Чи буде у порядку денному Зеленського для Чернівецької області питання завершення реконструкції 'золотого' перинатального центру?

Чи буде у порядку денному Зеленського для Чернівецької області питання завершення реконструкції "золотого" перинатального центру?

21.08.2019, 22:56
Незабаром у Чернівецьку область приїде Президент України Володимир Зеленський. Не знаю, які завдання він даватиме місцевим елітам. Чи буде у його порядку денному для Чернівецької області завершення реконструкції перинатального центру? - поцікавилася чернівчанка Наталія Гусак. 
 
Перинатальний центр у Чернівецькій області почали реконструювати ще у січні 2012 року. На реконструкцію тоді планували витратити 79 млн. гривень з державного бюджету. Загальна кошторисна вартість об'єкту  у 2019 році вже становить 161 млн.грн.  Наразі вже  освоєно 127 млн.грн. на цей об'єкт і ще не вистачає  17,8 млн.грн. для завершення реконструкції.  
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пуршага висунув Гройсману і нардепам вимогу, за якої завершить реконструкцію перинатального центру у Чернівцях
 
Скільки треба ще грошей, часу, дитячих смертей, щоб Пуршага нарешті добудував перинатальний центр?
 
Вартість реконструкції перинатального центру  з 2012 до 2019 року зросла на 82 млн.грн.
 
Ми дослідили хто у кого, коли і скільки просили грошей для завершення реконструкції довгобуду перинатального центру.
 
Розпочинали реконструкцію об'єкту ще за часів президентства Януковича і губернаторства Папієва. Але окрім дороговартісного обладнання за 23 млн.грн. у донецьких фірм з офшорним корінням та влада нічого особливого для реконструкції центру не зробила.
 
Надія Вірна писала ще у 2016 році про те як через субпідряди з корупційним запашком закупляли обладнання для перинатального центру (http://bit.ly/2KM1wVf).
 

Світлина запозичена на порталі  acc.cv.ua

Після Революції гідності новий губернатор краю Р. Ванзуряк (03.2014 – 11.2014) за час своєї роботи одноразово звернувся до Прем'єр – міністра Арсенія Яценюка з проханням виділити кошти на завершення об'єкту і одноразово до  Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України. Просив тільки 50 млн.грн. 
 
До призначення нового губернатора у січні 2015 року Чернівецька обласна державна адміністрація надіслала звернення з проханням посприяти у фінансуванні в розмірі 50 млн.грн. до нардепів О. Продан, І.Рибака, О.Богомолець та А.Павелка.
 
Новий губернатор О.Фищук  вже у лютому 2015 року звернувся до Прем'єр – міністра Арсенія Яценюка з проханням виділити вже 70 млн.грн. на цей об'єкт. Хоча в березні 2015 року  начальник управління капітального будівництва О. Пуршага клопотав в нардепа М.Бурбака про необхідність 50 млн.грн. на завершення об'єкта.
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пуршага не вважає перинатальний центр пріоритетом
 
До топ-5 антигероїв за версією “Закупівлі Чернівці” потрапив Олександр Пуршага
 
За часів губернаторства О.Фищука (02.2015 -11.2018) направлено 27 звернень з проханням виділити фінансування з державного бюджету на реконструкцію перинатального центру. По чотири звернення отримали прем'єри А. Яценюк та В.Гройсман, нардеп М. Бурбак, Міністерство фінансів України  та Міністерство охорони здоров'я України.
 
Але цікаве інше – обсяг коштів, який запрошувався у зверненнях. Наприклад, у лютому 2015 року в Прем'єр – міністра  Арсенія Яценюка просять виділити на об'єкт 70 млн.грн., а вже через два місяці  цього ж року - 95 млн.грн., у жовтні 2015 року знову 95 млн.грн, а вже у грудні 2015 року – 142,9 млн.грн. У більшості листів-звернень не вказується чітка кошторисна вартість об'єкта.
 
 На рис.1 представлено як змінювалась сума фінансування у офіційних зверненнях облдержадміністрації
 
 
 
 У 2019 році  Чернівецька обласна державна адміністрація, яку очолює Михайло Павлюк надіслала звернення з проханням посприяти виділенню коштів на реконструкцію перинатального центру Президенту України П. Порошенку, Міністерству Фінансів України, нардепу М. Федоруку та Д. Кулебі з проханням виділити 76 млн.грн.

 

 Світлина запозичена на порталі  molbuk.ua

За 6 років 37 звернень до різних державних органів, посад у виконавчій та представницькій владі. Найбільше з усіх просили Прем'єр – міністра Арсенія Петровича Яценюка та КМУ, який він очолював. Натомість, КМУ за часів прем'єрства В. Гройсмана виділив з державного бюджету  у  лютому 2017 року 45 млн.грн. та у червні 2018 року 43 млн.грн.
 
І найголовніше. Всі ці роки аргументація до виділення коштів  однакова. Чернівецька область єдина в Україні, яка не має обласного перинатального центру. Створення такого центру сприяло б зниженню малюкової смертності на 12,5%, материнську інвалідність і смертність на 50 %.
 
Сухі цифри говорять, що з кожним новим губернатором кошторисна вартість реконструкції  зростала.  Невдовзі матимемо нового очільника області. Цікаво чи вистачить йому сил і натхнення завершити такий потрібний для області об’єкт?
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернівецьке УКБ віддало ще понад 40 млн грн на реконструкцію перинатального центру фірмі, яка підробляла акти на цьому ж об’єкті
 
Вартість будівництва перинатального центру у Чернівцях зросла у два рази: від 79 до 159 мільйонів гривень

П.С. Усі звернення можна подивитися ось тут - https://drive.google.com/drive/folders/1rKBflQbKaVUo1XsVStaSvmy-vZjdtbG2?usp=sharing
 
Джерело: https://patientbukngo.blogspot.com/2019/08/blog-post.html?fbclid=IwAR0KxohVvu3HKDfRXygOe5IddIhxz1T-l2w2MHKSRh6CnsUPGA1A5KUUcP0
1