Депутати Європарламенту стурбовані нападами на антикорупційні органи в Україні

Депутати Європарламенту стурбовані нападами на антикорупційні органи в Україні

15.12.2017, 22:35
Після Ради асоціації між ЄС та Україною, яка відбулася 8 грудня, Даріуш Росаті (Європейська народна партія; Польща), Ребекка Гармс (група Зелених/Європейського вільного альянсу; Німеччина) і Міхаель Ґалер (Європейська народна партія; Німеччина), ключові депутати Європарламенту, які займаються питаннями України, зробили таку заяву:

«Рада асоціації між ЄС та Україною відбулася наприкінці року, що був вдалим для двосторонніх відносин: було встановлено безвізовий режим, а Угода про асоціацію повністю набула чинності.

Ми вітаємо той факт, що під час зустрічі Ради асоціації було обговорено подальші шляхи у двосторонніх відносинах. Йдеться, зокрема, про пропозицію України з підготовки кроків у напрямі подальшої інтеграції з Енергетичним союзом та Єдиним цифровим ринком ЄС, а також щодо Митного союзу. Також мова йшла про посилення співпраці у таких сферах, як енергетика і безпека. Ми повністю погоджуємося з пропозицію щодо залучення трьох країн-підписанток Угоди про асоціацію з ЄС (України, Грузії та Молдови) в спільні дискусії щодо реформ, які стосуються питання асоціації. З нашої точки зору, у цій сфері важливо розпочати із акценту на зміцненні інституційних механізмів, які гарантують безперешкодне виконання Угоди про асоціацію, – особливо, що стосується співпраці між виконавчою та законодавчою гілками влади та у рамках парламентів.

З урахуванням потенційного подальшого плідного розвитку подій у відносинах між ЄС та Україною, також украй важливо, аби українська влада демонструвала повну відданість продовженню втілення в життя амбітного порядку денного реформ у відповідності до європейських стандартів. У зв’язку із цим, ми би хотіли висловити нашу глибоку стурбованість з приводу останніх подій у сфері боротьби проти корупції – зокрема, щодо безпрецедентних нападів на антикорупційні органи (особливо, на Національне антикорупційне бюро) та звільнення з посади голови Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції. Антикорупційні інституції та активісти не повинні бути об’єктами нападків влади; їм, навпаки, слід надати автономію, простір і ресурси, аби вони ефективно працювали та позбавили країну від корупційної чуми. В аналогічний спосіб, судова система має бути вільною від будь-якого політичного втручання, а усі судові процеси повинні проходити згідно з міжнародними стандартами.

Ми вкотре засвідчуємо наше бажання продовжувати працювати пліч-о-пліч з нашими українськими партнерами, особливо з нашими партнерами у Верховній Раді, аби не перекреслювати здобутки кількох минулих років, а навпаки – пришвидшувати реформи. Стосовно закону про освіту, а особливо його норм про користування мовами, то ми вітаємо збалансовані та конструктивні висновки, що їх було оприлюднено сьогодні Венеціанською комісією, та очікуємо, що українська влада повністю виконає відповідні рекомендації».  
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурбак пояснив, чому він подав законопроект про звільнення директора НАБУ без аудиту
1


КОМЕНТАРІ (1)

НАБУ -- не чіпати! хоча вони, хапуги, й грабують височенними зарплатами казну

avatar

михель

17 грудня 2017 10:55