Чи потіснять 'фронтовики' нинішніх керівників 'Батьківщини' в областях?

Чи потіснять "фронтовики" нинішніх керівників "Батьківщини" в областях?

09.05.2013, 02:30

-- Пане Ілик, а які зараз відбуваються процеси в "Батьківщині"? Чи дійсно партія зіллється з "Фронтом змін", а відповідно, фронтовики в керівництві обласних організацій потіснять нинішніх керівників "Батьківщини" в областях? Запитав Богдан КУФРИК (газета "Експрес") у народного депутата України Романа Ілика.

-- Правда є в тому, що говорить незмінний лідер партії Юлія Тимошенко. Її мрія -- побачити одну об'єднану опозиційну партію, в котру б влилися всі партії, що йшли до парламенту у форматі об'єднаної опозиції, й разом з "Ударом" та "Свободою" створити єдину потужну партію. Всі партії, котрі ввійшли в об'єднану опозицію, мають підстави вести перемовини й утворити одну партію. Але це тривалий процес i непростий. Він лежить у правовій площині. Партію, що вже iснує, з'їзд повинен спочатку розпустити, а вже потім її члени можуть вступати в іншу партію. Якщо наші колеги з інших партій ухвалять таке рішення й забажають вступити в "Батьківщину", ми лише вітатимемо таке рішення. Адже це підсилить партію.

Директор Інститута глобальних стратегій Вадим Карасев раніше заявляв, що голови обласних організацій "Батьківщини", вимагаючи вигнати з фракції тих депутатів, які  не голосували за відставку  Азарова, насправді виступили особисто  проти Арсенія Яценюка. Карасьов вважає, що реальна причина ініціативи – спроба розхитати під Арсенієм Яценюком крісло керівника фракції. Політолог звернув увагу, що ті, кого хочуть вигнати з фракції - люди Яценюка. Експерт переконаний, що заява обласних організацій "Батьківщини" викликана тим, що Яценюк почав активно готуватися до  об’єднання "Фронту змін" з "Батьківщиною", щоб потім очолити об’єднану партію.

За інформацією Тиждень.ua, вже 18 травня, на фінальній акції «Вставай, Україно!» він може отримати біло-сердечний партквиток. З одного боку це означатиме практичну реалізацію ідеї Тимошенко про злиття всіх опозиціонерів в єдину монолітну силу, котра б протидіяла чинній владі. І зробить це саме  Яценюк. А з іншого це також означатиме, що політичний проект «Фронт змін» остаточно припинить своє існування.

 "В "Батьківщині" багато хто незадоволений Яценюком і не хочуть, щоб він став на чолі партії. Тому вони й винесли цей скандал на публіку", - пояснив Карасьов. Ідеологом «повстання» став керівник київської міської «Батьківщини» Юрій Одарченко, котрий має зуб персонально на Мартиненка. З’ясування стосунків може статися одразу після затяжних травневих свят, після поновлення пленарної роботи парламенту, - прогнозують експерти.  Водночас Карасьов  вважає, що усунути  Яценюка бунтівникам не вдасться.

Як засвідчили останні опитування громадської думки, незважаючи на те, що більшість українців  вважають лідером вітчизняної опозиції Тимошенко, в очах людей саме Арсеній Яценюк має найвищий після неї лідерський опозиційний рейтинг. Арсенія Яценюка назвали лідером опозиції 22,9%  опитаних Центром Разумкова. (Показник Юлії Тимошенко - 31,6%). Решта політиків відстають від фаворитів. 8,9% вважають лідером української опозиції Віталія Кличка, 7,7% - Олега Тягнибока, 2,3% - Петра Симоненка, 1,6% - Анатолія Гриценка, 0,9% - Юрія Луценка. Тимошенко як лідера опозиції частіше за інших політиків називають жителі Заходу, Центру і Півдня країни, а на Сході - рівною мірою Тимошенко і Яценюка.

Водночас питання голосування  народних депутатів парламентської фракції ВО «Батьківщина» за резолюцію про недовіру  Кабміну Азарова буде розглянуто на засіданні фракції 13 травня. Про це повідомив її голова Арсеній Яценюк.  «Якщо хтось з об’єктивних причин не проголосував  – це одна ситуація. Якщо таких причин не було  – ми розглянемо це на фракції», – цитує Яценюка прес-служба ВО «Батьківщина».

1


КОМЕНТАРІ (1)

 Стверджую, що не потіснять, так сказати  не на тих напали. Структура в Батьківщині є, у ФЗ її немає, такі собі групки людей фронтовиків. Хочуть вливатися хай вступають в нашу партію як того вимагає Статут.  А ті хто керував в областях Батьківщиною, ті і будуть керувати, звичайно якщо їх оберуть на конференціях.   Але щоб Яценюк призначав своїх- дзуськи. Він уже наскладав списки нардепів і видно до чого це призводить.

avatar

Батьківщинівець

08 травня 2013 23:54