Від депутатів вимагають перестати бути «кнопкодавами»

Від депутатів вимагають перестати бути «кнопкодавами»

12.04.2012, 21:58

ГРОМАДСЬКІСТЬ ВИМАГАЄ «ЗВІЛЬНЯТИ» ДЕПУТАТІВ, ЯКІ НЕ ГОЛОСУЮТЬ ОСОБИСТО

12 квітня - у чистий четвер – журналісти на підтримку вимог руху ЧЕСНО закликали народних депутатів «очиститися» та припинити практику «кнопкодавства».

Аби привернути увагу суспільства до цієї проблеми, сьогодні кожен депутат персонально отримав підготовлений експертами законопроект, що передбачає дострокове припинення повноважень депутатів, які не дотримуються конституційної норми особистого голосування.

Громадські діячі та журналісти вимагають внести зміни до Конституції України і доповнити п’яту частину 81 статті:

«У разі невиконання вимоги щодо особистого голосування на засіданні Верховної Ради України повноваження народного депутата України припиняються достроково за рішенням суду».

Парламентські журналісти також звісили плакат з ложі преси із закликом до народних депутатів: «Не забажай картку сусіда свого! Голосуй ЧЕСНО». Мета журналістів - змусити парламентарів відмовитися від обурливої практики голосування за принципом «піаніно» та брати особисту участь у голосуванні.

Напередодні акції активісти руху ЧЕСНО впродовж двох днів проводили фото- та відео-зйомку порушень щодо особистого голосування народних депутатів. На основі задокументованих порушень активісти планують звернутся за реакцією до Президента України як гаранта Конституції, а також до прокуратури.

Отримані дані також будуть використані громадськістю під час аналізу депутатів на відповідність одному з 6 «критеріїв доброчесності» руху ЧЕСНО, а результати аналізу учасники руху обіцяють максимально поширити серед виборців.

Активісти руху ЧЕСНО планують і надалі проводити спільні з журналістами публічні акції, що мають на меті примусити парламентарів голосувати персонально та не порушувати Конституцію.

 Довідка:

Рішення Конституційного суду №11-рп/98 від 7 липня 1998 р. - щодо офіційного тлумачення ч. 3 Статті 84 Конституції України: «Положення частини третьої статті 84 Конституції України щодо здійснення народним депутатом України голосування на засіданнях Верховної Ради України означає його безпосереднє волевиявлення незалежно від способу голосування, тобто народний депутат України не має права голосувати за інших народних депутатів України на засіданнях Верховної Ради України».

Місія руху ЧЕСНО  - забезпечити нову якість української політики, шляхом активізації суспільства задля очищення майбутнього парламенту від недостойних депутатів. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу, його представники не будуть балотуватися до Верховної Ради у 2012 році.

6 «критеріїв доброчесності» висувають до чинних депутатів та майбутніх кандидатів учасники громадянського руху ЧЕСНО. Критерії визнали важливими від 66 до 80% українців (за результатами загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва у грудні 2011 року):

  1. Відсутність фактів порушень прав і свобод людини;
  2. Незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців;
  3. Непричетність до корупційних дій;
  4. Прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя;
  5. Особисте голосування в парламенті;
  6. Участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів.

www.chesno.org



КОМЕНТАРІ (1)

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов не бачить жодного порушення в тому, що один депутат голосував за 4-5 своїх колег сьогодні вночі при ухваленні нового Кримінального процесуального кодексу.

Олександр Єфремов: Ми не порушили жодної букви закону

Як передає кореспондент УНІАН, про це О.Єфремов заявив сьогодні журналістам, відповідаючи на запитання кореспондента УНІАН, наскільки законним є ухвалення такого документа, враховуючи, що в сесійній залі на той момент було не більше 60 депутатів.

«Ми не порушили жодної букви регламенту і жодного закону нашої держави», - сказав О.Єфремов. Він наголосив, що депутати обговорювали кожну поправку і витратили достатньо часу для того, щоб обговорити всі питання, пов’язані з КПК.

«Тому якщо хтось бачить якісь порушення, то існує процедура оскарження і хай подають відповідне звернення», - сказав він.

Відповідаючи на уточнююче запитання УНІАН, чи не є голосування одного депутата за своїх 4-5 колег порушенням, лідер фракції ПР сказав: «У нас написано, що депутат висловлює голосування через електронну карту, і яким чином він розпоряджається електронною картою - в регламенті не обумовлюється».

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада ухвалила новий Кримінальний процесуальний кодекс України сьогодні вранці. За ухвалення кодексу проголосував 271 народний депутат із 283 зареєстрованих у сесійній залі.

Парламент розглядав у другому читанні КПК чотири дні, починаючи з 10 квітня. Однак якщо 10 та 11 квітня засідання ВР оголошувалися закритими, то пленарне засідання, яке розпочалося о 10.00 12 квітня, завершилося лише 13 квітня близько 4.10 ранку.

Всього до кодексу було внесено понад 3700 поправок.

Близько 23.00 12 квітня депутати з фракції «БЮТ-Батьківщина» залишили сесійну залу парламенту, оскільки парламент не враховував пропозиції до проекту КПК від опозиційних фракцій.

Перед цим член фракції «БЮТ-Батьківщина» Юрій Одарченко повідомив, що, за підрахунками опозиції, у сесійній залі на той момент перебувало лише 56 депутатів від фракцій більшості. Він заявив, що опозиція звертатиметься до суду, оскільки Верховна Рада ухвалює важливі закони, незважаючи на відсутність необхідної кількості депутатів в сесійній залі.

Сьогодні, 13 квітня, перший заступник лідера фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Соболєв заявив, що «БЮТ-Батьківщина» звертатиметься до Конституційного Суду з приводу неконституційності ухвалення нового Кримінального процесуального кодексу.

Він наголосив, що вчора всі стали свідками, як невелика кількість людей голосувала за своїх колег при ухваленні КПК. «Якби хоч один депутат Європейського парламенту чи Ради Європи дозволив собі проголосувати за іншого депутата, то він назавжди був би позбавлений повноважень», - сказав він.

С.Соболєв наголосив, що саме ці грубі порушення і будуть предметом звернення до КС.

У свою чергу, голова парламенту Володимир Литвин стверджує, що під час ухвалення нового КПК не було «жодного порушення Регламенту» Верховної Ради України.

avatar

Єфремов не бачить криміналу в «кнопкодавстві»

13 квітня 2012 19:24