Депутат від 'Рідного міста' Білик проігнорував судове слухання  у справі підкупу виборців, яка вперше в Україні дісталася суду

Депутат від "Рідного міста" Білик проігнорував судове слухання у справі підкупу виборців, яка вперше в Україні дісталася суду

12.02.2018, 13:40

Підозрюваний в організації підкупу виборців на місцевих виборах в Чернівцях у 2015 році Ростислав Білик, діючий депутат Чернівецької міської ради, не з’явився сьогодні до суду. 12 лютого в Шевченківському районному суді міста Чернівці мало відбутися підготовче засідання, на яке підозрюваний не з’явився та не повідомив суд про причину неявки. 

У Чернівцях Шевченківський районний суд провів судове слухання у справі депутата міської ради від фракції “Рідне місто” Ростислава Білика, якому інкримінують підкуп виборців на місцевих виборах у жовтні 2015 року. Сам обвинувачений у суді не з’явився. Засідання мало розпочатись сьогодні, 12 лютого о 10.45.

На початку засідання суддя О. Семенко повідомив, що обвинувачений та його захист не з’явилися на слухання.

Прокурор Микола Єремейчук запропонував судді призначити слухання на іншу дату, враховуючи відсутність обвинуваченого та захисника.

Проведення підготовчого судового засідання перенесли на 28 лютого об 11 годині.

Активіст Громадянської мережі "ОПОРА" Тарас Прокоп назвав дивною ситуацію з неявкою сторони обвинуваченого в суд.

"Інформація про те, що буде судове засідання було поширене у ЗМІ, і про справу знав широкий загал людей. Погано те, що справа вже стільки часу тягнеться. Хоча, добре, що вона доходить до якогось завершення", - сказав Прокоп.



***

"Вперше в Україні справа по підкупу виборців дісталася суду. Щоправда, правоохоронцям для цього знадобилося більше двох років, - прокоментував ситуацію журналіст ТСН Олег Тудан,  - трьох студентів ЧНУ ім. Ю Федьковича суд визнав винними у скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ч.4 ст.160 КК України та призначив покарання у вигляді трьох років позбавлення волі умовно. Але враховуючи те, що студенти дістали вирок майже одразу, а головний організатор - за версію слідства - ні, наштовхує на думку про вибірковість правосуддя", - вважає журналіст, який стежить за перебігом справи.

Як відомо, під час місцевих виборів у Чернівцях у жовтні 2015 року спостерігачі зафіксували масовий підкуп студентів, які голосували за кандидата від партії “Рідне місто” Ростислава Білика.

Пізніше правоохоронні органи висунули підозру Білику і провели обшук в його квартирі.

Згодом Білик виїхав за межі України, а поліція оголосила депутата у розшук.

У липні 2016 року Білик повернувся до Чернівців, і заявив, що кримінальне провадження, порушене проти нього – це наслідок боротьби з ним нардепа Максима Бурбака.

Пізніше суд кілька разів продовжував депутатові особисте зобов’язання.

У квітні 2017 року у Чернівцях генпрокурор Юрій Луценко заявив, що “справа із підкупом виборців фактично під загрозою, оскільки двоє свідків змінили свої покази”.

Нагадаємо, як повідомив у листопаді, 2017 року у програмі "Суть речей" на Радіо 10 спостерігач від ОПОРИ Тарас Прокоп, справа Ростислава Білика довго кочувала між Києвом та Чернівцями та зрештою, її закрили:   

"Справа з має декілька різних гілок, перше, справа стосується головного звинувачуваного, тоді кандидата в депутати, зараз вже депутата Ростислава Білика. Як бачимо, суд затягує розгляд справи і чиняться перешкоди правоохоронним органам.  

Якщо повернутися назад, коли відбувся гучний скандал, коли було виявлено студентів, які зізналися, що продали свої голоси, Ростислав Білик покинув країну і його не було в місті близько 8 місяців. Потім дивним чином він з’явився в місті. Ми почали виясняти, яким чином, бо він був у розшуку. Виявляється, його зняли з розшуку і справа була направлена з Чернівців у Київ, в прокуратуру. З підставою того, що довго розслідували цю справу у Чернівцях.  

В прокуратурі міста Києва, на їхню думку, ефективніше справилася з цим і закрили цю справу. Але це обурило громадськість, справу поновили і віддали національній поліції.  

Але Ростислав Білик сказав, що не переховувався від правоохоронних органів, а перебував на лікуванні в Ізраїлі, але надати оригінал довідки, що він перебував у лікарні, він не зміг.  

Власне слідчі, коли був розгляд суду, клопотали суддю, щоб надали запит  у клініку, щоб знати, чи Ростислав Білик був там на лікуванні. Але суд не задовільнив це клопотання.  

Справа по суті, за терміном дії вже поступово закривається. Натомість інші справи, які стосуються студентів, які продали свої голоси, вони ще досі знаходяться в суді, тривають слідчі дії. Окремі студенти визнали свою провину, зізналися, що продали свої голоси і завдяки цьому вони покарані не були. У справах є близько ста студентів. Багатьох виключили з університету, дехто отримав умовний термін на один рік.  

Ми зараз лобіюємо зміни до кримінального кодексу, відповідно до якого, щоб автоматично ті люди, які в ході таких справ кримінальних , коли винуватця цієї справи справжнього не покарають, то інші також будуть позбавлятися відповідальності за вчинення. Бо це несправедливо, коли ті, хто організовує цю справу залишається непокараний", - сказав Тарас Прокоп.

За матеріалами https://bukovyna.tv/, сайт http://acc.cv.ua/, molbuk.ua

Відео: телеканал ТВА, фото - ОПОРА

1