День пам’яті головного героя «Амор[т]е» і перша презентація роману пройдуть у Любліні

День пам’яті головного героя «Амор[т]е» і перша презентація роману пройдуть у Любліні

15.02.2017, 13:12

15 лютого, мало б виповнитися 30 років головному герою роману Олександри Іванюк «Амор[т]е» - донецькому вчителю історії, громадському активісту, добровольцю батальйону «Дніпро-1» Юрію Матущаку, який загинув в «Іловайському котлі».

Роман, опублікований «Видавництвом 21», побудовано на реальних подіях, головними героями яких є Юрій та італійка Франческа Леонарді. Юрій відкриває дещо розгубленій італійці, яка приїхала до Донецька вчити російську мову, Донецьк український. І разом з тим, Франчесці відкривається таїна справжнього, сильного почуття.

Драматизму розвитку стосунків молодих людей додає те, що вони потрапляють у вир донецького Євромайдану, російської окупації. Читач матиме змогу побачити ті події зсередини, майже вповні їх відчути, адже основна емоційна складова роману викликає цілковиту довіру. «АМОР[Т]Е» Олександри Іванюк – приватна історія, яка дозволяє заповнити прогалини в осмисленні недавньої української історії.

Із історії стосунків Юрія і Франчески, із роману, із того, як Юрій досі відлунює у своїх друзях, очевидно, що він із метеорів, які яскраво спалахують, залишаючи нетривкий слід у небі, але тривалий, на всю решту життя слід у серці, душі, пам’яті і незагойний опік від втрати, від недоздійсненого.

«Іловайський котел», в якому «зник безвісти» Юрій, і кожна мить цієї війни - це не цифри, не кількості, це окремі долі, окремі неповторні всесвіти.

Перші презентації роману Олександри Іванюк «Амор[т]е» пройдуть у Польщі.

Розпочне іх презентація, поєднана з Днем пам'яті Юрія Матущака, яка пройде 17 лютого у Любліні у Домі слів. Організувала захід і модеруватиме його Мар’яна Кріль - аспірантка Інституту Культурології Університету Марії-Кюрі Склодовської в Любліні і журналістка Радіо Центрум в Любліні. У презентації візьме участь і головна героїня роману Франческа Леонарді.

20 лютого Олександра Іванюк разом з Франческою Леонарді презентуватимуть роман студентам College of Europe (Варшава) англійською мовою.

І завершить польські презентації «Амор[т]е» зустріч в Українському Домі у Варшаві, запланована на 24 лютого.

Ця історія, як і будь-яка любов та війна, не знає меж і кордонів.

«Повільно відчиняю двері, набираючи в легені повітря й відваги. Юрій з котом виходять у коридор. Кароокий дивиться на мене ошелешено і нарешті мовить.

- Фра, почалося! У Києві люди вийшли на Майдан!

- Не може бути, - лише й видаю я у відповідь».

Сторінка «АМОР[Т]Е» на сайті «Видавництва 21»: http://www.books-xxi.com.ua/products/amorte

 Інга Кейван

1