Депутати сказали 'люміній'

Депутати сказали "люміній"

22.09.2011, 15:13

У вівторок, 20 вересня, пропрезидентська більшість Верховної Ради, слідом за Росією та Білоруссю, скасувала перехід України на так званий зимовий час. Так званий, тому що насправді ніякого зимового часу не існує. Скасувати зимовий, а фактично поясний час, це все одно що відмінити дію законів фізики на окремо взятій території. Існує поясний час, який визначено згідно з домовленістю між країнами світу, а також літній. Для переходу на літній час стрілки годинника зазвичай переводять на годину вперед від поясного. В Україні востаннє це зробили 27 березня цього року. Поясний час, встановлений для кожної території, близький до астрономічного - місцевого, який визначається положенням Сонця над горизонтом.

Своє рішення установити з 27 березня 2011 року на території України час другого часового поясу з додаванням однієї години слуги народу обгрунтували нібито турботою про здоров'я людей, які потерпають від ігор з часом.  Так ніби другий часовий пояс плюс одна година не дорівнює третій, або насправді московський, часовий пояс. (Хоча й після цього рішення депутатів Москва все одно на годину випереджатиме Київ, бо столицю Росії так само адміністративним рішенням зобов'язали жити не в своєму природному третьому часовому поясі, а четвертому, щоб бодай у часі наблизити до решти велетенської території країни).  Експерти ж одразу нагадали, що запроваджуючи з 1 липня  1990 року на території Української РСР "час другого часового поясу без додання однієї години", навіть радянська Верховна Рада взяла за зразок порядок обчислення часу, запроваджений в країнах Європи. (До 1 липня 1990 року в Україні діяв так званий декретний (московський) час - час другого часового поясу з доданням однієї години). Це ж треба було 20 років мучити людей, щоб зараз знову повернутися до фактично московського часу?

Інша річ не чіпати більше поясний час навесні. Тобто зараз повернутися у другий пояс, а навесні 2012 більше його  не чіпати. Поясний час показує правильно. Не вірите? Звірте його за сонячним годинником на костелі. Натомість той, за яким нас змушують жити депутати, на годину випереджає час сонячної тіні. Більша частина території сучасної України (95%), наприклад, розташована у другому годинному поясі. Лише невелика частина Закарпатської області знаходиться в першому часовому поясі, а Луганська і частково Донецька і Харківська області – в третьому. Відмінність між поясним і місцевим часом складає для України 32 хвилини в крайній точці західного регіону і 41 хвилину в східній частині країни.   На думку медиків, біоритми людини синхронізовані саме місцевим часом. Тому розбіжність між діючим і поясним часом (найближчим, нагадаю, до місцевого), що перевищує дві години, ставить людину за межі адаптаційних можливостей організму, викликаючи порушення фаз сну і розвиток хронічних захворювань. Але ж усіх нас фактично змусили жити випереджаючи місцевий (поясний) час на цілу годину!

Словом, після рішення депутатів, поспати на годину довше в ніч на останню неділю жовтня, коли стрілки годинника традиційно переводили на одну годину назад, буковинцям не вдасться. Переводити стрілки годинника 30 жовтня на годину назад не потрібно. Принаймні цього року. Школярам, особливо в зимові місяці, доведеться також  згадати усі принади підйому, споживання сніданку і добирання до школи у суцільній темряві. А тим із них, які є мешканцям західних областей країни, де Сонце сходить пізніше, ще навіть перший-другий уроки доведеться відбувати у класах не при денному, а штучному освітленні. Після "мудрого" депутатського рішення влітку о 4.00 буде вже світло, зате о 21.00 – сутінки, а восени темнітиме ще раніше. Прийдете ви тепер без повернення в поясний час після роботи додому, повечеряєте, а на дворі о 19.00 вже темно. Попросить вас донька чи син піти погуляти, аж ні! Темно! Тоді і згадайте незлим тихим словом вкрадений депутатами вечірній час денного світла. Коли ж тоді жити? Про різноманітні проблеми з переналаштуванням комп'ютерної техніки залишаю судити фахівців. А ось вболівальники вже сказали своє слово:  у листопаді, грудні й березні матчі Ліги Чемпіонів та значна частина матчів Ліги Європи будуть починатись о 22.45. Цікаво скільки людей прийдуть подивитися їх на "Донбас-Арену"? Для європейських країн, на щастя, які рахують час від Гринвіча, депутати нашої Верховної Ради ще не указ.

 Юрій ЧОРНЕЙ, "ДОБА"



КОМЕНТАРІ (6)

В Україні навіть неможливі зміни на краще - тільки на гірше.

avatar

Читач сайту

22 вересня 2011 12:45

avatar

Igor Gamal

22 вересня 2011 13:21

В сёлах Закарпатской области люди живут по своему времени -минус 1 час. А есть отдельные жители - старички, так они по "старому" времени живут - минус 2 часа.

avatar

Андрей

22 вересня 2011 14:35

читайте уважно: Інша річ не чіпати більше поясний час навесні. Тобто зараз повернутися у другий пояс, а навесні 2012 більше його не чіпати. Поясний час показує правильно. Не вірите? Звірте його за сонячним годинником на костелі. Натомість той, за яким нас змушують жити депутати, на годину випереджає час сонячної тіні.

avatar

петро

22 вересня 2011 15:33

У закарпатті правильно віднімають від київсьгого 1 годину. Бо Закарпаття у першому часовому поясі. В цьому то й річ, що після рішення депутатів про переведення нас з другого фактично у третій пояс Закарпаттю тепер треба буде віднімати справді дві години, щоб Сонце в зеніті у них було приблизно о 12, а не в 14.00.

avatar

максим

22 вересня 2011 15:37

Я так розумію: якщо я тепер встаю о 7 годині ранку і застаю  рівень природного освітлення який насправді відповідає 6 годині ранку (бо навесні нас перевели на годину вперед, щоб не спати, коли вже світло надворі, не палити світло, а швидше йти на роботу), то якби вернули стрілки годинника на годину назад, то я б фактично повернувся у реальний час. Тобто час, який показував би годнник відповідав би тому, яке показує Сонце? І що тут поганого? Я б ішов собі на роботу за реального світла, і повертався б ще коли воно на небі є. А так депутати до природи не вернулися, а лишили мене жити на годину вперед від сонячного світла. Відповідно на дворі вже світло, а я ще в ліжку. Значить я пізніше йду на роботу і пізніше повертаюся. А пізніше - значить коли природного світла вже мало. Значить я повертаюся в темряві. Ви скажете так взимку і так вже в 18.00 темно. Так. Але якщо не вернутися у час свого поясу, то темно буде не о 18.00, а вже 17.00. Козли вони. Виграли тільки частина територій східних областей України, бо у них світловий день справді починається на годину раніше, ніж в Києві. От їм і підіграли.

avatar

Микола

22 вересня 2011 15:50