Державні кошти на перинатальний центр в Чернівцях пропустять через управління капітального будівництва

Державні кошти на перинатальний центр в Чернівцях пропустять через управління капітального будівництва

27.05.2013, 18:23

Сьогодні, 27 травня, на апаратній нараді заступник директора Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення обласної державної адміністрації Ростислав Калошин повідомив про відкриття фінансування для створення Чернівецького перинатального центру у 2013 році. Таке рішення одноголосно було прийняте 20 травня в Києві на засіданні Експертної комісії з реалізації Національного проекту «Нове життя». «Чернівецька область отримала позитивний висновок експертної комісії та є першою з семи областей України, які заплановані для фінансування цього року», - наголосив посадовець.

Він додав, що медики області проходять спеціальне навчання задля подальшої успішної роботи у новоствореному перинатальному центрі. Так, протягом минулого року фахівці Департаменту та пологового будинку №1 брали участь у семінарах й тренінгах в містах Київ, Дніпропетровськ та Вінниця. «Також здійснюються тренінги в рамках українсько-німецького партнерства з навчання фахівців, двоє медиків краю направлені на навчання в Полтаву, а на факультеті післядипломної освіти Буковинського державного медичного університету створені цикли тематичного удосконалення для лікарів Чернівецького перинатального центру», - повідомив Ростислав Калошин. Окрім цього, розпочата робота зі створення опікунської ради майбутнього центру та з планування функціонування служби материнства та дитинства області на час закриття пологового будинку №1.

Зараз, як зауважив заступник директора Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення, відомством проводиться реорганізація ліжкового фонду перинатальної служби: структурні підрозділи акушерського корпусу перинатального центру, площі якого передані в позичку пологовому будинку №1, будуть розгорнуті в новозбудованому корпусі міської дитячої клінічної лікарні та частково в гінекологічному корпусі пологового будинку №1.

«Управлінням капітального будівництва оголошені конкурсні торги для визначення генерального підрядника на виконання будівельних робіт та технічного переоснащення приміщень», - підсумував він.

Нагадаємо, 23 травня 2013 р. у Хмельницькому відкрили обласний перинатальний центр, який став уже десятим в Україні. Тим часом, про відкриття перинатального центру у Чернівцях лише точаться розмови, а коли він буде відкритий – невідомо. До того ж обласний перинатальний центр в Івано-Франківську, наприклад, на відміну від Чернівців, будують «з нуля».

На останній прес-конференції, нагадаємо, начальник УМВС України в Чернівецькій області Олександр Демидов підтвердив інформацію відносно кримінального провадження щодо можливих зловживань управлінням капітального будівництва області. Як повідомили в УМВС, зараз по цьому провадженню немає конкретних підозрюваних осіб. Проводиться серйозна робота по об'єктах (кілька десятків). До кінця червня перевірку завершать, а далі проводитимуть слідчі дії.

На засіданні 24 сесії міськради, яке відбулося влітку 2012 року, депутати Чернівецької міської ради розглядали питання порядку денного – про передачу будівель по вул.Головній, 129 та Буковинській, 1-А у власність територіальних громад області для створення на їхній базі Чернівецького обласного перинатального центру. Рішенням Чернівецької обласної ради у 2012 році було передбачено виділення з обласного бюджету суми у 900 тис.грн. на створення проектно-кошторисної документації майбутнього Центру, а загальна сума, запланована на ці цілі в держбюджеті на 2012 рік, нібито складала 41 млн.грн. Запустити в дію нову сучасну лікарню європейського рівня, яка буде обслуговувати жінок та малюків з усієї області, влада обіцяла вже до кінця 2012 року.

Розповідаючи на сесії Чернівецької обласної ради депутатам про те, що Київ готовий був фінансувати створення перинатального центру у Чернівцях ще минулого року, голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв фактично ввів їх в оману. Про це повідомив народний депутат України Максим Бурбак на прес-конференції 26.03.2013.

- І це вже далеко не перший випадок, коли влада видає бажане за дійсне, - сказав нардеп. - А щодо перинатального центру, то у мене на руках є офіційна відповідь з Державного агенства інвестицій, яке очолює В.Каськів, в якій зазначено: в разі отримання пакету документів готові розглянути ваші пропозиції щодо фінансування. Насправді крайова влада навіть не спромоглася підготувати потрібні для такого будівництва документи. І це попри те, що пріоритетами своєї діяльності Папієв не раз називав дороги, машини «Швидкої допомоги» і той таки перинатальний центр. У сусідньому Хмельницькому влада спромоглася вчасно підготувати і захистити свої документі і такий перинатальний центр там вже споруджено. Причому, зауважте, що більшість територій створює такі центри з нуля. На Буковині обласна влада чомусь вирішила, що для цього краще буде переобладнати готове приміщення. Мені зрозуміла логіка, якою керуються в Чернівцях. Під час реконструкції легше "розпиляти" залучені державні кошти. Це звичайна корупційна схема, в якій, вочевидь, знову не обійдеться без управління капітального будівництва і його тендерів. А воно, нагадаю, діє в структурі ОДА, головою якої є Папієв. Шум, який підняла преса щодо можливих зловживань при проведенні тендерів, переконаний, так просто не мине. Наскільки мені відомо, розслідування цього питання триває. Хтось справді мав би відповісти за порушення.

1