Чому міська влада тримає гроші на депозиті, у той час як Чернівцям хронічно бракує коштів для вирішення нагальних проблем?

Чому міська влада тримає гроші на депозиті, у той час як Чернівцям хронічно бракує коштів для вирішення нагальних проблем?

12.06.2020, 15:53

Традиційною відповіддю для чернівчан при спробі знайти фінансування на вирішення нагальних міських проблем є «у міста немає грошей», проте це не так. Впродовж останніх років Чернівецька міська рада постійно зберігає гроші на банківських депозитах. Станом на 1 червня на депозиті знаходиться 102,6 млн.грн. Ці гроші розміщені під 13,5% річних. За 5 місяців цього року місто заробило 6,06 млн.грн. відсотків по банківському депозиту. А якими є втрати від того, що ці гроші не використовуються на потреби міста?

Запитує  Центр реформ та розвитку - Чернівці.

1. Через недофінансування програм по модернізації інфраструктури міста (водопостачання, каналізація, теплопостачання, утилізація сміття та ін.), щороку доводиться виділяти сотні мільйонів гривень з бюджету м.Чернівці на фінансову підтримку стратегічних комунальних підприємств (наприклад на 2020 рік заплановано виділити 304,9 млн.грн.).

2. Практично щороку зростає вартість будівельних та ремонтних робіт. Ті роботи, які цього року можна було виконати за 10 млн.грн. у наступному вже будуть коштувати як мінімум на 20-30% дорожче (при цьому вартість у деяких випадках зростає в рази).

3. Стан доріг в м.Чернівці є просто критичним. Щороку здійснюється здебільшого лише ямковий ремонт, на капітальний не вистачає грошей, а середній поточний ремонт (за прикладом ремонту трас державного значення) не здійснюється взагалі. Скільки місто втрачає від цього?

4. Цього року швидше за все без фінансування залишаться проекти, підтримані громадою м.Чернівці по бюджету ініціатив. Це була чи не єдина можливість активних громадян хоч якось позитивно вплинути через реалізацію важливих для міста проектів на життя громади.

5. Хронічно недофінансованими є: медицина, освіта, соціальний захист, культура, спорт та інші соціально важливі для життя громади напрямки.

Панове Олексій Каспрук, Василь Продан, Антоніна Бабюк, можливо варто не тримати гроші на депозиті, а здійснити їх перерозподіл на потреби розвитку громади міста?

Джерело: http://chernivtsy.eu/…/na-depozytah-gromada-chernivtsiv-za-…

1