Незаконно демонтований пам’ятник Воробкевичу у Чернівцях встановлять повторно

Незаконно демонтований пам’ятник Воробкевичу у Чернівцях встановлять повторно

26.08.2021, 15:04

Депутати міськради Чернівців проголосували за відновлення пам'ятника Сидору Воробкевичу у сквері біля колишньої Резиденції митрополитів.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного з сесійної зали.

Також мають організувати публічні консультації щодо благоустрою скверу.

Згідно з проєктом рішення, пам'ятник мають повернути у сквер поруч з Чернівецьким національним університетом. Представник автора петиції Володимир Старик сказав, що у такому формулюванні буде розглядати це "як фальсифікацію петиції".

За словами Старика, у петиції йшлось, що пам'ятник мають повернути у сквер на вулиці Коцюбинського, 7, що навпроти колишньої Резиденції митрополитів. Однак у проєкті не вказали адресу скверу, відтак, на його думку, пам'ятник можуть встановити у будь-якому сквері навпроти корпусів університету.

«У нас у петиції написано коротко і чітко. Але чиновники змішали все в купу. І дещо змінили наші вимоги. У проєкті рішення, яке роздали депутатам, вже йдеться: відновити пам’ятник Воробкевичу у сквері біля університету. Але у нас 13 корпусів ЧНУ і не менше скверів. Ми вимагаємо, аби проєкт рішення не викривлював зміст петиції. Має бути чітка локація - сквер на вулиці Коцюбинського, 7», - прокоментував Володимир Старик, голова «Українського Народного Дому».

Депутати Чернівецької міськради підтримали петицію про відновлення пам'ятника Воробкевичу
Суспільне Буковина

Вигляд скверу до та після реконструкції

Депутат від "Пропозиції" Олексій Каспрук запропонував встановити новий пам'ятник на місці демонтованого.

«Питання про відновлення взагалі не стоїть. Бо він там є по закону. Є пропозиція підтримати петицію, і щоб пам’ятник стояв на тому ж місці, де й було погруддя. А у бюджеті на 2022 рік закласти кошти і оголосити конкурс на кращу проєктну пропозицію пам’ятнику Воробкевичу та встановлення на місці погруддя. Також хай топонімічна комісія вивчить питання присвоїти скверу назву імені Воробкевича»,  - пояснив депутат Олексій Каспрук

Цю правку не підтримали. Депутат "Єдиної Альтернативи" Тарас Прокоп сказав, що ця правка "обмежить" архітекторів, які працюватимуть над новим монументом.

"Нехай щодо вигляду та місця у цьому сквері приймають рішення фахівці", — сказав Прокоп.

Депутатка Антоніна Баб’юк запропонувала, аби гроші на зведення монумента йшли не з бюджету. Нехай би їх заплатити ті, хто погруддя демонтував без дозволу. А ще, додала депутатка, слід провести службове розслідування: хто склав проєкт рішення із викривленим текстом петиції.

 Конкретного місця для пам'ятника не визначили. За пропозицією комісії з питань економіки, з проєкту вилучили назву університету. Залишилась адреса скверу на вулиці Коцюбинського.

Джерело: https://suspilne.media/ та  http://acc.cv.ua/

1