Чиновники заперечують, що учні однієї з шкіл Буковини масово захворіли на дизентерію та ентеровірусну інфекцію

Чиновники заперечують, що учні однієї з шкіл Буковини масово захворіли на дизентерію та ентеровірусну інфекцію

11.04.2013, 01:34

Головне управління Держсанепідемслужби у Чернівецькій області повідомляє про реєстрацію гострих кишкових інфекцій серед жителів с. Киселиці Путильського району. Так, у період з 17.03 по 21.03 надійшло одне екстрене повідомлення про захворювання на дизентерію та три – на ентеровірусну інфекцію учнів 5-их та 7-их класів загальноосвітньої школи у цьому населеному пункті. У навчальному закладі були відібрані добові проби, зразки води локального водопроводу на фізико-хімічні, бактеріологічні та вірусологічні дослідження, а також зразки продуктів харчування. Епідеміологічним розслідуванням було встановлено факти вживання тортів учнями під час святкування днів народжень.

З метою виявлення джерела інфекції було обстежено 45 осіб – школярів та персонал харчоблоку. 19 березня було винесено постанову про тимчасове припинення функціонування шкільного харчоблоку. У зразках води, які були відібрані в громадських криницях та домашніх осередках, позитивні результати не реєструвались.

30 березня до Путильської центральної районної лікарні госпіталізовали 4-ох осіб з проявами гострих кишкових інфекцій. Серед госпіталізованих 2-оє дорослих та 2-оє дітей віком 1,5 і 3 роки. За результатами лабораторних досліджень в одного хворого виявлено збудник дизентерії, у вогнищах гострих кишкових інфекцій проведено комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів.

Станом на 2 квітня було відновлено функціонування харчоблоку загальноосвітньої школи в с.Киселиці. Протягом останніх двох тижнів екстрених повідомлень про реєстрацію випадків гострих кишкових інфекцій серед школярів навчального закладу до відділу здійснення держсанепіднагляду у Путильському районі Вижницького міжрайонного управління головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області не надходило.

В повідомленні також йдеться, що в регіональне управління Держсанепідслужби неодноразово зверталися представники засобів масової інформації щодо масових інфекційних захворювань в с.Киселиці на Путильщині. З метою перевірки цих  повідомлень спеціалістами відділу здійснення держсанепіднагляду у Путильському районі та Путильської центральної районної лікарні було запроваджено ретельний моніторинг стану здоров’я жителів села. Інформація щодо масової захворюваності населення не підтвердилась. Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23.05.2002 № 190 «Про надання позачергових повідомлень Міністерству охорони здоров’я України» позачергове повідомлення про дизентерію та інші гострі кишкові інфекції надається при реєстрації 5 і більше випадків в межах організованого колективу протягом одного інкубаційного періоду, повідомляє Держсанепідслужба в Чернівецькій області.

1