Чи матиме юнацька бібліотека у Чернівцях єдине приміщення?

Чи матиме юнацька бібліотека у Чернівцях єдине приміщення?

22.08.2015, 20:56

Понад сім років два відділи одного закладу розкидані по різних кутках Чернівців.

У самому центрі Чернівців на площі Соборній донедавна розміщувалася єдина в області юнацька бібліотека. Вона працювала тут з 1945 року. Та коли у міської влади з’явилися амбітні плани перетворити чернівецьку «Соборку» на подобу столичного Майдану з модерновими над- і підземними будівлями, над бібліотекою завис дамоклів меч. За планом, на місці її непоказної одноповерхової будівлі мав вирости елітний готель. На першому поверсі котрого, запевняли чиновники, інвестор передбачив приміщення для бібліотеки. Як мали функціонувати під спільним дахом фешенебельний готель і бібліотека для школярів та студентів, — питання цікаве. Проте до нього справа не дійшла, оскільки через брак коштів будівництво інвестор не розпочав досі. Бібліотеку, втім, давно «попросили на вихід». Першим нібито лише на час будівництва готелю відселили читацький зал. Його перевели в інше приміщення середмістя, мабуть, резонно розсудивши, що 15—20 хвилин пішки від абонемента до читацького залу та — у зворотному напрямку для молодих ніг тільки на користь.

«Спочатку обіцяли і нас переселити в сусіднє із читацьким залом приміщення, однак у ньому розмістили міський інформаційно-туристичний центр. А нам запропонували перейти в підвал під залом, що було б згубним як для здоров’я юних читачів, так і для книжок, — каже завідувачка абонементського відділу юнацької філії Чернівецької обласної наукової бібліотеки Катерина Сергійчук.

Колектив бібліотеки був категорично проти, тому звертався по допомогу до влади різних рівнів, до народних депутатів і партій. На нього зглянулися лише після публікації в газеті «День». І хоча про возз’єднання розпорошеної бібліотеки не йшлося, абонвідділу бодай запропонували більш відповідне приміщення. Щоправда, мало не через півміста від читацької зали.

«Найбільше ми переживали, що через віддаленість від центру втратимо читачів. Та й обладнати добре відремонтоване приміщення на вул. Головній, 128 було нічим. Старенькі меблі розсипалися, бракувало стелажів, вітрин. Із цим нам допоміг онук відомого письменника Михайла Івасюка, депутат обласної ради Михайло Павлюк, його колега по депутатському корпусу Володимир Куліш, банки та підприємці. Так, підприємство «Імпульс» виготовило для нас красиву кафедру для видачі книжок, стелажі для періодики, на кшталт тих, які є в бібліотеці Верховної Ради тощо. А позаяк до бібліотеки почали навідуватися батьки з дітьми, доброчинці обладнали дитячий куточок. Тож тепер, з огляду на наш гарний інтер’єр, дехто із нових відвідувачів цікавиться, чи не приватна це, бува, бібліотека. Не звикли у нас, що державний бібліотечний заклад може виглядати стильно й сучасно.

Поталанило й із читачами. Їхня кількість за півтора року роботи на новому місці збільшилася на 15—20%. Причому, крім молоді, сюди тепер ходять і дошколята, і пенсіонери, й навіть цілі сім’ї, а останнім часом до бібліотеки записалося вже майже три десятки переселенців. Завдяки багатим фондам, котрі постійно поповнюють пересічні чернівчани, даруючи власні зібрання, бібліотека має змогу задовольнити інтерес до книжки людей різного віку та уподобань. А він, інтерес до читання, сьогодні дедалі зростає», — з приємністю констатує Сергійчук.

«Це добре, що, всупереч побоюванням, у колег на новому місці все склалося, — каже завідувачка юнацької філії Чернівецької обласної наукової бібліотеки Валентина Кугут. — Однак це не вирішує нашої головної проблеми. Понад сім років два відділи однієї бібліотеки працюють нарізно, розкидані по різних кутках міста. Переполовинено наші фонди, а це понад сто тисяч примірників, та й каталогу видань на абонементі немає, бо він — у нас. Це створює великі незручності відвідувачам. Проте, якщо відверто, вже втрачаємо надію, що колись знову зберемося разом. Із огляду на реалії, маємо намір зробити електронний каталог, але комп’ютерів для цього катма».

Валентина Миколаївна делікатно змовчала про низку інших, побутових, проблем. Оскільки читацька зала розміщена в житловому будинку на вул. Головній, 14, трапляється, що сусіди її заливають. Крім цього, другий рік з цієї старовинної будівлі сиплеться карниз, тому вхід-вихід до бібліотеки — свого роду гра в рулетку.

«Про юнацьку бібліотеку не забуваємо, й, знаєте, вочевидь незабаром з’явиться можливість виправити абсурдну ситуацію. У Чернівцях триває ліквідація районних рад, а внаслідок реформування судів і прокуратури ліквідують їхні міські підрозділи. Внаслідок цього в місті звільниться багато приміщень, одне з яких плануємо віддати під бібліотеку», — вселяє оптимізм начальник управління культури Чернівецької облдержадміністрації Віра Китайгородська.

Якщо її слова справдяться, то після майже десятиліття поневірянь бібліотека, якій цього року зрівнялося 70 років з часу створення, врешті дочекається свого зоряного часу.

Анна ГАРГАЛЯ, Чернівці
20 серпня, 2015 
 

Джерело: http://m.day.kiev.ua/uk/article/cuspilstvo/chy-matyme-yunacka-biblioteka-yedyne-prymishchennya

1