. Тому прошу заяви, які на брифінгу зробили члени нашої команди, вважати офіційним зверненням до президента України з приводу тиску на чернівецьку міську владу і нашу команду. Готуються справи в обласній прокуратурі також і на наших посадовців і депутатів», — заявив на брифінгу Роман Клічук.

 І хоча у своєму зверненні в засобах масової інформації обласна прокуратура стверджує, що обшуки проведені ‌у‌ ‌межах‌‌ досудового‌ ‌розслідування‌ ‌кримінального‌ ‌провадження за низкою фактів, сумніви щодо законності наростають.

 Про це заявив голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко.

 «Обшуки у депутата Чернівецької обласної ради Володимира Мороза — банальний, не прихований тиск! У тих, хто за цим стоїть, або мислення недолуге, або пам’ять коротка. Забули про те, до чого призводять службові злочини!», — написав він на своїй сторінці у Фейсбук.

 Це позиція.

 Віктор Панчишин

Джерело:  Роман Кличук: Давление на нашу команду усиливается, методы становятся более жесткими - Версии.com Фабрика аналитики (versii.com)

Чернівці. Політична розгнузданість колишніх стає проблемою міста

 У цьому невеликому, але дуже гарному місті на південному заході України пристрасті вирують ще ті. І заручниками політичних розбірок стають прості громадяни.

Попри шикарну архітектуру австрійської доби, Чернівці - місто з дірявими водоводами та каналізаціями, з понищеними дорогами і вулицями, нікчемним освітленням та іншими комунальними негараздами. Так тут уже давно, і всі попередні влади не спромоглися дати цьому раду, а лише добивали місто, вирішуючи власні "шкурняки", дерибанячи землі, запускаючи руку у бюджетні кошти.

Але терпець чернівчанам урвався на недавніх місцевих виборах, і вони прибрали від влади клани Федорука-Бурбака-Каспрука та їхнього ерзац-антагоніста Продана, наближеного до Дмитра Фірташа.

З великим відривом вибори мера виграв підприємець Роман Клічук, який створив симпатичну для людей нову місцеву партію "Єдина Альтернатива". Він привів у міську, в обласну, у районні ради свою команду, молоду, енергійну, не заплямовану тотальними чернівецькими корупційними схемами. І це незважаючи на шалену протидію, яка межувала з відвертим криміналом з боку опонентів - представників двох домінуючих досі чернівецьких кланів. Від обливання брудом у пресі - до прямого залякування з використанням криміналітету. Люди повірили Клічуку.  

А він оперативно, з коліс, зайнявся комуналкою, транспортом, ремонтами, пертурбаціями, облаштуванням міського господарства.

 Проте, хепі енди бувають лише у мильних операх.

Незаважаючи на переконливу перемогу Клічука, його вороги і далі намагаються дірватися до влади, використовуючи усі можливі засоби, київські зв’язки, криміналітет, підтримку заангажованих силовиків.

19 лютого синхронно, як по розписаному сценарію, на підприємствах, до яких мають відношення представники команди Клічука, його заступники, члени партії та інші депутати міської та обласної рад, пройшла серія обшуків, або, як це називають у народі - "маски-шоу".

Те, що не вдалося зробити на чесних виборах, не пустити Клічука до влади, тепер намагаються втілити через наступ силовиків за поданням прокуратури і порушення низки кримінальних проваджень. І ключовою метою, схоже, є навіть не спроба дискредитувати нового мера та його людей в очах громадськості, а намагання повністю усунути його з посади.

Сесійну залу використати, як у попередні рази, коли клади усували законнообраних мерів, вже не вдасться. Нинішній склад міської ради дійшов конструктиву, утворивши коаліцію, спрямовану на порятунок та розвиток міста. Туди, крім "Єдиної Альтернативи", увійшли і представники "Слуги народу" на чолі з обласним лідером партії Віталієм Другановським, тому "парламентські" схеми і оборудки вже не проходять. Тим більше, що чернівчани, які раніше голосували за Зеленського, а на місцевих виборах за Клічука, таку коаліцію підтримують і очікують на результати та покращення свого життя.

Через це опоненти пішли найзатратнішим і найбруднішим шляхом, організацією силового тиску на нову команду, яка не має досвіду протистояння таким підкилимним іграм. Використовуючи київські зв’язки, у тому числі у силових відомствах, ті, хто програв вибори, будь-що намагаються зіштовхнути команду Клічука з місцевими силовиками. Крім того, є ще родинні зв’язки, бо, як зазначають місцеві ЗМІ, у чернівецькій прокуратурі на посаді заступника працює сестра дружини Василя Продана - Тетяна Скигар, котру чернівецька преса вже підозрювала у "зливі" службової інформації.

Суди, до речі, не допомогли. Ніяких порушень з боку Клічука та його людей знайти не вдалося, як, схоже, не вдасться і тепер, у ході нинішнього, затратного за кошти платників податків, "полювання на відьом".

У ході організованого "Єдиною Альтернативою" брифінгу новообрані депутати, на підприємствах яких побували "маски-шоу", звернулися до президента України з проханням розібратися і зупинити містечкову правову вакханалію. Ці люди також заявили, що ніяких обшуків не бояться і ходять у бізнесі по твердому ґрунту.

А обурені тим, що відбувається, не лише вони, а й переважна більшість чернівчан, котрим набридли кримінальні розборки у владі, і які чекають на зміни і покращення свого життя.

Більше того, навіть новообраний голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко, людина з іншої політичної сили, жорстко розкритикував використання силових структур для організації політичного тиску на виконавчу владу. Синхронність та серійність поліцейських заходів опосередковано підтверджують слова голови обласної ради.

"У тих, хто за цим стоїть, або мислення недолуге, або пам’ять коротка. Забули про те, до чого призводять службові злочини", - заявив він.

  Усе це, швидше за все, завершиться "пшиком", але нерви людям потріпають, і що точно - жити у місті від цього не стане ні спокійніше, ні комфортніше. А міжусобиці лише загострюватимуться, можливо, навіть на інших, вже небезпечних для життєдіяльності чернівчан кримінальних рівнях.

Тому містяни, виборці Володимира Зеленського та партії "Слуга народу" на минулих президентських і парламентських виборах, сподіваються на пряме втручання президента. Вони переконані, що лише він може розірвати містечкові корупційні зв’язки та зупинити амбіції тих у Києві, до кого навідуються "запаковані" чернівецькі ходоки. Бо голосували буковинці у надії, що обравши саме його, раз і назавжди позбудуться у Чернівцях корупції, кланів, казнокрадства і мафіозних верховод провінційного розливу. 

Віктор Гармаш

Больше информации на портале Антикор:

https://antikor.com.ua/articles/440415-chernivtsi._politichna_rozgnuzdanistj_kolishnih_staje_problemoju_mista

Редакція може публікувати матеріали, не поділяючи поглядів автора. За достовірність фактів, цитат, імен та інших відомостей відповідають автори. Редакція залишає за собою право редагувати та скорочувати надані матеріали.

1