Делегація з Буковини відвідала Донецьку та Луганську області

Делегація з Буковини відвідала Донецьку та Луганську області

16.11.2017, 19:43

З 5 по 11 листопада голови ОТГ краю, працівники сфери культури, туризму, співробітники МНС, відвідали підконтрольні Україні населені пункти Донецької та Луганської областей. Поїздка відбувалася за ініціативи та організації ПРООН (Програми розвитку ООН).

  Одне із перших сіл, котре відвідали гості із Буковини було село .Крива Лука Лиманської ОТГ (Донеччина). Воно постраждало від окупації ще на самому початку війни. При в’їзді в село встановлено пам’ятник воїнам Збройних Сил України, загиблим за волю нашої держави. Тут, у селі, зізнаються: землі, які для них рідні – це найцінніше, що може бути (а Лиманщина по праву вважається одним із наймальовничіших регіонів, її значну територію займають унікальні природні заповідники, з-поміж яких вирізняється «Крейдяна флора»).

- “Загалом на території Донеччини та Луганщини – 305 об’єктів природно-заповідного фонду. Власне, якщо хтось їде на Донбас із двома стереотипами: щодо відсутності патріотизму в місцевих жителів і того, що Донбас – це тільки промисловий регіон, в якому окрім заводів немає чого бачити, – обидві ці думки спростовуються вже на Лиманщині, - розповідає Іванна Стеф’юк, працівниця Учбово-методичного центру культури Буковини, котра теж була у складі делегації. - Село Коломийчиха, що на Сватівщині, зустріло нас розмаїттям вишиваних строїв, душевними піснями та запальними танцями. «Нас часто питають про чисту українську вимову і патріотичний репертуар, коли він з’явився. Так ось ми вам щиро кажемо: Україна у нас з’явилася не вчора і не два роки тому, ми живемо цим. У наших школах викладаються предмети рідною мовою, і наша молодь шанує звичаї», - прозвучало зі сцени від одної із учасниць творчого колективу «Вербиченька».

Справжнім ядром автентики Слобожанщини можна назвати, поза сумнівом, районний краєзнавчий музей у Новоайдарі, котрий зібрав найбільшу колекцію старовинного одягу в регіоні. У цьому ж приміщенні, що і колекція народних строїв, розташувався ще один унікальний музей – «Музей на крилах», котрий об’єднав понад 400 янголів із усього світу. В’язані, шиті, і вишиті, різьблені і ліплені – їх стали надсилати після зворушливого звернення десятирічної дівчинки: «Я знаю, чому у мене вдома війна. Звідси, певно, янголи полетіли». Маленькій україночці шлють ангелів з Києва і Слов’янська, Італії та Польщі.

- “У Краматорську нас приємно здивував рукодільний клуб «Краматорські бджілки», котрі своє захоплення поєднали з благодійністю та патріотичним вишколом, - додає Іванна. – А чи не найбільше нас вразили кремнієві розсипи та скелі, які розташовані в кількох кроках від центру міста. Не менш цікавою була і екскурсія на керамічний цех Юрія Ярового та Андрія Міщенка у Слов’янську, де усім розповідали про специфіку роботи з глиною”.

- «Така поїздка не залишає жодних сумнівів, що ми були саме в українських селах та містах, ми бачили Україну і жодні нав’язані стереотипи не повинні нас розділяти. На Донбасі люди з усіх сил намагаються вберегти своє, а це надзвичайно цінно», - ділиться враженнями від поїздки директор Учбово-методичного центру культури Буковини, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк.

1