«Чиста вода»: презентовано онлайн-карту забрудненості річок в Україні

«Чиста вода»: презентовано онлайн-карту забрудненості річок в Україні

07.07.2018, 20:44

Державне агентство водних ресурсів та Агенція журналістики даних презентували інтерактивну карту забрудненості річок в Україні «Чиста вода». Цей інструмент створено на основі відкритих даних про якість поверхневих вод за сприяння Державного агентства з питань електронного урядування у межах проекту USAID/UK aid «Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах»/TAPAS.  Міністерство екології та природних ресурсів підтримало розробку інструменту в рамках створення Загальнодержавної автоматизованої системи «Відкрите довкілля».

Відтепер громадяни матимуть легкий доступ до важливої інформації про стан води у річках України. Понад 400 пунктів контролю якості води в Україні, 16 параметрів забрудненості та хронологічний зріз у п’ять років лягли в основу інтерактивного інструменту, який дозволяє оцінити якість води у найбільших річкових басейнах України.

Ірина Овчаренко, Голова Державного агентства водних ресурсів: «Оприлюднивши дані про якість поверхневих вод в Україні на початку червня, ми мали нагоду спостерігати величезний ажіотаж з боку громадськості. Це й не дивно, адже вода – це один із найцінніших ресурсів, який має прямий вплив на якість нашого здоров’я та на рівень життя. Створена карта – це важливий інструмент, який дозволятиме громадянам контролювати якість води у річках та за потреби впливати на процеси, пов’язані із забрудненням поверхневих вод».

Інтерактивний інструмент «Чиста вода» дозволяє обирати конкретний річковий басейн та оцінювати якість води у ньому. Якщо рівень забрудненості у певному річковому басейні перевищує норму – користувач дізнається про це завдяки спеціальним позначкам. Є змога оцінити рівень забрудненості й за певними речовинами. Перелік із 16 параметрів включає в себе як корисні для води елементи, сполуки та процеси, так і ті, що змінюють її якість на гіршу.

«Це тільки перші, але важливі кроки. Наше завдання – щоб в майбутньому у новій системі «Відкрите довкілля» громадяни могли побачити усі необхідні дані, за якими у Європі оцінюється екологічний стан річок. Впевнений, що спільними зусиллями нам це вдасться. Для цього потрібно буде збільшити кількість показників, що вносяться до системи, і показати стан води на відповідних ділянках. Громадяни мають право отримати таку інформацію у зручний спосіб, а політикам вона вкрай необхідна для першочергового фінансування заходів з очищення річок та де це найбільше потрібно», –  наголошує Микола Кузьо, заступник Міністра екології та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції.

Особливістю інструменту є те, що на карті позначені підприємства, які за даними Державного агентства водних ресурсів найбільше забруднюють річки у кожній області. Користувач може з’ясувати, який саме обсяг забрудненої води скидає у річки кожне конкретне підприємство. А за допомогою спеціального графіка – відстежити, як змінювалася концентрація речовини-забруднювача в минулому, і якою вона є сьогодні. Наявність такої інформації по кожній річці допоможе активістам контролювати показники та за необхідності залучати спеціальні органи для відповідного реагування.

Олександр Риженко, Голова Державного агентства з питань електронного урядування: «Згідно з останнім випуском Global Open Data Index, лише 15 країн у світі публікують дані про якість води у відкритому машиночитному форматі. Україна місяць тому також пішла шляхом найбільш прогресивних країн у питанні збереження та покращення екологічної ситуації, відкривши дані про якість води, чим показала гідний приклад багатьом нашим сусідам і країнам ЄС. А вже сьогодні перший аналіз та візуалізація на основі цих даних презентовано на широкий загал, що дає можливість кожному українцю у доступній формі дізнатися про стан води поблизу свого місця проживання чи роботи».

Онлайн-карта дає змогу оцінити зміни стану води за останні п’ять років і надалі постійно оновлюватиметься – у міру того, як Державне агентство водних ресурсів оновлюватиме набори відкритих даних.

«Створюючи карту забрудненості річок на території України, ми мали на меті зробити чутливу екологічну інформацію доступною для науковців, екологів, громадських активістів, органів місцевого самоврядування та усіх зацікавлених громадян. Відкритість такої інформації сприяє більшому контролю з боку громади, кращому розумінню впливу промислових відходів на довкілля та контролю щодо дотримання законодавства в екологічній сфері, оперативному реагуванню з боку уповноважених державних структур та, зрештою, збереженню навколишнього середовища», – говорить Катерина Оніліогву, керівник напряму відкритих даних проекту USAID/UK aid “Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах»/ TAPAS.

Візуалізація «Чиста вода» є прикладом інтерактивних інструментів на основі відкритих даних державних органів, що дозволяють забезпечити доступ до суспільно важливих даних та представити їх у зрозумілій формі. «Такі інструменти, безперечно, сприяють прозорості та підзвітності влади в Україні. Ми, зі свого боку, завдяки допомозі міжнародних донорів, надаємо всебічну підтримку у створенні таких візуалізацій. Адже що більше даних державні органи публікуватимуть у відкритому форматі, то більше корисних та ефективних інструментів отримає громадськість», – переконаний Петро Матіяшек, керівник проектуUSAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»/TAPAS.

Сьогодні Державне агентство водних ресурсів є першим органом в Україні, що оприлюднює екологічні дані за найкращими міжнародними практиками. Дані моніторингу поверхневих вод публікуються за 16 основними показниками з 445 пунктів забору води на річках усіх основних річкових басейнів України. 

1