Чи достатньо одного професіоналізму, щоб перемогти на кадровому конкурсі на високу державну посаду?

Чи достатньо одного професіоналізму, щоб перемогти на кадровому конкурсі на високу державну посаду?

13.01.2017, 13:43

На президентському кадровому конкурсі наш земляк Руслан Панчишин засвідчив  високий професіоналізм, проте переміг інший претендент

Закон «Про державну службу», який мав дати старт реформі державного управління, набув чинності 1 травня 2016 року. Тепер в Україні державних службовців категорії «А» не призначають, а обирають на конкурсі. Обирає новостворена Комісія з питань вищого корпусу державної служби. Потім, після узгодження з Кабміном, указ про призначення переможця конкурсу на посаду має підписати президент, - нагадали журналісти програми «Схеми» - це  спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

Колишній мер Новодністровська Руслан Панчишин брав участь у відкритому кадровому конкурсі на посаду голови Миколаївської обласної держадміністрації. Відомий у Чернівецькій області громадський діяч дійшов до фіналу, в якому всі претенденти на високу посаду отримали однакові ситуаційні завдання. Комісія тоді віддала перевагу народному депутатові від "Блоку Петра Порошенка" Олексію Савченку, якого й було призначено головою Миколаївської ОДА.

Проте одразу після цього рішення виник гучний скандал.  Журналісти програми "Схеми", отримавши доступ до документів презентації і результатів тестової роботи переможця конкурсу, з’ясували, що Олексій Савченко у своїй письмовій презентації на конкурсі припустився численних помилок. На кожній сторінці презентації Савченка, підготовленої під час роботи над ситуативним завданням, можна помітити десятки помилок у словах. Проте найбільша проблема виявилася навіть не в самих помилках - численних друкарських помилках, невідповідності у відмінках, а інколи й незрозумілих мовних зворотах, а в рівні самої відповіді переможця.

Численні експерти одразу заговорили про можливість змови. Жоден із членів комісії не звернув уваги на численні граматичні помилки у презентації кандидата і не поставив жодного запитання щодо якості написання роботи, наголошують журналісти http://www.pravda.com.ua/. А експерти зробили невтішний висновок: основної мети нововведення – унеможливити корупційні призначення, коли на посаду призначають близьку чи потрібну людину за попередньою змовою з претендентом або навіть за хабар, наразі не вдалося.   

Оскільки Руслан Панчишин вийшов у фінал цього конкурсу buknews поцікавився його враженнями від його проведення.  На прохання журналістів пан Панчишин пошукав і знайшов свої відповіді на ситуаційне завдання – однакове для всіх претендентів, і в якому переможець наробив численних помилок.

Достатньо порівняти відповіді обох претендентів – професійні Панчишина і примітивні Савченка, щоб зрозуміти, хто з них двох насправді засвідчив готовність обійняти високу державну посаду. Проте конкурсна комісія вирішила інакше. У листопаді суд зобов’язав Національну  поліцію розслідувати, як Савченко пройшов конкурс на посаду.

Напередодні аналогічного кадрового конкурсу в Чернівцях на посади заступників голови Чернівецької ОДА ця інформація є особливо  актуальною. Можливо, бодай її оприлюднення не дасть пройти кадровим договорнякам, коли переможці відомі ще до конкурсу.

ДОВІДКОВО: Як повідомий сайт www.chas.cv.ua, коли звільнилось крісло першого заступника голови Чернівецької ОДА, з'явилося кілька претендентів на крісло. Зокрема,  на конкурсі з’явився Михайло Павлюк. З ним ще є три особи.  Савкін не подав свою кандидатуру на посаду першого заступника голови ОДА. Натомість подав лікар-ортопед Ткачук. А також Приказка і Руслан Панчишин. 

На фото:

Відповіді Руслана Панчишина.

 А це презентація переможця депутата Олексія Савченка – у ній низка помилок.

1