Депутати дали зелене світло  “Міській кав’ярні 'Literaturbank” на Центральній площі Чернівців (ОНОВЛЕНО)

Депутати дали зелене світло “Міській кав’ярні "Literaturbank” на Центральній площі Чернівців (ОНОВЛЕНО)

23.11.2020, 15:29

Приміщення колишньої книгарні "Українська книга" на Центральній площі Чернівців передали в оренду на 10 років громадській організації "Інститут розвитку міста".

Депутати проголосували за це рішення з другої спроби, пише molbuk.ua.

До депутатів звернувся громадський активіст Артем Жук. Він заявив, що приміщення у центрі міста передається за мізерною вартістю оренди.

"Понад сто "квадратів" приміщення передають в оренду за три тисячі гривень. Прошу депутатів не підтримувати це рішення. Воно має йти за законом на аукціон", - сказав Артем Жук.

Раніше начальник управління комунальної власності міськради Володимир Бузіла у коментарі Суспільному пояснив, що у місті діє єдина ставка оренди для всіх громадських організацій, незалежно від місця розташування приміщення.

Депутат міської ради Юлія Сафтенко вкотре нагадала, що міська рада порушує закон, який забороняє надавати в оренду комунальне майно.

Натомість  депутат фракції «Рідне місто» Анатолій Чесанов сказав, що договір оренди треба продовжити, оскільки громадська організація «Інститут розвитку міста Чернівці», яка на сьогодні виступає за продовження договору, користується приміщенням вже 15 років. 

Як зазначив Віталій Гавриш, директор Департаменту розвитку Чернівецької міськради, згідно з законом, частина об'єктів дійсно повинна здаватися в оренду за підсумками аукціону,  однак рішенням сесії міської ради приміщення колишньої «Української книги» можна віднести до переліку об'єктів другого типу, таким чином надавши можливість продовжити договір оренди без конкурсу.

«Це рішення повністю винесли на розгляд сесії. Начальник Юридичного управління Чернівецької міськради Олександр Шиба навів аргументи, що згідно з статтею 15, частини 2 дана організація, відповідно до своєї статутної діяльності, має право претендувати на продовження договору без конкурсу. Але це питання - на розгляд сесії. Так воно і відбулося – винесли на розгляд сесії. Тобто Департамент розвитку не має права самостійно приймати такі рішення, - пояснив Віталій Гавриш, директор Департаменту розвитку Чернівецької міськради.

Комісія рекомендувала включити це приміщення до переліку об’єктів другого типу, які можуть брати в оренду без конкурсу, просто без передачі. А на сесії вже конкретною правкою дозволили продовжити у даному випадку договір оренди з тією ж організацією. Закон таке дозволяє.

Це той самий орендар, який орендував це приміщення 15 років (ГО «Інститут розвитку міста Чернівці»).

Згідно з документами, там буде кав’ярня, книгарня та громадський простір. Раніше громадський простір був на другому поверсі у кафе, тепер же кав’ярня переміститься на перший поверх, а книги і громадський простір будуть на другому поверсі.

Наскільки я знаю, там зроблені лише підготовчі роботи. Вони замінили усі комунікації, і в цьому приміщенні, і в приміщенні музею також. Тому що там загальні комунікації були у жахливому стані».

Водночас начальник юридичного управління Олександр Шиба зазначив, що громадська організація підпадає до переліку організацій, які можуть претендувати на оренду приміщення без конкурсу.

23 депутати проголосували "за" продовження оренди приміщення "Української книги" на 10 років ГО "Інститут розвитку міста".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жодного алкоголю не буде, а 60% площі займатимуть книги: показали, як виглядатиме приміщення “Української книги”

Нагадаємо, у приміщенні, де раніше була відома книгарня «Українська книга», тривають ремонтні роботи. Орендар планує влаштувати там єдиний простір, який поєднає в приміщенні книгарню та кав’ярню. При цьому, книжкові стелажі займатимуть більш як 60% простору, - нагадало ІА АСС. 

Представник ГО “Інститут розвитку міста Чернівці”, адвокат Олексій Гелетка запевнив, що не зміниться профіль діяльності - і це буде культурно-мистецький простір.

“Договір оренди надавався для культурно-мистецького центру. І там не з’явиться наливайка. Жодного алкоголю там не будуть продавати. Хочемо втілити у життя гарний сучасний об’єкт, де будуть розповсюджувати книги, буде створюватися певний культурний простір. Це буде об’єкт для спілкування”, - зазначив Олексій Гелетка.

На першому поверсі розташується кав’ярня зі столиками. Збоку будуть великі стелажі з книгами. За допомогою спеціальної пересувної драбини, їх можна буде знімати.

Кав’ярня і книгарня: показали, як буде виглядати приміщення “Української книги”

Кав’ярня і книгарня: показали, як буде виглядати приміщення “Української книги”

Кав’ярня і книгарня: показали, як буде виглядати приміщення “Української книги”

Також буде частина з безкоштовними книгами. Відвідувачі зможуть взяти книгу і почитати її у кав’ярні.

Проєктант залишив вітражну драбину, якою можна буде піднятися на другий поверх. Тут хочуть зробити простір для проведення культурних заходів.

У приміщенні збираються встановити 4 камери та вивести великий екран, аби маломобільні люди мали змогу бачити те, що відбувається на 2 поверсі.

Кав’ярня і книгарня: показали, як буде виглядати приміщення “Української книги”

Кав’ярня і книгарня: показали, як буде виглядати приміщення “Української книги”

Також запевнили, що 60% площі у закладі будуть займати книги.

1