Депутат розповів, хто і які хабарі платить на Чернівецькій митниці

Депутат розповів, хто і які хабарі платить на Чернівецькій митниці

24.02.2015, 18:29

Нардеп Віталій Хомутиннік розкрив корупційні схеми на митниці

Депутат Верховної Ради від групи "Економічний розвиток" Віталій Хомутиннік скерував лист Генеральному прокурору Віктору Шокіну, в якому розповів про деякі схеми поборів на митниці, повідомляє Українська правда.

За словами Хомутинніка, організатором таких поборів є заступник голови Державної фіскальної служби Анатолій Макаренко, директор департаменту аналізу ринків і протидії митним правопорушенням Олександр Мухін та співробітники інших правоохоронних органів.

 

Як приклад Хомутиннік розповів про експортерів горіхів, яким, за його словами, доводиться платити $10 тисяч хабара за своєчасне оформлення і випуск машини лущеного горіха і $5 тисяч - за машину нелущеного.

- Тільки з початку року українські підприємці експортували 5 574 тонни горіхів на загальну суму 404 201 тис. грн. Експортерами є ті компанії, які працюють на відповідних умовах і платять вищезгадані хабарі, - запевнив депутат.

Хомутиннік навів перелік компаній та митниці, на яких вони, за його словами, платять ці гроші. Серед них, зокрема, і Чернівецька митниця:

  • на Херсонській митниці - ПП "Шлях контракт", ТОВ "Імперія Торг", ТОВ "Оріон ЛТД", ПП "Спельта";
  • на Чернівецькій - ТОВ "Проект", ТОВ "Лакіленд", ТОВ "Гатем Джевіз Експорт", ПП "Шлях Контракт", ТОВ "Кім Інвест Груп";
  • на Одеській - ТОВ "Спрантек", ТОВ "Укркернел", ТОВ "Папір", ТОВ "Чайка Груп", ТОВ "Лампочка";
  • на Вінницькій - ТОВ "Леко-Трейд", ТОВ "Люмікс";
  • на Київській - ТОВ "Фортекс Імпекс", ПП "Шлях Контракт", ТОВ "Примед".

За його словами, проти тих, хто відмовляються платити хабарі, податкова міліція на чолі із заступником голови Державної фіскальної служби Володимиром Хоменком відкриває кримінальні справи. Він також надав додаткову інформацію щодо цих фактів на 95 сторінках.

Журналісти з'ясували, що частина названих Хомутинніком підприємств дійсно займаються експортом горіхів. Водночас про іншу частину компаній немає або взагалі ніяких відомостей, або таких, які б пов'язували їх з горіхами. Також помітно, що частина назв компаній наведена з помилками.

Раніше журналісти сфотографували переписку Хомутинніка з одеським губернатором Ігорем Палицею, в якій обговорювалася корупція на митниці. Депутат стверджує, що він якраз попереджав Палицю про правопорушення.



Прокуратура Києва почала кримінальне провадження за фактом можливого отримання службовцями Державної фіскальної служби неправомірної вигоди під час розмитнення товарів на кордоні, на підставі листування депутата.

Зазначимо, сьогодні прем'єр-міністр Арсеній Яценюк прийняв рішення про початок службового розслідування щодо діяльності вищих посадових осіб Державної фіскальної служби (ДФС).

- На час проведення службового розслідування уряд України усуває керівництво ДФС, - сказав Яценюк.

Він уточнив, що йдеться як про главу відомства Ігоря Білоуса, так і про його першого заступника, що займається податковою міліцією, Володимира Хоменка, і заступника Анатолія Макаренка, що займається митницею. Такі дії Яценюк пояснив скаргами бізнесу на митницю і податкову.

1