Депутати Чернівецької обласної ради прагнуть вічного літа?

Депутати Чернівецької обласної ради прагнуть вічного літа?

13.10.2011, 15:19

Небажання повернути Україну в природний для  неї другий часовий пояс, за що 20 вересня проголосували 266 депутатів парламенту, продовжує наражатися на гостру критику експертів і навіть окремих представників чинної влади. Зауважте, мова не про те, щоб знову вперед-назад рухати стрілки, а тільки про повернення до природного для цієї території земної поверхні системи обчислення часу. Після повернення у свій часовий пояс, тобто переведення стрілок годинника на годину назад, їх пропонують більше взагалі не чіпати. Першими своє невдоволення висловили обласні ради Івано-Франківської і навіть схожої в ментальному сенсі на Буковину Закарпатської областей. Депутати Львівської облради заговорили про можливість переходу "на свій час". Відкритого листа прем'єр-міністрові з обґрунтуванням недоцільності скасування так званого зимового (астрономічного) часу оприлюднила також Державна комісія єдиного часу та еталонних частот України. До багатоголосся приєднався навіть глава МНС. А у випадку, якщо парламентарі його не почують, пригрозив їм судом. Повернути Україну на місце, зафіксоване на атласах президента закликали науковці - учасники "круглого столу" про можливі наслідки зміни обчислення часу в Україні, який відбувся 11 жовтня у Міністерстві надзвичайних ситуацій.

Наразі Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики вже займається підготовкою нового проекту постанови про зміну обчислення часу в Україні. Щоправда, лідер парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов вже встиг запевнити, що парламент не збирається переглядати це своє рішення.

Воно й не дивно, адже від депутатської гри з законами природи найбільше постраждають мешканці саме західних регіонів України. Депутати фактично перенесли Україну на 1000 км на Схід - в азійський часовий простір - приблизно в район Поволжя. Дивним тут є інше, чому свого слова, як виразники інтересів територіальних громад, не сказали депутати Чернівецької обласної ради. Чи для них та обставина, що після "мудрого" депутатського рішення Верховної Ради Сонце на Буковині тепер  сходитиме тільки після дев'ятої ранку, є нормальною? А коли Сонце буде в зеніті, тобто наставатиме астрономічний полудень, на Західній Україні годинники показуватимуть не 12-ту, як годилося б, а 13.00 – 13.30. Втім, чи випадає дивуватися, якщо й щодо інших не менш важливих для життя своїх виборців питань крайовий парламент  зазвичай не реагує. Але нині ситуація інша. Йдеться ж бо вже не про політику, а здоров'я людей. Адже просипатися, як і влітку, доведеться на годину раніше від Сонця. Але якщо влітку в цей час надворі вже світло, бо Сонце й собі сходить раніше, то взимку не тільки вставати, але й повертатися додому доведеться затемна. Де ж тоді брати час на життя? А про дітей, яким після фактичного закриття деяких початкових шкіл у їхніх рідних селах тепер доводиться добиратися на навчання до сусідніх, ці слуги народу подумали? Адже, щоб встигнути на шкільний автобус, їм доведеться вставати не о сьомій годині ранку за Сонцем, а фактично за годину-півтори раніше - шостій – п'ятій тридцять. Нехай навіть годинник цей час буде показувати, згідно з рішенням депутатів парламенту, сьому або о пів на сьому ранку. Те, що активність органів в людському організмі змінюється кожні дві години, давно доведено. Намалюйте який завгодно час на годиннику, а організм все одно точно відчуває, яка в цей момент справді година – сьома, як на годиннику, чи все таки шоста за Сонцем. Чи буде готовим людський  організм, який, як доводять науковці просипається разом з Сонцем, сприймати науку? А ще українці будуть змушені платити від 82 до 500 гривень за перепрограмування електричних лічильників на "декретний час", який ввела своєю постановою Верховна Рада. Якщо вже депутати так хотіли всім догодити, то ухвалювати потрібно було регіональний графік роботи країни, а не гратися з часом. У Донецьку змістити початок роботи на 8.30, а в Ужгороді - 9.30. Так, як це свого часу хотів, але не наважився  зробити президент  Леонід Кучма.

Натомість просто відмовившись перевести стрілки годинника на годину назад, всіх українців додатково до всього фактично позбавили години доби. Ситуація чимось нагадує ту, в якій років сто – сто п'ятдесят тому опинилися деякі мешканці острова Тавеуні з архіпелагу Фіджі. Як розповів "Добі" кандидат географічних наук, доцент ЧНУ ім. Ю.Федьовича Мирослав Заячук, саме через цей острів проходить так звана "межа  доби". Або інакше кажучи 180-й меридіан, який науковці визначили за лінію зміни дати. Адже ще в XIX столітті поверхню Землі – від полюса до полюса вздовж меридіанів – умовно розділили на 24 часові пояси. На захід від нульової лінії відліку поясів, що у Гринвічу (Велика Британія) – годину віднімають, на схід від неї – додають. На практиці – під час звичайної подорожі зі Сходу на Захід - це виглядає, наприклад,  так: літак Іркутськ – Москва вилітає з Іркутська о восьмій ранку і до Москви прибуває о тій самій годині – восьмій ранку того самого дня. Виходить у 12 часових поясах, розміщених західніше від нульової лінії, після настання у Гринвічу 24.00, попередня доба ще триває, натомість чим далі на схід  - час значно випереджає  гринвіцький. А значить і нова доба тут закінчується раніше. Щоб гідно вийти з ускладнення, й було ухвалено рішення про лінію зміни дати: на схід від неї календарна дата буде на добу меншою, а на захід – більшою. Проте повернімося до Тавеуні, де лінія зміни дати ділить острів навпіл. Під кінець тижня, щоб позбавити селян недільного вихідного, місцевий землевласник направляв їх на роботу на іншу плантацію. А позаяк знаходилася вона в іншій півкулі Землі, то там ще був, або вже був  робочий день. Але ж Україна – не тропічний острівець  у Тихому океані, а українці не раби, щоб ставити над ними часові  експерименти.

 Юрій ЧОРНЕЙ, "ДОБА"

 P.S.: У вівторок, 11 жовтня, під час перебування у Львові голова Верховної Ради Володимир Литвин допустив перегляд парламентом рішення про скасування переходу на зимовий час. "Якщо ухвалене рішення помилкове, то можна виправити", - сказав він на прес-конференції. Литвин також зазначив, що згоден із тим, що скасування переходу на зимовий час призвело до незручностей для мешканців Західної України.