Депутатам пора створювати комісію по водоканалу і готувати відставку в.о.мера Михайлішина?

Депутатам пора створювати комісію по водоканалу і готувати відставку в.о.мера Михайлішина?

28.01.2013, 21:09

24 та 25 січня ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» відключила від електроживлення виробничу базу «Чернівціводоканалу», а також ряд теплових розподільчих пунктів, ГТП, бювет питної води по бульвару Героїв Сталінграду, насосну станцію «Ленківці-1», що призвело до збоїв подачі води населенню. Підстава - значна заборгованість комунального підприємства (приблизно 30 мільйонів гривень) за спожиту електроенергію.

Такий радикальний засіб впливу на комунальне  підприємство керівництво приватної ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» застосувало чи не вперше за останні два роки. Досі воно було більш-менш лояльним до нової міської влади. Хоча насправді засіб цей давно відпрацьований. Формально він має економічне підгрунтя. Однак знавці законів, за якими функціонує вітчизняна влада, так само  добре знають, що насправді йдеться про потужний засіб політичного впливу.

Востаннє, нагадаємо, від чернівецької води, окрім хлорки, особливо сильно смерділо політикою  восени 2010 року. Якраз перед виборами нинішнього складу міської ради і міського голови. Тоді, незадового до виборів, обленерго заходилося вибивати з комунального підприємства борги за спожиту електроенергію. Звісно, захопивши в заручники все місто. Інакше, який резон взагалі щось затівати. Тривала відсутність води у кранах чернівчан, вочевидь, мала наштовхнути їх на сумні роздуми, кому віддати свій голос.

А щоб не було жодних сумнівів, акції з економічного упокорення комунального підприємства, а через нього і всіх мешканців міста, передувала потужна словесна артпідготовка. Проблемами водопостачання Чернівців раптом перейнявся сам губернатор. Щоправда до відпрацьованої на останніх парламентських виборах формули: хочете води (газу, світла, добре, що ще не повітря) - голосуйте за іншого мера - справа тоді не дійшла. Проте Михайло Папієв  не тільки означив основний шлях вирішення проблеми, але й сам визначив строк її можливого розв'язання: "Наступного року, – наголосив керівник крайової виконавчої влади, – є всі можливості збудувати Прутський водозабір за рахунок коштів з Державного бюджету України". Наступним, тобто тим, після якого вода в Чернівцях мала якщо не подешевшати, то бодай назавжди перестати дорожчати, мав би стати 2011-й рік. Адже свою обіцянку губернатор давав у жовтні 2010-го. Який нині рік на дворі?

Чернівчани натяку не зрозуміли, й обрали собі за мера того, кого вважали за потрібне.

Відтак зачищати місто від "шкідників" заходилися  депутати Чернівецької міської ради. Напевно вже мало хто пам'ятає, що достроковому усуненню з посади обраного громадою міського голови передувало створення спеціальних депутатських комісій, які мали розібратися з ситуацією на деяких комунальних підприємствах. Були серед них також комісії, які вивчали роботу аеропорту, водоканалу... Ну, літаки з Чернівців як не літали, так і не літають. Дивно лише, чого про це ані пари з вуст депутат Василь Дутчак. Пригадується, колись він виявляв неабияку зацікавленість з цього питання.  У 2011 році саме він й обіцяв раз і назажди розібратися з станом справ в аеропорті. Та грець з тими літаками: все одно рівень  зарплат на Буковині не дозволяє її мешканцям користуватися його послугами. Інша річ вода: хоч і дорога, але  куди ж без неї...

Тим часом про губернаторську обіцянку  збудувати за кошти державного бюджету Прутський водозабір, який мав би  здешевити "золоту" чернівецьку воду, так само, чомусь, давно забули. Нічого не чути й про інший прожект, який плекали в надрах чернівецької ОДА: залучити до вирішення цієї проблеми Дмитра Фірташа. Була у нинішньої влади така думка, що олігарх і тут допоможе. Але видно не склалося.

Ось так і виходить,  що й Федорук скоро два роки як не мер, а чернівчанам знову загрожує відключення води через неефективну роботу тепер вже нового керівництва підприємства.

Схоже, комусь саме час готувати три конверти. І про депутатську комісію з вивчення ситуації на стратегічному підприємстві депутати теж варто подумати.

Володимир Івашко

1


КОМЕНТАРІ (1)

Є стратегічне вирішення цієї проблми в місті!!! а саме: ВІДПІДАРАСИТИ треба цих ПОЦІв по самі ВіталькИ, щоб їм ГаЗ Герцаївський через Калинку виліз, потім залити цю бадягу водичкою з водоканалу та відправити літачком Бумбони продавати !!! 

avatar

Чернівчанин

28 січня 2013 18:32