Чоловік Тимошенко обурений, що опозиція «фактично здала» голосування за декриміналізацію статей Луценка і його дружини

Чоловік Тимошенко обурений, що опозиція «фактично здала» голосування за декриміналізацію статей Луценка і його дружини

15.01.2013, 03:41

Голова Міжнародної громадської організації «Батьківщина» Олександр Тимошенко обурений тим, що опозиція «фактично здала» голосування за декриміналізацію статей Кримінального й Кримінального процесуального кодексів України, за якими незаконно засуджена екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. Про це йдеться в переданій УНІАН заяві МГО «Батьківщина».

При цьому О.Тимошенко сумнівається, що «наша доблесна прокуратура на чолі з Пшонкою і Кузьміним поворушать хоча б пальцем, щоб з'ясувати джерела викиду інформації та незаконної публікації в ЗМІ, чого вони жодного разу не спробували й не захотіли зробити в багатьох попередніх випадках незаконного розміщення відеозаписів із Качанівської колонії та харківської клініки».

Зокрема, О.Тимошенко зазначає, що «останнім часом у деяких засобах масової інформації з'являються відомості, які є частиною життя того або іншого громадянина. З дозволу сьогоднішньої влади йде суцільне прослуховування приватних розмов, зламування й перевірка приватної пошти, спостереження за людиною в місцях особистої гігієни. Ну де ж ще людині сховатися від цікавого погляду «щурів» і «крис» сьогоднішнього Президента? Влада незаконно записує й незаконно публікує розмови чоловіка з дружиною, листування дочки та інше.

Сьогодні в Україні немає людини, за якою б не спостерігали, стежили, записували. Наразі всі бояться всього...». «Я весь час задаюся питанням – а чи такої влади ми хотіли й чи таке життя чекали багато років тому, коли в 1991 році проголосували за незалежність, затверджували наш Герб і Гімн, писали нову Конституцію?

Чи могли тоді ми собі уявити, що через 20 років життя в нашій багатій ресурсами, людськими кадрами, промисловим і науковим потенціалом країні, в 2011-2012 рр. ми опинимося на найостанніших місцях у всіх світових рейтингах зі свободи слова, доходів населення, смертельних захворювань (туберкульоз, СНІД тощо), ступеню корупції, тривалості життя, але з лідируючими місцями за смертністю шахтарів, швидкістю розширення епідемії СНІД, а також за кількістю політв'язнів», - зазначає О.Тимошенко.

На його думку, виправити цю ситуацію можна лише «повністю й безповоротно» змінивши «цю владу, що прокралася й забрехалася, раз і назавжди». «Але я хочу запитати ще: чим займається й що робить сьогоднішня опозиція?

Чому сьогодні не робляться максимальні зусилля для того, щоб забезпечити свого лідера – Ю.Тимошенко від подібних провокацій?

Чому фактично здали голосування за декриміналізацію статей, за якими незаконно засуджена лідер опозиції? Чому не наполягали на пакетному голосуванні призначень чергових чиновників і декриміналізації статей? Чого побоялися?», - ставить питання чоловік екс-прем'єра.

За словами О.Тимошенка, «сьогодні настає межа – та межа, за якою вже немає повернення. При жодному режимі влада не опускалася так низько до родичів і переслідування дітей. Ця влада вже впала на дно. Далі падати нікуди». МГО «Батьківщина» вимагає негайного розслідування незаконного прослуховування й публікації приватних розмов Ю.Тимошенко і членів її сім'ї, фактів зламування приватної пошти членів сім'ї Ю.Тимошенко та інших епізодів. «Ми закликаємо міжнародну громадськість дати оцінку цим подіям і оголосити бойкот режиму Януковича», - йдеться в заяві.

Як повідомляв УНІАН, 11 січня Верховна Рада України не підтримала в першому читанні проект закону «Про внесення змін до Кримінального й Кримінального процесуального кодексу України з метою забезпечення міжнародно-правових зобов'язань України». При цьому 24 члени фракції «Батьківщина» не проголосували за ухвалення цього проекту закону. Як свідчать дані поіменного голосування на сайті парламенту, за таке рішення проголосував усього 161 (при необхідних 226 — УНІАН) із 389 народних депутатів, зареєстрованих у сесійному залі. 

У даному законопроекті у Прикінцевих положеннях було передбачено звільнити від покарання (основного й додаткового) осіб, засуджених за статтею 365 Кримінального кодексу України, за діяння, злочинність і покарання яких усувається цим законом. Також передбачено звільнити від покарання (основного й додаткового) осіб, засуджених за статтями 365-1 і 424 Кримінального кодексу України. Таке звільнення «здійснюється в порядку, передбаченому статтею 405-1 Кримінального процесуального кодексу України. Справи про таке звільнення розглядаються судами протягом 5 днів із дня надходження відповідної заяви засудженого, подання прокурора або органу, який відає виконанням покарання». 

Сьогодні, 14 січня, Об'єднана опозиція "Батьківщина" звернулася до закордонних правоохоронних органів за фактом протиправної публікації та фальсифікації особистого листування дочки екс-прем'єр-міністра Ю.Тимошенко - Євгенії та одного з лідерів «Батьківщини» Григорія Немирі. Як йдеться в заяві Об'єднаної опозиції, сам факт публікації сфальсифікованого листування Є.Тимошенко, як і раніше Г.Немирі, в "Батьківщині" вважають свідченням того, що «влада усвідомила нікчемність, безперспективність і бездоказовість висунутих проти Ю.Тимошенко звинувачень, а тому взялася за дискредитацію найближчого оточення Ю.Тимошенко».

Тимошенко не кориться вже сьому добу 

Акція громадської непокори екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, яка перебуває в стаціонарі ЦКЛ «Укрзалізниці» в Харкові, продовжується сьому добу.

 Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу в Харкові повідомив журналістам захисник Ю.Тимошенко, народний депутат Сергій Власенко.

Він зазначив, що Ю.Тимошенко, як і раніше, відмовляється повертатися до своєї палати. “Сьомий день триває акція громадської непокори Юлії Володимирівни Тимошенко”, - сказав С.Власенко. “Ми можемо констатувати, що на сьогодні знущання і тортури продовжуються. Нічого не змінилося”, - додав він.

За словами захисника, сьогодні начальник Качанівської виправної колонії Ігор Колпащіков обіцяв надати Ю.Тимошенко письмовий документ, яким буде зафіксовано, що “нібито чоловіки не мають можливості бачити монітори спостереження”.

Водночас він наголосив, що під час сьогоднішнього відвідування лікарні особисто бачив як чоловік - начальник караулу, заходив у кімнату, де знаходяться монітори. “Сьогодні пролунають заяви, що за моніторами немає чоловіків. При цьому сьогодні на моїх очах неодноразово начальник караулу чоловічої статі заходив у кімнату з моніторами і виходив звідти і перебував там від 10 до 20 хвилин”, - сказав С.Власенко.

Він додав, що сьогодні бачив встановлений для Ю.Тимошенко у душовій кімнаті тапчан. “Це просто звичайний шматок заліза, не більше того, на чотирьох ніжках”, - зазначив він.

С.Власенко також підкреслив, що сьогодні його та групу народних депутатів України всупереч статті 24 Кримінально-виконавчого кодексу України не допустили до палати Ю.Тимошенко. Захисник зауважив, що у палаті він мав намір особисто пересвідчитися у кількості встановлених там відеокамер.

С.Власенко, таким чином, констатував, що сьогодні особисто бачив низку порушень, про відсутність яких заявляє пенітенціарна служба. “Я сьогодні бачив особисто декілька речей, які я можу називати брехливими, коли вони розповсюджуються пенітенціарною службою. По-перше, я бачив чоловіка, який заходив і виходив із кімнати, де знаходяться монітори, який там перебував впродовж достатньо тривалого часу. Друге - я сьогодні особисто бачив три відеокамери в коридорі, і це підкріплюється тими документами, які ми маємо, за підписом пенітенціарної служби, незважаючи на те, що пан Лапінський (заступник начальника Управління ДПтСУ в Харківській області — УНІАН) зазначав, що всього лише одна відеокамера стоїть в коридорі. І мене сьогодні не допустили до тюремної палати Юлії Тимошенко всупереч вимогам статті 24 Кримінально-виконавчого кодексу”, - підсумував С.Власенко.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня Ю.Тимошенко заявила, що розпочинає акцію громадянської непокори. У відкритому листі на ім’я Президента України Віктора Януковича вона наголосила на узурпації влади В.Януковичем та проведенні в Україні політичних репресій. Ю.Тимошенко заявила, що відмовляється від спілкування зі слідчими, відмовляється надавати пояснення та відповідати на їхні запитання, брати участь “у будь-яких замовних кримінальних провадженнях”. Також екс-прем’єр підкреслила, що готова чинити фізичний опір "настільки, наскільки вистачить сил і життя" спробам примусово доставити її до суду.

Також Ю.Тимошенко відмовляється повертатися в свою палату у лікарні, вимагаючи прибрати цілодобове відеоспостереження, цілодобовий конвой у палаті та чоловіків-вартових.

Тимошенко написала листа у зв'язку зі смертю Михайла Гориня  

Лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко висловила співчуття родичам громадського діяча, дисидента, правозахисника і політв’язня, почесного громадянина Львова Михайла Гориня у зв'язку з його смертю.  Про це УНІАН повідомили у прес-службі “Батьківщини” з посиланням на лист Ю.Тимошенко.

“З глибоким сумом дізналася про смерть відомого політичного та громадського діяча, багаторічного в’язня радянських концтаборів, справжнього Героя України Михайла Гориня. Це велика втрата для всього українського народу”, - зауважила Ю.Тимошенко.

Вона зазначила, що “відходить покоління мужніх і жертовних борців, тих, хто ціною власного життя та добробуту здобували для нашого народу найбільше благо – його Незалежність”. На її переконання, наше завдання бути достойними своїх великих попередників, захистити все те, що вони здобули.

“Для мене Михайло Горинь завжди був символом незламності та принциповості у відстоюванні державності та демократії, прав і свобод людини. Радянська влада намагалася зламати його, кинувши за ґрати. Але Горинь, силою свого духу, довів усьому світові, що правда перемагає. Він жив Україною та заради України”, - написала Ю.Тимошенко, висловивши жаль, що вона не може бути на похороні М.Гориня й особисто віддати шану славному сину української нації.

Гориня поховають завтра на Личаківському цвинтарі.

Як повідомляв УНІАН, 13 січня вночі на 83-му році пішов з життя український дисидент, правозахисник і політв’язень М.Горинь.

Фото: AFP
Джерело: УНІАН

1