Для університетської лікарні придбали відеоендоскопічний комплекс із боковою оптикою, який не має аналогів в області

Для університетської лікарні придбали відеоендоскопічний комплекс із боковою оптикою, який не має аналогів в області

26.11.2015, 23:19

За словами ректора Буковинського медуніверситету, це обладнання не має аналогів в області. 

Це обладнання є результатом співпраці Лікарні швидкої медичної допомоги та Буковинського державного університету. Ця співпраця триває вже рік і за словами словами головного лікаря ЛШМД Олександра Грушка, за цей час суттєво поліпшилося матеріально-технічне забезпечення закладу, оскільки завдяки співпраці з БДМУ лікарня одержала можливість залучати більше коштів із державного бюджету.

- Нам суттєво допомагає Буковинський державний медуніверситет, фінансуючи як проведення ремонтних робіт (розпочали їх у перехідних галереях і на поверхах), так і придбання обладнання, - каже О. Грушко. - Почасти – унікального, як ось відеоендоскопічний комплекс із боковою оптикою, який дасть можливість робити недоступні дотепер операції на жовчних шляхах, проводити лікувально-діагностичні процедури на 12-палій кишці тощо. 

- Це високотехнологічне обладнання на сьогодні не має аналогів в області. Його придбали для підсилення новостворюваного центру ендоскопічної хірургії, - додає ректор ВДНЗ "Буковинський державний медичний університет", професор Тарас Бойчук. – Повна його вартість 5 млн. грн. Наразі проведено перший транш закупівель на суму 3,5 млн. грн., другий – для повного укомплектування комплексу, на суму 1,5 млн. грн., плануємо провести до кінця року.

Також нещодавно у закладі почали працювати нові науково-практичні центри: гнійних ран і хірургічних ускладнень цукрового діабету, пластичної реконструктивної та естетичної хірургії та центр термічних уражень і дермопластики. Щодо їх можливостей, то, наприклад, у центрі гнійних ран і хірургічних ускладнень цукрового діабету фахівці проводять вологе загоєння ран, аналогічно до того, як це роблять у Європі (із застосуванням вакуумної та ультразвукової санації, вологої камери з використанням дермальних сіток та поверхневих сорбентів), виконують органозберігаючі операції на нижніх кінцівках. Тобто, при діабетичній стопі її не ампутують, а лікують і зберігають, впровадивши для цього передові європейські технології, які в Україні, крім Чернівців, використовують тільки у двох-трьох клініках. Аналогічні досягнення передової європейської медицини застосовують в інших центрах. А завдяки відеоендоскопічному комплексу з боковою оптикою в ЛШМД - Університетській клініці зможуть робити операції, для проведення яких дотепер хворі були змушені їхати до Києва.

Джерело: bukmed.cv.ua 
1