Десятий рік безгосподарності: Каспрук і Продан не ремонтують аварійну ділянку дністровського водогону, яка постійно залишає чернівчан без води, бо чекають німецьких грошей на проектну документацію

Десятий рік безгосподарності: Каспрук і Продан не ремонтують аварійну ділянку дністровського водогону, яка постійно залишає чернівчан без води, бо чекають німецьких грошей на проектну документацію

12.09.2019, 16:37

  Сьогодні практично з інтервалом у декілька днів стаються аварійні ситуації на водогоні Дністер-Чернівці. Внаслідок цього більша частина міста залишається без водопостачання.

З огляду збільшення частоти аварій на водогоні, робимо висновок, що тимчасові ліквідації проривів уже не допоможуть.

Про це повідомляє Центр реформ та розвитку - Чернівці.

Залишається вибір:

- або періодично залишати населення всього міста без води (до речі, комерційний продаж води лише виграє від цього)
- або зробити заміну аварійної ділянки труби на водогоні Дністер-Чернівці

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фактичні втрати "Чернівціводоканалу" за півроку зросли до 64%

Центр реформ та розвитку - Чернівці дослідив питання модернізації та ремонту водогону від Дністра до міста. Виявляється проектна документація уже в розробці 10-й рік і заміна 3,65 км водогону (із 45 км), що передбачена проектом модернізації може коштувати близько 123 млн грн. Зробити це планують за рахунок кредитних 17 млн.євро, які з 2016 року лежать зарезервовані у німецькому банку (про ці кредитні кошти можна окремо статтю писати) .

Постає ще один вибір: чекати коли нарешті буде розроблена проектна документація та почнуть використовувати кредитні кошти, чи все ж таки зробити заміну найбільш аварійної ділянки водогону?!

На даний момент протяжність найскладнішої ділянки водогону, від якої страждає все населення міста становить близько 550 м. Її заміна за орієнтовними розрахунками може коштувати біля 18,5 млн. грн.

Нагадаємо, що видатки бюджету міста на 2019 рік складають близько 2,9 млрд грн. При цьому звертаємо вашу увагу: безперебійне водопостачання – це якісна життєдіяльність міста загалом.

Гадаємо, що варто не чекати кредитних коштів, а братись за ремонт частини водогону за власні бюджетні кошти.

P.S. До порівняння: лише в межах програми фінансової підтримки у 2019 році КП Чернівціводоканал отримає з бюджету м. Чернівці 68 млн.грн., які в основному підуть на оплату електроенергії, а не на заміну мереж.

ДОДАТКОВО більше детальної інформації по модернізації системи водопостачання подаємо нижче

Згідно проекту модернізації передбачено лише частковий ремонт окремих ділянок водогону. Загальна протяжність водогону Дністер-Чернівці складає близько 45 км, в тому числі ділянка Шубранець-РЧВ «Попова» - 11,8 км.

У схваленому Кабінетом Міністрів ТЕО (2014р.) передбачена заміна 3,1 км водогону від н.ст.Шубранець до р.Прут та 0,55 км ділянки водогону від р.Прут до РЧВ «Попова». https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/871-2014-%D1%80.

Згідно бізнес-плану Чернівціводоканал вартість ремонту вказаної ділянки водогону складає 122,8 млн.грн. (3,65 км). https://vodokanal.cv.ua/news/biznes-plan-2018-2022-r-r.html. З цих даних бачимо, що орієнтовна вартість заміни ділянки магістрального водогону від р.Прут до РЧВ «Попова» (550 м) складатиме близько 18,5 млн.грн.

ГО «Центр реформ та розвитку» пропонує Чернівецькій міській раді передбачити необхідний обсяг цільового фінансування на капітальний ремонт найбільш аварійних ділянок магістральних водогонів під час внесення змін до бюджету м.Чернівці на 2019 рік (за наявного вільного фінансового ресурсу) та при плануванні бюджету м.Чернівці на 2020 рік.

Панове, Олексій Каспрук та Василь Продан, чи готова Чернівецька міська рада виділити цільове фінансування на заміну найбільш аварійних ділянок магістральних водогонів м. Чернівці?

1