Для участі у «потойбічному бенкеті»: скляні кубки, яким понад півтори тисячі років, експонують в музеї у Чернівцях

Для участі у «потойбічному бенкеті»: скляні кубки, яким понад півтори тисячі років, експонують в музеї у Чернівцях

15.09.2020, 20:05
Це артефакти, знайдені під час розкопок черняхівського поселення

В експозиції Чернівецького обласного краєзнавчого музею представлені рідкісні скляні кубки черняхівського часу (ІІІ – І пол. V ст. н. е.), повідомляють на офіційній сторінці музею у Facebook.

Це артефакти, знайдені під час розкопок черняхівського поселення в с. Оселівка Кельменецького району Чернівецької області, дослідження якого розпочалися ще з 1971 року.

Поряд з поселенням, на пагорбі, археологами було досліджено і черняхівський могильник. Серед багатьох побутових предметів, які за життя належали померлим, а після смерті мали служити їм у потойбічному світі, знайдено і скляний келех з округлим дном і овальними шліфами по площині стінок.

Цікавим є той факт, що келих знайдено серед побутових предметів у дитячому похованні. Адже, такі знахідки, як правило, трапляються у похованнях представників родової чи племінної верхівки, воїнів, оскільки при похованні до їхніх могил нерідко вкладали набір посуду з напоями та їжею (що деколи включав і коштовні скляні кубки) для участі померлого у «потойбічному бенкеті», адже бенкет і битва вважалися почесною долею воїнів у потойбічному світі.

Скло тоді виготовляли за античними рецептами, які існували в Європі у перші століття нашої ери. Скляні кубки різних типів були важливими предметами імпорту.

Фото: facebook.com/regmuscv

1