Депутат Вижницької міськради Олена Акришора: «Депутатство – це робота, а не похвальба досягненнями»

Депутат Вижницької міськради Олена Акришора: «Депутатство – це робота, а не похвальба досягненнями»

11.02.2019, 13:09

Якщо би звітування не входило в обов’язки депутата, то редакції навряд чи вдалося б змусити Олену Порфирівну Акришору розповідати про її депутатські успіхи – не любить депутатка міської ради від ВО «Батьківщина» хвалитися. Але оскільки до всього ставиться відповідально – і до звіту також, то таки підсумовуємо її роботу разом.

-        Чим займаються депутати, окрім сесій і комісій?

-        По-перше, нагадаю, що робота депутатів місцевих рад здійснюється абсолютно безкоштовно, на громадських засадах. Тобто кожен з нас має основне місце роботи, а депутатство – це вже таке собі громадське навантаження. По-друге, варто розуміти, що сесії – це ж не просто посидіти. Це завжди обговорення важливих для району проблем, тих дій, які потрібно чинити владі, тих рішень, які рада мусить прийняти від імені громади. Адже ми не самі по собі, нас люди сюди делегували. Тож важлива як особиста присутність кожного депутата, так і його активність. Окрім цього, питання виносяться на розгляд на сесії не зненацька, а перед тим їх розглядають постійні депутатські комісії, за потреби запрошують відповідних фахівців, зважують різні аргументи і приймають якісь рекомендації. А далі вже депутати на сесії або прислухаються до цих рекомендацій, або заслуховують протилежні думки – і голосують залежно від аргументації, наказів своїх виборців і власних переконань. Також ми працюємо не тільки в постійних комісіях, а долучаємося до різних тимчасових чи виїзних – коли виникають якісь особливі питання, розгляд яких не вписується в існуючі постійні комісії. А ще важлива частина роботи – це спілкування з виборцями, відгуки на їх звернення, робота на окрузі…

-        Ви очолюєте комісію з питань планування бюджету і фінансів, соціально-економічного розвитку територіальної громади. Як регулярно її збираєте?

-        Засідання комісії проводяться щомісячно, розглядаємо різні питання (соціально-економічного розвитку,  фінансові) і приймаємо відповідні рішення, які слугують жителям громади.

-        На окрузі часто буваєте?

-        Я депутат за списком партії, тож «моїм» округом є весь район. Тому й прийом виборців здійснювала по всьому району – і не тільки як депутат фракції, а й як керівник районної парторганізації ВО «Батьківщина». Це дуже відповідально, і в цьому я рівняюся на нашого Лідера партії – Юлію Володимирівну Тимошенко. Її величезна працездатність, уміння блискавично оцінювати ситуацію, глибоко розуміти проблему і миттєво пропонувати реальні виходи з неї – це приклад для кожного партійця і особливо депутата, який прагне допомогти людям. Хоча мушу зізнатися, що округ, за яким я закріплена, відвідувала не так часто, як хотілося б. Зверну на це увагу.

-        Можете назвати конкретні питання, які упродовж року вирішувалися районною радою з Вашої подачі?

-        Звісно. Готувала звернення до відповідних інстанцій: про нагальні потреби підприємців громади в забезпеченні лісосировиною, про звернення до Президента України, Верховної  Ради України та Кабінету Міністрів України щодо продовження мораторію на  продаж сільськогосподарської землі в Україні, про звернення до Президента України щодо негайного скасування постанови Кабінету Міністрів України  про підвищення ціни на газ для населення. Усі вони були підтримані – дякую за це колегам. Упродовж року також порушувала на сесії такі питання: про виділення допомоги матері учасника АТО П.І.Павлюк на встановлення пам’ятника; про звернення від сесії до КМУ про виділення коштів на пуско-наладочні роботи на КОС м. Вижниця; про створення в громаді своєї дитячо-юнацької спортивної школи; про проведення ремонту скульптурної композиції «Сім’я ведмедиків» при в’їзді у Вижницю; про доопрацювання  пам’ятного знака Героям Небесної Сотні; про роботу соцпрацівників з обслуговування ОНГ та пенсіонерів в ОТГ; про створення комісії  з перевірки роботи закладів  та установ ОТГ; про розробку  Плану реорганізації роботи культосвітніх закладів ОТГ; про наведення ладу з паркуванням транспорту біля ринку та пожежного депо; про забезпечення твердим паливом самотніх престарілих  громадян ОТГ тощо…

-        А самі люди до Вас приходять?

-        Ще й як. За минулий рік більше сотні людей були. З різних питань – і кожному дала аргументовану відповідь,  старалась допомогти у вирішенні. Чотири депутатські звернення подавала про надання громадянам матеріальної грошової допомоги  на лікування, знову дякую колегам -депутатам, які підтримали ці звернення. Це насправді важливо. Це не просто гроші, це чиєсь продовжене життя, врятоване здоров’я.

-        А просто грошей просять? Не на лікування, не через запити – а от просто?

-        Просять. Якщо можу – даю. Розумію, що якщо вже людина зважилася просити – то їй вже геть непереливки. Пригадую, мені розповідав один знайомий, що колись він жив у столиці, залишився без роботи, і випадково зустрів приятеля (навіть не близького товариша), і той купив йому кілька кілограмів крупів та ще якогось дрібного продуктового дріб’язку. Так цей знайомий на тих крупах і протримався з місяць, поки життя налагодилося. Ніколи не знаєш, де людина спіткнеться і якою великою може виявитися твоя мала, начебто й незначна допомога…

-        Пані Олено, зараз райони (а відповідно – і райради) ще функціонують, але поступово влада переміститься до обєднаних територіальних громад. Їм якось допомагаєте? 

-        Обов’язково! Подавала депутатські запити на придбання матеріалів для установ ОТГ, ремонти приміщень, доріг і т.ін. Проте вважаю недопустимим на цьому акцентувати (хоча деякі нардепи цим не гребують). Це не мої заслуги, це все робиться за кошти платників податків. А депутати різних рівнів просто зобов’язані це робити – бачити, де є потреба в коштах і сприяти спрямуванню туди цих коштів. Звітувати ж про використання коштів, про пророблені на ці суми роботи мають голови ОТГ та старости населених пунктів. Хіба не так?

-        Справді… Ну а скажіть чесно: сесії прогулюєте?

-        За цілий рік пропустила одне-єдине сесійне засідання, з поважної причини.

-        Ви дуже старанний і відповідальний депутат, Олено Порфирівно! Успіхів Вам і надалі у добрих починаннях!

 Анна ГУДИМА, «Вижницькі обрії»

1