Депутати Баварського ландтагу наївно вважають, що портрети бургомістрів убезпечують чернівецьких депутатів від необдуманих чи радикальних рішень

Депутати Баварського ландтагу наївно вважають, що портрети бургомістрів убезпечують чернівецьких депутатів від необдуманих чи радикальних рішень

03.05.2012, 20:01

П’ятеро депутатів Баварського ландтагу (парламенту землі Баварія, Мюнхен) фракції соціал-демократичної партії Німеччини протягом сьогоднішнього дня перебувають у Чернівцях в рамках ознайомчої поїздки за маршрутом Буковина – Південна Буковина – Трансільванія. У складі делегації: Кріста Наас, депутат ландтагу, член бюджетного комітету, Фолькмар Гальблайб, депутат, заступник голови фракції, Райнгольд Перлак, депутат, колишній багаторічний бургомістр міста Штраубінг, член комітету з питань комунального управління, Райнгольд Штробль, депутат, член бюджетного комітету, Марія Нойхль, депутат, член комітету з питань аграрної політики, лісового господарства та харчування. Їх також супроводжують парламентський радник Фрідріх Векерлайн, науковий співробітник Буковина-Інституту Аугсбург Луціан Гаєр та журналіст видання «Нюрнбергер цайтунг» Ральф Мюллер, - повідомили у Секторі інформації та зв’язків з громадськістю.

В рамках свого візиту до Чернівців делегація з Баварії зустрілася сьогодні з секретарем Чернівецької міської ради Віталієм Михайлішиним. Гості з Німеччини висловили своє захоплення нашим містом, їх, зокрема, вразила не лише чудова архітектура, але й кількість зелені на кожній з вулиць, затишна атмосфера та привітні городяни. Віталій Михайлішин  привітав представників Баварського Ландтагу з виходом їхньої рідної футбольної команди (ФК «Баварія-Мюнхен») до фіналу Ліги Чемпіонів УЄФА і побажав перемоги у цих надпрестижних змаганнях. Учасники зустрічі також обговорили особливості роботи місцевих рад в обох країнах, джерела фінансування місцевих бюджетів, принципи розподілу коштів, ступінь незалежності органів місцевого самоврядування від столичної влади. Цікавилися депутати Баварського парламенту як чернівецькою практикою вирішення щоденних комунальних проблем, так і більш глобальними питаннями, як наприклад, реалізацією принципів гендерної, національної чи конфесійної рівності в нашому місті.

Німецьких гостей провели до зали засідань міськради, розповіли про те, як відбуваються ці засідання, про роботу електронної системи голосування «Рада». Депутати Баварського Ландтагу були приємно вражені ступенем автоматизації системи голосування і відкритістю роботи Чернівецької міської ради, кожне засідання якої транслюється он-лайн в Інтернеті. Вони розповіли, що наразі їхній місцевий парламент не має такої можливості, голосування проводяться підняттям рук, не проводиться й жодних трансляцій. Ще одним приємним враженням для німецьких гостей стала галерея портретів бургомістрів Чернівців, розміщена на стінах сесійної зали. Вони зауважили, що, напевне, така кількість поважних персон, що «спостерігає» за депутатами під час засідання, убезпечує від прийняття необдуманих чи занадто радикальних рішень і, можливо, саме цим і пояснюється таке тепла, привітна і толерантна атмосфера, яку вони відчули в Чернівцях.

Загалом усі учасники зустрічі залишилися задоволені її результатами, обмінялися подарунками, сфотографувалися на згадку і домовилися наступного разу зустрітися вже в Мюнхені.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Речник фракції ХДС/ХСС із зовнішньої політики у Бундестазі Філіп Місфельдер закликав Німеччину подати на Україну скаргу до Європейського суду з прав людини через поводження з Юлією Тимошенко.  Про це повідомляє «Тиждень» з посиланням на Das Handelsblatt.

Ф.Місфельдер запропонував, щоб Німеччина обговорила можливість позову проти України разом зі своїми європейськими партнерами. За його словами, справи проти Ю.Тимошенко та її лікування у в’язниці порушують Європейську конвенцію з прав людини, яка гарантує право на справедливий судовий розгляд та забороняє тортури і нелюдське поводження. Україна ж є членом Конвенції з 1997 року і зобов’язалась поважати основні права людини.

«При захисті прав людини треба використовувати гостріший меч, ніж просто заклики до бойкоту», - вважає Ф.Місфельдер.

Така пропозиція, водночас, викликала хвилю критики серед представників інших партій. «Умови утримання під вартою окремих представників опозиції, якими б значимими вони не були, поки що не вели до того, щоб одна країна позивалась до іншої. А думка про те, що Німеччина без згоди ЄС, особливо наших польських сусідів, буде прагнути до такої масивної конфронтації з Україною, свідчить про те, що ідея пана Місфельдера є, м’яко кажучи, непродуманою», - заявив голова фракції Вільних демократів у Європейському парламенті Александр Граф Ламбсдорф.

За словами А.Ламбсдорфа, приводом до таких скарг в минулому були війни або тероризм між державами-учасницями. Крім того, про умови утримання Ю.Тимошенко давно відомо, але Ф.Місфельдер раніше щодо цього не висловлювався.

«Безумовно, є збігом, що ця ідея прийшла йому саме зараз, напередодні чемпіонату Європи», - зазначив євродепутат.

Відповідно до статті 33 Конвенції, кожна держава-учасниця може подати до Страсбурзького суду на іншу країну-учасницю, яка, як передбачається, порушує Конвенцію з прав людини. Втім, такі позови є рідкими. За більш ніж 60-річну історію суду було подано лише 16 таких скарг. Зазвичай країни подають скарги через порушення прав власних громадян в інших країнах. Зокрема, такі скарги вже подавали Ірландія проти Великої Британії, Кіпр проти Туреччини та Грузія проти Росії.

avatar

У Бундестазі закликають використати проти України дієвіші заходи, ніж бойкот

03 травня 2012 15:23