Чотирнадцять українських письменників розкажуть про тих, хто творить Різдво

Чотирнадцять українських письменників розкажуть про тих, хто творить Різдво

10.11.2021, 17:18

У дитячому арт-видавництві «Чорні вівці» вийде друком нова святкова книжка «Хто творить Різдво». Її упорядниця та авторка одного з оповідань – українська письменниця, літературознавиця та перекладачка, що мешкає в США – Оксана Лущевська. У збірці читач знайде 14 історій сучасних українських дитячих авторів, серед яких: Галина Вдовиченко, Сергій Осока, Катерина Міхаліцина, Володимир Арєнєв, Валентина Вздульська, Христя Венгринюк та інші. Ілюстрації до збірки зробила художниця та письменниця Інна Масляк. До речі, одна з її книжок цього року ввійшла в Longlist World Illustration Awards 2021 в Лондоні.

«Хто творить Різдво» побачить світ вже у грудні. Видання містить оповідання про людей, які завдяки своїм професіям з року в рік допомагають підтримувати та формувати українські святкові традиції. А ще тут йдеться про тих, хто робить добро на свята й не тільки.

«Ідея створити книжку, – говорить Оксана Лущевська, – виникла при читанні британського журналу The Simple Things, який видається інді-видавництвом The Iceberg Press. В одній статті йшлося про локальність і кількох людей, які творили атрибутику Різдва. І ще йшлося про те, як їх підтримати, власне, де придбати їхню продукцію. Ідея підтримки локального популярна і в США, де я живу з 2004 року. На будь-який конференції з дитліту, що я відвідувала впродовж багатьох років, завжди йшлося про те, що перш, ніж шукати щось у заокеанні – погляньте у свій двір. От, власне, підтримка локальності в США та Великій Британії – це свідомий must. Нам, в Україні, треба активно запозичувати оце поняття свідомої поваги до нашої локальности. І всіляко підтримувати українських творців і виробників. Ця книжка «Хто творить Різдво» особлива тим, що для неї писали кращі українські автори про українських творців Різдва і про відчуття святковості по-українськи. І від цього відчуття в мене, сказати словами видатного Івана Малковича, в серці – коляда. Думаю, що коли читачі читатимуть книжку, то їм теж буде так святково, як мені».

Її підтримує і головна редакторка дитячого арт-видавництва «Чорні вівці» Христя Венгринюк. «Ми так завжди чекаємо новорічних та  різдвяних свят, міркує письменниця, – але ніколи не задумувалися про те, хто ж таки творить Різдво, хто стоїть за усією цією красою, хто дарує нам настрій. Якщо відкрити завісу, то можна поринути у світ дуже цікавих та особливих професій. Впевнена, що і діткам, і дорослим цікаво дізнатися про них більше. Саме тому до книжки були запрошені 14 відомих сучасних дитячих письменників, які у формі казки розповіли про професії людей, котрі беруть участь у творенні Різдва. Мушу зізнатися, що вийшло дуже затишно, цікаво і святково».  

До 30 листопада на сайті діє передпродаж цієї книжки: https://cutt.ly/PTiVll5

Хто творить Різдво / упор. Оксана Лущевська ; ілюстрації Інни Масляк. – Чернівці : Чорні вівці, 2021. – 96 с.

1