Депортації, умисні вбивства, тортури, викрадення, примус до служби в армії країни-окупанта, нанесення ударів по цивільних об'єктах, зґвалтування, - Міжнародний кримінальний суд в Гаазі про дії Росії після захоплення і окупації Криму і війни в Донбасі

Депортації, умисні вбивства, тортури, викрадення, примус до служби в армії країни-окупанта, нанесення ударів по цивільних об'єктах, зґвалтування, - Міжнародний кримінальний суд в Гаазі про дії Росії після захоплення і окупації Криму і війни в Донбасі

15.12.2020, 09:06

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі опублікував новий звіт про ситуацію в Україні.

Канцелярія прокурора МКС завершила попередній аналіз ситуації.

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі оприлюднив новий звіт про ситуацію в Україні після проведення попереднього аналізу.

З опублікованого 14 грудня на сайті МКС звіту випливає, що канцелярія прокурора МКС завершила попередній аналіз подій під час Майдану, захоплення і окупації Криму і війни в Донбасі.

Зокрема, встановлено, що в Криму до і під час окупації Росією були здійснені такі злочини, як депортації, вбивства, тортури, викрадення, примус до служби в армії країни-окупанта і інші.

У Донбасі зафіксовані умисні вбивства, нанесення ударів по цивільних об'єктах, зґвалтування та інші форми сексуального насильства.

Прокурори МКС заявляють про наявність підстав порушити справи по вказаних подій, оскільки національні слідчі органи України і Росії не діють або не можуть покарати винних.

Росія ж і зовсім відмовилася відповідати на запити Міжнародного кримінального суду.

"Канцелярія прокурора МКС отримала відповіді від України щодо національних розглядів, але не отримала відповіді на запити, направлені в Російську Федерацію", - сказано у звіті.

Рішення про початок розслідування буде прийнято після обрання нового прокурора МУС і консультацій з ним. МУС розраховує на співпрацю з урядами як України, так і Росії.

Нагадаємо, рік тому офіс прокурора   Міжнародного кримінального суду опублікував Звіт про діяльність за попереднім розслідуванням за 2019 рік, в якому, зокрема, згадувалася російська агресія проти України.

Так, анексія українського Криму чітко кваліфікована як міжнародний збройний конфлікт.

Що стосується війни в Донбасі, то тут Офіс прокурора МКС залишається на позиції паралельної кваліфікації - гібридна агресія кваліфікована і як міжнародний збройний конфлікт, і одночасно як неміжнародний збройний конфлікт.

Як буде застосовуватися принцип невідворотності покарання до російських найманців та інших військових? Чи будуть покарані українські громадяни, які отримали російський паспорт на окупованих територіях? Де можуть судити вище керівництво Росії за військові злочини і злочини проти людяності? Про це читайте в другій частині інтерв'ю Тетяни Силіної з заступником генерального прокурора України Гюндуз Мамедовим . Першу частину інтерв'ю ви можете прочитати тут .

Джерело: https://zn.ua/ukr/POLITICS/mizhnarodnij-kriminalnij-sud-v-haazi-opublikuvav-novij-zvit-pro-situatsiju-v-ukrajini.html

1