Для Чернівців Каспрук, може, й вагомий фактор, але для 'Позиції' - він тільки 'ансамбль' Філатова, а сама 'партія мерів' -  дискредитація ідеї і банальна технологія перед виборами, - політолог

Для Чернівців Каспрук, може, й вагомий фактор, але для "Позиції" - він тільки "ансамбль" Філатова, а сама "партія мерів" - дискредитація ідеї і банальна технологія перед виборами, - політолог

20.07.2020, 14:37

Керівник Фонд "Украинская политика" Константин Бондаренко вважає, що творці нової партії “Пропозиція”, до якої не долучилися міста, що мають особливу політичну вагу –  Київ, Харків, Одеса, Львів, Дніпро, Запоріжжя, Маріуполь та, можливо, Вінниця, просто дискредитують ідею, перетворюючи її на банальну технологію перед виборами.

- Сьогодні зранку обговорювали з приятелем нові політичні проекти та їх потенційну можливість вплинути на результати місцевих виборів, а у перспективі – повпливати на загальноукраїнські політичні процеси. Коли мова зайшла про нову партію “Пропозиція”, у мене з’явилася одна аналогія: народна мудрість говорить, що у кожної дівчини повинна бути некрасива подружка. Здається, саме за таким принципом створювалася «партія мерів”.

- Очевидно, що в Україні є декілька міст, що мають особливу політичну вагу – Київ, Харків, Одеса, Львів, Дніпро, Запоріжжя, Маріуполь та, можливо, Вінниця. Мери цих міст особливо виділяються в загальнополітичних процесах в державі – цьому сприяють ряд факторів, таких як кількість населення, стратегічне значення, ресурсний потенціал, лобістські можливості на рівні столиці тощо. І коли ми говоримо про можливість виникнення реальної, а не бутафорської “партії мерів”, то насамперед повинні мати на увазі солідарну позицію мерів більшості перелічених мегаполісів. Більше того: я вірю, що рано чи пізно така партія, яка базується на горизонтальних зв’язках між мерами великих міст, виникне. З одного боку, вона стане альтернативою політиці Печерського Трикутника, який повністю ігнорує інтереси регіонів та окремих громад, з іншого – запобіжником від розпаду України внаслідок активізації егоїзму регіональних еліт.

- Сьогодні ми маємо справу з політичним симулякром, який можна охарактеризувати не як “партія мерів”, а як “Борис Філатов з ансамблем”. Я не заперечую вагомість фактору Райковича для Кропивницького, Каспрука для Чернівців чи Сухомлина для Житомира. Більше того: вони цілком здатні виграти наступні вибори. Я говорю про питому вагу Житомира чи Кропивницького у загальноукраїнських політичних процесах.

- Макрон у Франції для того, щоби перемогти на парламентських виборах 2017 року, заручився підтримкою мерів маленьких міст – звідки й з’явився феномен прем’єр-міністра Едуара Філіппа, мера маленького Гавра з населенням як половина Житомира. У липні цього року Філіпп склав свої повноваження прем’єр-міністра і повернувся до управління містом, а новим прем’єром став мер 6-тисячного лангедокського містечка Прад Жан Кастекс. Ці приклади мені можуть наводити як свідчення того, що “розмір не має значення”. Все це так, але у Франції існує політика опертя президента на муніципалітети малих міст, і цієї політики немає у Зеленського. Те, що ми бачимо у випадку з “Пропозицією”, це щось подібне до того, коли б мер Марселя Мішель Рубріола чи мер Ліона Грегорі Дусе створили би партію, в яку запросили у якості рівноправних партнерів мерів Сен-Жан-де-Люз, Акс-ен-Провенс, Довілль та, для прикладу, Овіллера.

- Активізація “партії мерів” може бути актуальною у двох випадках: або мери стануть основою для політики президента Зеленського, його “політичною гвардією” (що малоймовірно в українських політичних реаліях: Зеленський більше воліє опиратися на анемічних голів ОДА, які у політичних процесах в регіонах не відіграють сьогодні жодної ролі), або мери великих міст об’єднаються у потужну політичну силу, яка буде диктувати свої мови Зеленському.

- “Пропозиція” - це явно не той випадок, коли «а если в партию сгрудились малые - сдайся, враг, замри и ляг!». Можна було би всерйоз говорити про «партію мерів», якби Філатова підтримали Кернес, Садовий, Буряк, Кличко, Бойченко, Труханов - тоді можна було би думати про спільні перспективи, спільну платформу і спільну пропозицію для суспільства в плані розвитку місцевого самоврядування як альтернативи політиці Печерська. Наразі ж Філатов “со товарищи” вловлюють настрій доби, але просто дискредитують ідею, перетворюючи її на банальну технологію перед виборами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філатов захопив «контрольний пакет» у керівних органах нової партії Каспрука, завівши туди своїх підлеглих

ДОВІДКОВО:

ЗАЯВА: Відсторонення міського голови Чернівців Олексія Каспрука – це тиск на місцеве самоврядування

Рішення Верховного Суду, через яке Олексія Каспрука відсторонили з посади міського голови Чернівців, – це прояв відвертого політичного тиску і приклад іще дієвого в Україні «телефонного права». Воно пов’язане з наближенням виборів і жорсткою публічною позицією Олексія Каспрука.

Він активно відстоює інтереси громади Чернівців і загалом права місцевого самоврядування. Олексій Каспрук не побоявся вступити до лав партії «Пропозиція» і надати державну вагу проблемам місцевого самоврядування. «Пропозиція» вимагає зупинити тиск на місцеве самоврядування та згортання децентралізації в Україні!

Slider image

 

1