Чиновники від освіти не скаржилися на якість: суд виправдав обвинуваченого директора фірми-постачальника молочної продукції садочкам у Чернівцях

Чиновники від освіти не скаржилися на якість: суд виправдав обвинуваченого директора фірми-постачальника молочної продукції садочкам у Чернівцях

23.10.2020, 09:51

Шевченківський районний суд Чернівців не виявив достатніх доказів для вироку постачальникові.

Днями Шевченківський районний суд Чернівців розглянув справу директора ТОВ «Торговий дім «Карпатський». Він постачав молочну продукцію міським закладам освіти протягом 2018 року, - пише ІА АСС.

Під час поставок в одній із партій дослідження виявили неякісну продукцію, через що згодом проти директора фірми розпочали кримінальне провадження за фактом службової недбалості.

Як ідеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень, фірма була офіційним партнером ТОВ «Молокозавод «Путильська молочарня». 

Ще 5 грудня 2017 року управління освіти і науки Чернівецької міської ради оголосило про закупівлю сирних продуктів - столового сиру та твердого сиру - для поставки в дошкільні навчальні заклади міста у 2018 році. У січні 2018 року переможцем став саме торговий дім «Карпатський», з яким й уклало угоду управління освіти.

Відтак протягом 2018 року компанія поставила 48 807 кілограмів молокопродукції на загальну суму 1 586 227 гривень.

Однак, у серпні того ж року експертиза харчових продуктів виявила у складі продуктів жири немолочного походження, а також занижену кислотність, що також могло свідчити про наявність рослинних жирів.

Водночас скарг від садочків та управління освіти до виробника не надходило. 

Так, у судовому засіданні головний спеціаліст з дошкільної роботи управління освіти Чернівецької міської ради пояснила, що вони перевіряли якість страв і продукти, перевірка проводилась лише за зовнішніми ознаками. І в неї претензій до зовнішнього вигляду сиру кисломолочного не було. А щодо якості сиру кисломолочного, то від дошкільних навчальних закладів скарг не надходило.

Інший свідок, інженер-технолог з організації харчування в управлінні освіти Чернівецької міської ради у судовому засіданні пояснила, що вони пробували сир кисломолочний на смак - він був нормальний. Крім того, сир кисломолочний на вигляд відповідав вимогам. У 2018 році скарг на сир кисломолочний вони також не отримували, нарікань на готові страви не було.

Управління освіти знаючи, що поставлений до дошкільних навчальних закладів сир кисломолочний не відповідає вимогам договору, не зверталось до ТОВ «Торговий Дім «Карпатський» зі скаргами на невідповідність поставленої продукції і не розірвали договір.

Тож, представники фірми-постачальника нічого не знали про невідповідність продукції нормам – освітяни не скаржилися, а відповідальність за якість несе виробник («Путильська молочарня»).

Водночас в експертів виникли сумніви щодо неякісності продукції. Бо єдиним доказом цього є результати протоколів, висновок яких самі дослідники визнали некатегоричними.

Тож, у матеріалах справи немає безсумнівних підтверджень тому, що сир кисломолочний поставлявся неякісним весь період поставки - з січня по листопад 2018 року.

Навпаки - допитані в судовому засіданні працівники Управління освіти Чернівецької міської ради пояснили, що протягом 2018 року жодних скарг від працівників дошкільних навчальних закладів чи батьків дітей щодо неякісності сиру до них не надходило.

Врахувавши це, суд вирішив, що переконливі докази відсутні, а отже обвинуваченого директора фірми-постачальника необхідно виправдати.

Фото ілюстративне

Джерело: https://acc.cv.ua/ 

1