Депутати Чернівецької обласної ради не знали для чого самі себе скликали на позачергову сесію?

Депутати Чернівецької обласної ради не знали для чого самі себе скликали на позачергову сесію?

04.11.2013, 18:38

Принаймні такий висновок можна зробити з виступу на сьогоднішній позачерговій сесії депутата Михайла Павлюка. Першим питанням порядку денного сесії значилося "Про внесення змін до обласного бюджету на 2013 рік". Доповідав його заступник голови ОДА і керівник профільного департаменту ОДА Кирило Крищенко. Йшлося про збільшення обсягу доходної частини обласного бюджету по загальному фонду. Потреба в цьому  виникла через виділені Кабміном  43 млн грн. Частина депутатів ще в кулуарах перед сесією припускала, що ці гроші підуть на латання дірок, в тому числі недофінансовані ремонтно-реставраційні роботи в закладах культури. Зокрема 400 тис. хотіли підкинути чернівецькому театру, частину коштів обласній науковій бібліотеці ім.М.Івасюка, музею Ольги Кобилянської тощо. Проте Кирило Крищенко повідомив, що вся виділена сума вже поділена, для районів її ділитиме губернатор. І піде переважно на зарплати та соціальні виплати. Бо тільки для цього і передбачена. А згадані потреби культури профінансують вже в 2014 році, коли буде ухвалено новий бюджет. Так стало зрозуміло, що підписуючись під зверенням про нагальне скликання позачергової сесії деякі депутати просто не розуміли, для чого призначено кошти, які вони нібито мають поділити. 

Той таки депутат Павлюк, обгрунтовуючи свою позицію, чому підписався за скликання сесії, пояснював:

- У такій ситуації, яка є у державі зараз із виплатами зарплат, пенсій, ліквідацією заборгованостей, роботою казначейства т.д. сидіти склавши руки неправильно. Підтримав щойно пропозицію про позачергову сесію Чернівецької облради, так розумію, така хвиля піде по усій Україні. Форма правильна - надійшли гроші з Києва (суму не кажуть), треба внести зміни до облбюджету на 2013 р., хто скаже, що проти? От, за і я... На що і як буде розподіляти кошти більшість, ми побачимо у понеділок 4 листопада... Що ж, у понеділок вимагатиму по пунктах роз'яснень "що і куди" та в цілому проситиму роз'яснень щодо поточної ситуації з виплатами буковинцям. Що казати, усіх, кого турбує виконання та внесенні змін до бюджету Чернівецької області, діяльність казначейства, стан виплат заробітної плати, готовність музеїв О. Кобилянської до ювілею, завершення ремонту нашого театру та обласної універсальної бібліотеки запрошую не стільки на позачергову сесію завтра на 12 00 год., де все "причешеться", трохи утрясеться і "пар випуститься". Запрошую також на спільне засідання постійних комісій на 10 год., де ми постатейно пройдемося по бюджету і поперсонально по наявному результату.

Під час обговорення цього питання вже в сесійній залі депутат Салагор нагадав головуючому на сесії голові обласної ради Михайлові Гайничеру й колегам, що опозиція ще під час ухвалення цьогорічного бюджету вказувала, що під час його виконання може виникнути проблема з виплатою зарплат. Але зважаючи на актуальність цього питання для громадян депутати від опозиції позитивно проголосують з даного питання. 

- Дискусії про зміни до обласного бюджету ні на сесії, ні на засіданнях постійних комісій не вийшло, - прокоментував це питання депутат Чернівецької обласної ради Михайло Павлюк. -  Депутати, нарешті, розглянули його по суті, з'ясували, що воно здебільшого стосується питання виплати зарпат працівникам, артистам, музейникам, лікарям тощо. Але у своєму виступі я вимагав, щоб надалі виконавча влада краю краще роз'яснювала на що і як будуть розподілятися кошти, пояснювала, який стан заборгованості по зарплаті та які об'єкти будуть дофінансовані (чи ні) у поточному році. Переконаний, це саме те, що цікавить буковинців! Чомусь цю інформаційно-роз'яснювальну функція залишили депутатам, які не належать до влади чи великих опозиційних фракцій, а захищають інтереси територіальної громади, колективів, бюджетників фактично самостійно. Приємно, що депутати порозумілися, від себе додам, що готовий і далі виступати на захист інтересів громади, і далі чути проблеми театру, філармонії, музеїв, бібліотек тощо. Однак питань залишилося, у тому числі до бюджету та його виконання, дуже багато. Цього разу вийшло так за потреби та нагальності отримання виплат, але це не індульгенція від подальших непродуманих кроків щодо виконання цього бюджету та підготовки проекту на 2014 р.

1