Чому Кличко не зможе стати Президентом: юридичні аспекти

Чому Кличко не зможе стати Президентом: юридичні аспекти

28.09.2013, 00:13

Сенсаційна інформація про те, що лідер “Удару” має дозвiл на проживання у Німеччині, перекреслює будь-які його шанси на посаду Президента в Україні

Річ у тім, що, згідно з чинним законом про вибори Президента, претендент на цю посаду має проживати "в Україні протягом десяти останніх перед днем виборів років”.

Далі у законі йдеться про те, що "місце проживання визначається, згідно iз Законом "Про свободу пересування і вільний вибір місця проживання в Україні".

А ось тут для Кличка - справжня пастка. Цей закон визначає, що "місце проживания -- це адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком ПОНАД шість місяців на рік".

У чому ж тут заковика? У минулому Кличка.

Усім відомо, що він часто бував за кордоном, жив там певний час. Але інформація, яка з'явилась цього року, стала холодним душем для всіх, хто покладав на Кличка надії у президентській кампанії: виявляється, він не просто був за кордоном, а ще й у певний період звернувся до компетентних органiв Німеччини з проханням дати йому дозвiл на проживання у цій країні.

Партія політика навіть не пробувала заперечити цього факту. "Лідер “Удару” має право на проживання в Німеччині, що не суперечить українському законодавству та його українському громадянству", - йдеться у листі прес-служби на запит “Української правди".

Так, справдi, українському законодавству наразі це не суперечить. Але досить буде Кличку подати заяву на реєстрацію кандидатом у депутати, і він відразу входить у конфлікт із законом.

Чому? Та тому, що статус резидента Німеччини з дозволом на проживання можна отримати у тiй країнi тiльки на тій підставі, якщо людина проживає там ПОНАД шість місяців на рік.

Таким чином, якщо Кличко отримав у педантичних німців дозвiл на проживання, отже, він виконав усі вимоги закону, жив певний час у Німеччині - понад шість місяців упродовж року. Себто Кличко міг приїжджати, виїжджати, його могли час від часу бачити у Києві, але сумарно понад шість місяців він мав перебувати у Німечині.

Це означає, що він НЕ МІГ у той самий перiод бути в Україні понад шість місяців того ж таки року.

А це вирок для Вiталiя Кличка як для потенційного кандидата у Президенти. Можна зі стопроцентною впевненістю стверджувати, що ЦВК, дотримуючись закону про вибори Президента, не зареєструє його кандидатом.

А все так гарно починалося: різке зростання рейтингу, парламентська фракція, амбіції очолити країну. І тут -- як грім з ясного неба - поширення в інтернеті інформації про те, що лідер “Удару” має дозвiл на проживання в іншій країні.

Дивує у цій ситуації лише одне: невже мільйонер Кличко пошкодував грошей на юристів, які розтлумачили б йому норми імміграційного законодавства, попередили про можливі наслідки життя на дві країни.

Найсмішніше, що ще навесні цього року в інтерв'ю британському телеканалу BBC Кличко сам, як кажуть, “спалився”. “Так, я живу в Німеччині майже 13 років”, - сказав боксер.

То що тепер робитиме Кличко? Про це - у розмові з керівником юридичної компанії Дмитром Євдокимовим.

- Що потрібно для того, аби отримати в Німеччині посвідку на проживання?

- Посвідка на проживання переважно є одним з етапів для отримання громадянства. Спочатку людина отримує візи, потім дозвiл на проживання (тимчасове та постійне), а потім уже може претендувати на паспорт громадянина. Однак процес цей тривалий і складний.

Для того, щоб отримати жадану посвідку, яка дає право на проживання, треба отримати спочатку кілька довготермінових віз підряд. Адже, аби в державах Євросоюзу, наприклад, мати право на проживання, в країні потрібно легально перебувати безвиїзно певний перiод. У Німеччині це 5 років, упродовж кожного з яких ти маєш понад шiсть
місяців бути у країнi. Спочатку дають дозвiл на тимчасове проживання, потім можна просити посвідку на постійне проживання. І в тому, і в іншому випадках слід проживати в країні понад шість місяців на рік. У Євросоюзі з цим жорстко.

Винятком серед держав ЄС є хіба що Латвія, яка надає право на проживання після придбання нерухомості в цій країні, жити там понад шість місяців на рік необов'язково.

- А винятки з правила передбачені?

- Так. Особі можуть надати дозвіл на проживання i навіть громадянство, якщо вона має видатні заслуги перед державою. Але у випадку з Кличком, то не думаю, що він міг би мати серйозні заслуги перед Німеччиною. Бо ж він є громадянином України, як спортсмен виступав під прапором і під звуки гімну нашої держави.

- Отримавши посвідку на право проживання, якихось особливих вимог дотримуватися треба?

- Найголовніша - людина зобов'язана перебувати на території країни понад 6 мiсяцiв на рік. Інакше цей документ на право проживання у Німеччині Віталій Кличко втратив би. А він його досi не тільки не втратив, а, судячи з років, які спливли, отримав пролонгацію. Отже, чiтко дотримувався німецького закону.

- Якщо лідер “Удару” справді проводив останнім часом по півроку і більше за межами нашої держави, то чи матиме він право балотуватися на президентський пост?

- Тривале проживання у Німеччині може серйозно йому завадити у боротьбі за цю посаду. Подати свою кандидатуру в Центральну виборчу комісію він матиме право. Однак якщо або ЦВК, або політичні опоненти подадуть до суду, і той встановить, що Кличко справді тривалий час не жив в Україні, його можуть навіть не зареєструвати кандидатом.

- Яка ж перспектива розгляду такої справи?

- Встановити тривалість перебування за кордоном лідера “Удару” досить просто -- на підставі даних Державної прикордонної служби. Опоненти пробуватимуть доводити, що Вiталiй Кличко перебував в Україні останніми роками менше, аніж по шість місяців.

Якщо вже буде рішення суду про заборону Кличковi балотуватися, то Центральна виборча комісія просто не матиме права його зареєструвати.

Хто ж замість Кличка?

Інформація про те, що Віталій Кличко не зможе зареєструватися кандидатом у Президенти (через невиконання норми Конституції про десятирічне проживання на території України), стала справжнім шоком для його прихильників.

Юридична ситуація для Кличка справдi патова. Він має дозвiл на проживання у Німеччині (що підтверджує його прес-служба), а це означає, що він виконав норми німецького імміграційного законодавства. Воно вимагає, що людина з таким документом мусить понад шість місяців на рік жити на території Німеччини. Водночас українське законодавство каже про цілковито протилежне: кандидатом у Президенти може стати лише людина, котра живе в Україні понад шість місяців на рік.

Партійні юристи, видається, спробували цими днями повідомити своїм прихильникам дещо обнадійливе.

І в інформаційному просторі з'явилися аргументи, що боксер має шанс знайти порятунок в Європейському суді з прав людини.

Мовляв, лідер "Удару” зможе звернутися до прецеденту рішення Євросуду в справі “Мельниченко проти України”. Нібито таким чином йому вдасться уникнути проблем через посвідку на проживання в Німеччині, для отримання якої слiд жити в цій країні кілька років, а після отримання - принаймні шість місяців на рік.

Нагадаємо, 2002 року ЦВК відмовив ініціатору "касетного скандалу" в реєстрації кандидатом у народні депутати, оскільки той порушив конституційний припис про обов'язкове 5-річне проживання на території України. Тоді Євросуд визнав, що мало місце порушення статті 3 першого протоколу Конвенції про захист прав і основних свобод людини (у ній йдеться про право бути обраним). Рішення було оголошене за 2 роки -- у 2004-му.

- Насправді в Мельниченка і в Кличка - дещо різні ситуації, - каже гендиректор Української правничої спілки Вадим Харченко. - Ухвалюючи рішення стосовно Мельниченка, Євросуд орієнтувався на те, що той не мав вільного вибору, бо змушений був переховуватися за кордоном від переслідувань української влади у статусі політбіженця. Натомість Кличко віддавав перевагу Німеччині перед Україною добровільно, шукаючи особисті зручності. Він, мабуть, тоді боявся, щоб у нашій державі його молодість не минула намарно.

Притiм на дискримінації за місцем проживання також немає сенсу акцентувати. Навіть виносячи рішення стосовно Мельниченка, Євросуд вказав, що Комітет з прав людини у своєму загальному коментарі статті 25 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права зазначає, що хоча стаття 25 забороняє будь-яку дискримінацію щодо громадян, проте вимога реєстрації, яка залежить від проживання, може бути виправдана. Таким чином держави мають право обмежити виборче право до тих громадян, які фактично проживають на їх території.

Отож, видається, незабаром у партії "Удар" постане нове ключове питання - хто може замінити Кличка на президентських виборах? А ось тут партію може чекати нова проблема...

- В “Ударі” особливо нікому балотуватися на посаду Президента України, оскільки це партія лідерського типу, люди тут зійшлися випадково, без ідеологічної платформи, - вважає політолог “Першої рейтингової системи” Михайло Басараб. - Теоретично дехто розглядатиме, що Віталія можуть замінити його рідним братом Володимиром, однак це дуже малоймовірний варіант. По-перше, не факт, що й у Володимира не виникне проблем iз тим, аби довести, що він останні 10 років проживав в Україні. А по-друге, Кличко-молодший -- зовсім не політик.

Сам Кличко за два тижні не знайшов слів, аби бодай щось пояснити своїм прихильникам. Мабуть, думає або зволікає. І тут справдi є над чим задуматись, адже кар'єрно налаштовані члени партії, зрозумівши, що її лідер уже не має шансів прогресувати, можуть масово покидати "Удар" - партія однiєї митi здатна буде розсипатись як картковий будинок.

Ірина КОВАЛЕНКО

Експрес онлайн

Думка автора може не співпадати з позицією редакції сайта

1


КОМЕНТАРІ (6)

avatar

Misha Shmorgun

27 вересня 2013 19:13

avatar

Юрій Чорней

27 вересня 2013 19:15

avatar

Misha Shmorgun

27 вересня 2013 19:19

avatar

Юрій Чорней

28 вересня 2013 11:42

avatar

Kit

28 вересня 2013 15:00

Чому нема претиндента, голову обласного осередку ,Ванзуряка в президенти.

avatar

тут

29 вересня 2013 02:53