Cлова Папієва про народну футбольну команду нагадують його відомий прожект з охолодженням батареями, - нардеп Бурбак

Cлова Папієва про народну футбольну команду нагадують його відомий прожект з охолодженням батареями, - нардеп Бурбак

12.09.2013, 05:06

Народний депутат України Максим Бурбак готовий фінансово підтримати футбольний клуб "Буковина", якщо схеми отримання та використання коштів у команді будуть прозорими.

- У понеділок, 9 вересня, губернатор Михайло Папієв заявив журналістам, що рятуватиме ФСК «Буковина» за допомогою народних депутатів. Ви вже готові підкласти плече?

- Для початку, перед тим як робити такі гучні публічні заяви, треба було справді розіслати це звернення народним депутатам. Особисто я ніякого звернення не отримував. Тому коментувати, що конкретно має на увазі  голова ОДА, мені складно. Поки що слова пана Папієва про народну команду більше нагадують відомий губернаторський прожект з батареями. Пригадуєте, які мали охолоджувати від спеки помешкання чернівчан?  Гарно звучить, але економічно провально. Так само і тут. Схоже, Михайло Миколайович розуміється на футболі, як я на гольфі. Звернення ще не розіслали, прозорих правил фінансування не оприлюднили, натомість вже чуємо погрозу:  імена тих, хто відмовиться платити, оприлюднять.  Пан Папієв тепер встановлює суму відкатів від усіх депутатів на існування команди? Чому саме він має збирати гроші на команду? Погодьтеся, складно такий підхід назвати конструктивним. 

Швидше за все спорт, улюблену футбольну команду тисяч буковинців знову роблять заручником політики. Але  це ми вже проходили під час минулорічних виборів до Верховної Ради України. І чим це закінчилося так само добре відомо.  Спочатку почесний президент клубу пан Михайлішин рік паразитував на цій темі, обіцяв золоті гори, райдужні перспективи, а  коли програв вибори сам і став нецікавий спонсорам, виявилося, що команда також  нікому не потрібна. Виходить ледь не цілодобово красуватися у кольорах команди на екранах телевізорів і на шпальтах газет  – це одне, а коли треба виконувати обіцянки, то почесний президент не при справах. Принаймні саме таку відповідь отримав від секретаря Чернівецької міської ради на моє звернення з вимогою прозвітувати про зроблене для команди.  Пригадуєте, вболівальникам обіцяли, що у першості України 2013/2014 команда потрапить до призової трійки і вийде до Прем’єр-ліги?  Замість цього нам повідомили про катастрофічний фінансовий стан ФСК «Буковина», відсутність коштів на її утримання.  Чи може команду спеціально довели до такого стану, щоб тепер вже інший очільник також міг на ній попіаритись? Чи голова ОДА Папієв і секретар міськради Михайлішин не з однієї Партії регіонів, чи у нас одна рука вже не знає, що робить інша? Спочатку створюємо проблему, щоб потім пан Папієв міг показати, як вправно може її розв’язати. Та ще й наперед оголосивши полювання на відьом. Але до чого тут спорт, улюблена команда, почуття вболівальників? Брати участь у цих політичних іграх я не збираюся.

- Що могло б засвідчити щирість намірів влади врятувати команду?

- Для початку було б непогано, щоб  почесний президент клубу пан Михайлішин сказав правду. І не ту правду, яку озвучила його прес-служба і написали у відповіді на мій депутатський запит.  Що він, як виявилося, має лише дорадчий вплив на справи команди, хоча ще зовсім недавно виборцям навіювали інше. Після року промивання мізків, коли вболівальникам втовкмачували думку, що з новим президентом всі проблеми клубу позаду, раптом з’ясовується, що фінансувати його мають народні депутати.  Нехай почесний президент клубу розкаже, як міська рада віддала земельну ділянку ТОВ ФСК «Буковина». Ще одній фірмі-нулівці, розмір статутного капіталу якої становить 960 гривень.  Може, перш ніж звертатися по допомогу до народних депутатів, нехай команді допоможуть засновники цієї фірми Роман Буздуга, Олександр Спектор, Микола Клим? Розкажіть громаді, що це за люди, а тоді вже просіть гроші  у депутатів.   Адже це вони, скинувшись по 320 грн., її зареєстрували. А міська рада відвела фірмі земельну ділянку на розі вулиць Головної та Ольги Гузар. Чернівчанам це подали, як створення торгового павільйону для торгівлі символікою ФСК «Буковина». Тільки забули повідомити, що договір укладено на п’ять років. А що далі? Перспектив для подальшого існування футбольної команди її почесний президент вже не бачив. 

- І все таки, за яких умов ви б пристали на пропозицію голови ОДА?

- По-перше,  з посади почесного президента ФСК «Буковина»  має піти пан Михайлішин.  Друге. Будь-які розмови про участь навіть не народних депутатів, а просто буковинців  у фінансуванні команди без прозорого аудиту діяльності клубу за останні кілька років  вважаю безперспективними. Без відповідей на питання хто, скільки  і  на що конкретно давав гроші, як вони використовувалися  рухатися вперед не можна.  На яких умовах до команди залучаються гравці, наскільки обґрунтованим є розмір суми, яка необхідна на утримання команди?  Чому ця сума ледь не вдвічі зросла порівняно з минулими роками?  За попереднього керівництва називали одну, від нинішнього чуємо іншу. Всі ці гроші справді витрачалися на команду, чи частина осідала у кишенях причетних до процесу їхнього освоєння? А може в цьому слід шукати причину того, що спонсори відмовилися від підтримки команди?  Нарешті зрозуміли, що увесь цей час їх банально розводили на гроші? Без аудиту тут ніяк не обійтися. Інакше, де гарантія, що через якийсь час клуб знову не оголосять банкрутом? Як засвідчує вітчизняна практика, спонсорські кошти на будь-яку справу часто розкрадаються причетними до них особами. Перешкодою для розкрадання має стати створення наглядової ради з залученням найширших кіл громадськості. Включно з представниками вболівальників. Прозорим  має  бути кошторис надходжень і витрат.  Без цього всі розмови про пошуки коштів для команди, оприлюднення якихось імен розцінюю як черговий обман мешканців краю.  Тільки тепер улюблену команду буковинців, чи те, що від неї залишилося внаслідок попереднього «мудрого» керівництва,  хоче використати вже  не секретар міськради Михайлішин, а голова ОДА Папієв. Визначтеся для чого вам потрібна команда – для самопіару чи для розвитку спорту на Буковині, а тоді виходьте зі своїми пропозиціями на люди.

Запитував Юрій Чорней

1


КОМЕНТАРІ (7)

Правильно говорить Бурбак, а папієв говорить, що взбреде на п'яну голову.

avatar

Юрій

10 вересня 2013 20:49

Брехун  цей Максимка Бурбакі.Гроші у Чернівчан украв, а сам жаднючий, що копійкою вдавиться!! 

І відчуває, що йому не спустять з рук таку його барижну вдачу, інтерв'ю роздає ! 

avatar

Олег

10 вересня 2013 21:05

Цей боров Бурбак разом з мажором і алкоголіком Каспруком хочуть взяти Чернівці і сосати баблос з  кожного трудяги. Чернівчани схаменіться. Краще вже Рідне Місто. Там хоч патріоти свого міста

avatar

Бот ригывський

11 вересня 2013 07:58

Бурбак оперує фактами і конкретними документами. А його опоненти можуть на своє виправдання тільки брудно лаятись. Але, як відомо.чим нижчий інтелект, тим гучніші образи.

avatar

Кирило

11 вересня 2013 11:17

Нехай Бурбак не прикидаэться бідним.

avatar

Олег

12 вересня 2013 07:22

Лиш Бурбак може зловтішатися від того, що Буковина підкосилась. Патріотик знайшовся

avatar

Бот ригывський

12 вересня 2013 15:22

Ну, Юра, как лизнул так лизнул, мо-ло-дец !

avatar

777

12 вересня 2013 15:24